Veel bedrijven zijn momenteel bezig met het moderniseren van hun ict-infrastructuur en er wordt vaak gesproken over een cloudfirststrategie. Gezien de digitale transformatie, veerkracht en kostenefficiëntie die deze strategie belooft, lijkt dit een verstandige beslissing. Echter, bedrijven moeten met diverse zaken rekening houden wanneer ict-componenten in de cloud onder worden gebracht. Maar al te veel organisaties gaan voorbij aan de eisen op het gebied van databeheer.

Allereerst moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun oplossing voor databeheer een breed scala aan mogelijkheden voor automatisering en orchestration biedt. Dit omvat onder meer de mogelijkheid om workloads geschikt te maken voor uiteenlopende cloudproviders en -omgevingen, en met name het verplaatsen van workloads tussen clouds. Maar ook de mogelijkheid om de cloudinfrastructuur in te richten voor het herstellen of verplaatsen van workloads. Verder moet het mogelijk zijn om cloudbronnen (rekenkracht, opslagcapaciteit en bandbreedte) dynamisch aan te passen aan de herstelde of verplaatste workloads. Het automatisch aanpassen van workloadformaten aan de eisen van nieuwe clouds is ook geen overbodige luxe en hetzelfde geldt voor het overzetten van workloads van fysieke infrastructuren naar gevirtualiseerde en cloudomgevingen. Voor complexere migraties van workloads tussen clouds is het van cruciaal belang om workflows op maat te ontwikkelen waarin de bestaande tools voor het beheer en de levering van diensten zijn geïntegreerd.

Databeheer

Bij het in kaart brengen van de eisen op het gebied van databeheer moeten bedrijven ook kijken naar het volwassenheidsniveau van de mogelijkheden voor databeheer die cloudproviders aanbieden. Waarom? Alle traditionele taken op het gebied van databeheer die de ict-afdeling op locatie verzorgt, moeten ook in de cloud worden uitgevoerd. Bedrijven moeten niet wachten totdat er gegevens verloren gaan. Organisaties gaan er te vaak van uit dat een cloudprovider hun workloads in de cloud automatisch beschermt, terwijl de realiteit er heel anders uitziet.

Met name internationale bedrijven krijgen te maken met nieuwe uitdagingen op het gebied van databeheer als gevolg van een constante stroom van nieuwe wet- en regelgeving. Het regelgevingsen compliancelandschap is tegenwoordig bijzonder complex en veeleisend. Een oplossing hiervoor is om de eisen op het gebied van databeheer van de verschillende bedrijfsonderdelen af te zetten tegen de wereldwijde wet- en regelgeving. Dit maakt het mogelijk om gestroomlijnde processen voor databeheer te ontwikkelen die geen onnodige complexiteit of torenhoge kosten met zich meebrengen.

Informatiebeveiliging

Tot slot moet een cloud-firststrategie rekening houden met de behoeften op het gebied van informatiebeveiliging. Bedrijven moeten niet louter op hun cloudprovider vertrouwen voor informatiebeveiliging en bescherming tegen gegevensverlies. In plaats daarvan moeten zij ervoor zorgen dat hun oplossing voor databeheer voorziet in informatiebeveiliging, toegangsbeheer, beheer van gebruikersrechten, encryptie en de soevereiniteit van data. Daarmee groeit databescherming uit tot een kerncomponent van hun cloud-firststrategie.

Ga na welke opties voor databeheer de cloudprovider biedt

Samenvattend vormt een cloud-firststrategie een onlosmakelijk deel van initiatieven voor digitale transformatie. Dit houdt echter veel meer in dan het selecteren van een nieuwe locatie om bestaande workloads in onder te brengen. Als er van meet af aan rekening gehouden wordt met de eisen op het gebied van datamanagement, kan voorkomen worden dat men in een later stadium met onverwachte kosten en nare verrassingen te maken krijgt.

Chris Van Wagoner is chief strategy officer bij Commvault.

Commvault is leverancier van oplossingen voor databescherming en informatiemanagement. Het helpt bedrijven over de gehele wereld bij het activeren van hun data om meerwaarde te genereren en nieuwe inzichten op te doen, en bij het transformeren van moderne dataomgevingen. Met oplossingen en diensten die zowel direct als door een netwerk van partners en serviceproviders worden geleverd, beschikt Commvault over een van de grootste portfolio’s ter wereld op het gebied van databescherming en -herstel, cloud, virtualisatie, archivering, en filesync en share. Commvault wordt onderscheiden door zowel klanten als derde partijen op het gebied van technologische visie, innovatie en het vervullen van zijn rol als onafhankelijk en betrouwbaar expert. Doordat het geen belangen in hardware heeft of andere zakelijke verborgen agenda’s, kan Commvault zich volledig richten op datamanagement. Verschillende bedrijven – van klein tot groot en in verschillende sectoren – vertrouwen daarom op de oplossingen van Commvault, zowel on-premise, op verschillende mobiele platforms, naar en van de cloud, en als as-a-service. Commvault heeft wereldwijd meer dan tweeduizend medewerkers in dienst, is Nasdaq-genoteerd (CVLT) en heeft zijn hoofdkantoor in Tinton Falls, New Jersey, in de Verenigde Staten. Ga voor meer informatie over Commvault en hoe het bedrijf u kan helpen uw data voor u te laten werken naar commvault.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter