Vergeleken met hun Europese concurrenten hebben Nederlandse bedrijven een lichte voorsprong op het gebied van artificiële intelligentie (AI). Dan gaat het over de plek van AI op de bestuursagenda, de verwachtingen in het algemeen en ook de volwassenheid van AI-projecten. Hierop duidt onderzoek in opdracht van Microsoft.

Uit het onderzoek blijkt dat machine learning de meest gebruikte AI-technologie is in Europa (78 procent). In Nederland gebruikt driekwart van de ondervraagde organisaties het. Ook is er brede adoptie van neurale netwerken en deep learning in Nederland: 65 procent versus 39 procent als Europees gemiddelde.

In de afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in AI: ruim negen miljard euro. De meeste investeringen kwamen voor rekening van de financiële sector, gevolgd door media/entertainment & telecom. Startups op het gebied van AI zijn vooral te vinden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. 87 procent van alle investeringen in AI-bedrijven vond plaats in die landen. In Nederland werd in de afgelopen tien jaar rond de 40 miljoen euro geïnvesteerd in AI-startups.

Agenda

Uit het onderzoek blijkt verder dat het onderwerp in Nederland iets vaker bij de C-suite op de agenda staat. 45 procent van de respondenten acht AI belangrijk, tegenover een gemiddelde van 39 procent in heel Europa). Het valt op dat veel Nederlandse respondenten van mening zijn dat AI ook een belangrijk onderwerp is voor medewerkers zonder leidinggevende taken: 40 procent tegen een Europees gemiddelde van 28 procent. Daarnaast liggen de verwachtingen op het gebied van AI in Nederland hoger.

Volwassenheid

Nederland behoort tot de landen met de hoogste fase van volwassenheid op het gebied van AI-projecten. Meer dan een derde van de organisaties werkt aan AI-initiatieven die daadwerkelijk in productie zijn genomen of zich in een geavanceerde fase bevinden. In het geval van dat laatste draagt AI actief bij aan verschillende processen binnen de organisatie. Voorbeelden daarvan zijn de inzet van machine learning om producten en diensten te verbeteren, fotoherkenningsmodellen om claimanalyses efficiënter te maken, of predictive maintenance van producten. Van de overige Nederlandse bedrijven bevindt 45 procent zich in de vroege fase van een pilotproject en maakt 9 procent momenteel plannen om aan de slag te gaan met AI.

Een voorbeeld van een bedrijf dat AI op een geavanceerde wijze toepast is Shell, dat begonnen is AI op zijn tankstations in gebruik te nemen. Dankzij de technologie is het mogelijk om brand- en explosiegevaar als gevolg van foutief menselijk handelen te herkennen en zo dus de veiligheid te verhogen.

Samenwerking

“Het onderzoek laat zien dat Nederland er momenteel goed voor staat op het gebied van AI”, zegt Surya Ramkumar, directeur services bij Microsoft Nederland. “Maar we kunnen deze voorsprong alleen vasthouden als we nu doorpakken en verder gaan dan alleen pilots.

Daarbij is het in de eerste plaats nodig om de medewerkers centraal te plaatsen binnen AI-initiatieven. Bedrijven die ver zijn met AI zetten hun medewerkers goed in hun kracht, onder andere door projecten op te zetten tussen verschillende afdelingen die de samenwerking tussen collega’s bevordert en hun creativiteit aanspreekt. Het gaat erom een cultuur te creëren waarin AI succesvol inzetbaar is in het voordeel van alle medewerkers.”

Daarnaast is AI succesvoller wanneer bedrijven samenwerken met derden. “Het onderzoek laat zien dat Nederlandse bedrijven de waarde van samenwerking met anderen – bedrijven, onderzoeksinstituten en overheid – meer erkennen dan hun Europese collega’s. Dat is een goede zaak, want voor het benutten van het volle potentieel van AI is samenwerking binnen ecosystemen van groot belang.”

Over het onderzoek

In opdracht van Microsoft heeft EY 277 organisaties ondervraagd in 15 Europese landen in verschillende sectoren, waaronder life sciences, finance, services, retail, media/entertainment & telecom (TMT) en technologie. Nederlandse participanten waren onder meer Randstad, Royal Schiphol Group en VodafoneZiggo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter