De Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), ook wel GDPR genoemd, wordt in mei 2018 een feit. Veel organisaties bereiden zich voor op deze verordening, die een behoorlijke druk kan leggen op de datahuishouding. Ongestructureerde data leveren de meeste pijn op bij het nastreven van AVG-compliance. Tegelijkertijd signaleren experts ook winstpunten van de AVG en dat is goed nieuws.

De AVG biedt de gelegenheid om het aspect dataprotectie te standaardiseren voor alle organisaties die actief zijn in de EU. Het overkoepelende principe van de AVG is dat het burgers de controle teruggeeft over hun persoonlijke informatie en dat het de regelgeving voor internationale bedrijven vereenvoudigt. Voor de meeste mensen en bedrijven is dat zeker goed nieuws. Een van de grote veranderingen die de AVG brengt, is dat de verantwoordelijkheid voor het beschermen van persoonlijke informatie nu duidelijk wordt uitgebreid door ook dataverwerkers verantwoordelijk te stellen. Het zijn niet langer alleen de partijen die data verzamelen en beheren, die geacht worden deze bescherming op zich te nemen. Dit is een welkome boodschap voor veel gegevensbeheerders die weleens hebben geworsteld met het verkrijgen van gepaste databeschermingsgaranties van informatietoeleveranciers en dienstverleners.

Holistische aanpak

Wat betekent de AVG voor bedrijven vanuit een technologisch perspectief? Bedrijven worstelen met het vinden van de balans tussen consolidatie en gecentraliseerd informatiebeheer en de noodzaak om de deadline van mei 2018 te halen. Die deadline bezorgt ze directe operationele uitdagingen, om maar te voldoen aan de EUbreed
geldende regelgeving. De grootste uitdaging is de noodzaak om grip te krijgen op ongestructureerde data. Ict-oplossingen voor gestructureerde data hebben allang ingebouwde beheerfunctionaliteit om te voldoen aan wet- en regelgeving. Maar hoe valt deze compliance te verkrijgen voor meerdere en sterk verschillende bronnen
van ongestructureerde data? Denk aan pc’s, smartphones en andere endpoints, maar ook aan mailboxen en servers met honderden of zelfs duizenden geautoriseerde gebruikers. Bedrijven moeten dit op een holistische manier aanpakken, zonder hun ict-omgeving nog complexer te maken.

Locatie

De bescherming van data is gekoppeld aan de locatie waar deze is opgeslagen en wordt verwerkt. Europese bedrijven geven er de voorkeur aan dat hun informatie binnen Europa blijft. Bepaalde wet- en regelgeving eist dat specifieke data opgeslagen blijft in het land van herkomst. Zolang er gepaste waarborgen zijn voor de beveiliging en de bescherming van en de toegang tot de data, is er geen probleem in de gevallen waar deze wet- en regelgeving niet van toepassing is. Hier kan het gebruik van technologie helpen, bijvoorbeeld encryptie om de data te beschermen terwijl deze wordt verzonden (in transit) én terwijl deze is opgeslagen (at rest).

AVG vereenvoudigt de regelgeving voor internationale bedrijven

Compliant

Vooropgesteld, geen enkele organisatie kan voldoen aan de AVG als zij niet eerst weet welke data ze verzamelt, hoe en waar ze die informatie gebruikt en met wie ze die data deelt. Bedrijven die actief zijn op het gebied van dataprotectie komen in beeld doordat zij de tools en diensten bieden die organisaties helpen met de inschatting van waar ze nu staan en welke stappen ze nog moeten nemen om AVG-compliant te zijn. Een dataplatform helpt organisaties bij de inventarisatie van hun ongestructureerde data, om te voldoen aan de vereisten van de AVG en om die compliance aan te kunnen tonen aan toezichthouders en auditors. Deze hoge, algemene organisatiedoelen
worden behaald dankzij geïntegreerde back-up, recovery en archivering van data op een manier die een enkelvoudige en doorzoekbare verzameling geeft van de waardevolle ongestructureerde data binnen bedrijven. Organisaties krijgen zo de inzichtelijkheid en grip die nodig is om te voldoen aan de verplichtingen van de AVG.

Door Rens Koopman, CEO Commvault Benelux

Commvault is leverancier van oplossingen voor databescherming en informatiemanagement. Het helpt bedrijven over de gehele wereld bij het activeren van hun data om meerwaarde te genereren en nieuwe inzichten op te doen, en bij het transformeren van moderne dataomgevingen. Met oplossingen en diensten die zowel direct als door een netwerk van partners en serviceproviders worden geleverd, beschikt Commvault over een van de grootste portfolio’s ter wereld op het gebied van databescherming en -herstel, cloud, virtualisatie, archivering, en filesync en share. Commvault wordt onderscheiden door zowel klanten als derde partijen op het gebied van technologische visie, innovatie en het vervullen van zijn rol als onafhankelijk en betrouwbaar expert. Doordat het geen belangen in hardware heeft of andere zakelijke verborgen agenda’s, kan Commvault zich volledig richten op datamanagement. Verschillende bedrijven – van klein tot groot en in verschillende sectoren – vertrouwen daarom op de oplossingen van Commvault, zowel on-premise, op verschillende mobiele platforms, naar en van de cloud, en als as-a-service. Commvault heeft wereldwijd meer dan tweeduizend medewerkers in dienst, is Nasdaq-genoteerd (CVLT) en heeft zijn hoofdkantoor in Tinton Falls, New Jersey, in de Verenigde Staten. Ga voor meer informatie over Commvault en hoe het bedrijf u kan helpen uw data voor u te laten werken naar commvault.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter