Door gebrek aan vaardigheden op datagebied zijn business managers niet goed in staat de juiste vragen aan hun datasystemen te stellen. Zo lopen ze bruikbare data en inzichten mis. Daarop duidt een internationale enquête van Qlik onder meer dan 7.000 beslissers.

Het niet goed kunnen omgaan met data vormt een belemmering voor bedrijven in een markt waarin robotica en automatisering sterk in opkomst zijn.

Europa twijfelt

Driekwart van zakelijke beslissers (76%) zegt onvoldoende vaardigheden te hebben om data op een goede manier te lezen, verwerken, analyseren en interpreteren. Met name leidinggevenden in Europa (83%) twijfelen aan de datavaardigheden in hun organisatie, maar de regio Azië/Stille Oceaan blijft niet ver achter (80%). En ook in de VS heeft een meerderheid (67%) zijn twijfels.

Binnen die werelddelen verschilt het vertrouwen sterk: besluitvormers in India en de V.S. hebben naar verhouding het meeste vertrouwen in hun datavaardigheden (respectievelijk 46% en 33%). Dat vertrouwen is het laagst in China en Japan (respectievelijk 12% en 8%).

“Data wordt meer en meer bepalend voor je concurrentiepositie,” zegt Jordan Morrow, head of Data Literacy bij Qlik. “Internationale bedrijven gebruiken data om inzichten te verwerven waarmee ze de markt kunnen veroveren. Voor succes in dit digitale tijdperk is het noodzakelijk dat werknemers zich de taal van data eigen maken. Leidinggevenden die niet goed met data kunnen omgaan, staan niet alleen hun eigen leiderschapspositie in de weg, maar zijn ook niet goed in staat leiding te geven aan een datagedreven cultuurverandering.”

“Het is nog niet te laat om het succes van je bedrijf zeker te stellen met een goede mix van robotica, automatisering en werknemers met de juiste vaardigheden, maar als je echt concurrentievoordeel wilt halen, moet je nu wel snel aan de slag.”

Goed voor de carrière

Datavaardigheden lijken belangrijk voor succes op het werk: de meeste datavaardige besluitvormers (85%) vinden dat ze goed presteren op hun werk, ten opzichte van ongeveer de helft van hun minder datavaardige collega’s. Daarnaast zijn de meesten die data gebruiken in hun werk (94%) het erover eens dat ze hun werk beter kunnen doen dankzij die data, maar dat ze nog geloofwaardiger zouden zijn als ze er beter mee zouden kunnen omgaan (82%).

De meeste besluitvormers (78%) zijn bereid te investeren in hun kennis. Dat betekent dat een cultuuromslag waarschijnlijk op weinig weerstand hoeft te rekenen. Met name leidinggevenden in India, de regio Azië/Stille Oceaan en Europa zijn bereid om bij te leren.

Menselijk oog

Er is overigens ook behoefte aan een kritische blik op data gegenereerd door machines. Bijna de helft van de respondenten gaf aan echte en gemanipuleerde data moeilijk uit elkaar te kunnen houden. Ook dit duidt op een dringende behoefte aan nieuwe vaardigheden.

Over het onderzoek

In opdracht van Qlik heeft Censuswide 7.377 zakelijke besluitvormers ondervraagd (junior en hoger) in Europa, Azië en de VS, van augustus 2017 tot februari 2018.

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter