Zo gemakkelijk als ondernemingsbestuurders over de noodzaak van digitale transformatie praten, zo moeilijk blijkt het om deze in hun eigen organisaties door te voeren. Dikwijls is er sprake van slecht functionerende IT-faciliteiten. Zo zorgen verouderde dataplatforms voor vertraging in het veranderingsproces.

Bij een recent congres in Amsterdam over traditionele banken versus fintech, bleek dat de eerste categorie vanuit de huidige situatie heel lastig de technologische slag kan maken om te kunnen wedijveren met de technisch georiënteerde nieuwkomers in hun branche. Uiteraard heeft dat voor een belangrijk deel te maken met de gangbare bedrijfscultuur in de bancaire sector.

Bij fintechs werken dikwijls mensen die vanuit een geheel andere achtergrond tegen financiële processen aankijken. Niet gehinderd door een financieel verleden passen zij gemakkelijker innovatieve instrumenten toe, waarmee ze hun geavanceerde bedrijfsvoering vormgeven. Door het nog altijd rondzwevende publieke wantrouwen zijn traditionele financiële dienstverleners voorzichtiger in het aangaan van grootschalige experimenten in hun verwerkingsprocessen.

Ruimte voor whizzkids

Wellicht doen de banken er goed aan een voorbeeld te nemen aan de Amerikaanse beursinstelling Nasdaq. Die nam het initiatief om een selectief gezelschap van universitaire bollebozen los te laten binnen de organisatie. De whizzkids kwamen zo in de gelegenheid om aan iedereen, ongeacht het niveau, vragen te stellen over de bedrijfsdoelstelling, de processen en de technische inrichting daarvan. Hun visie daarop konden ze vrijuit spuien en inbrengen in de sparringsessies met het management, of uitwerken naar prototypes van nieuwe toepassingen.

Een spontaan en wellicht tijdelijk gecreëerd laboratorium, gevuld door uit de collegebanken geplukte intellectuelen, fungeert als katalysator van de digitale transformatie.

Joe Lichtenberg, director Productmarketing bij het Amerikaanse Intersystems Corporation, heeft ervaring met het onorthodoxe introductieproces van aanstormend talent binnen het bedrijfsleven. Zijn baas nodigt regelmatig studenten uit van het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT). Beide organisaties zitten in de buurt van Boston, dus huisvesting vormt geen probleem.

Lichtenberg steekt zijn bewondering voor de vindingrijkheid van deze gelegenheidsdenktank niet onder stoelen of banken. Menig vernieuwend concept blijft liggen op de tekentafel, maar dat drukt de pret niet bij deze voormalige veteraan in software voor dataverwerking in de media- en reclamesector. Ideeën uitwisselen met ongepolijste, creatieve geesten geeft hem energie. En die heeft hij nodig om wereldwijd het nieuwe multidimensionale dataplatform IRIS van zijn werkgever aan te prijzen.

Geen panacee

IRIS is geen panacee tegen alle kwalen van de digitale transformatie. Maar het is wel een softwareplatform voortgekomen uit veertig jaar ervaring met het uitzetten van de marsroute op vernieuwingstrajecten rond de verwerking en uitwisseling van data. Intersystems-oprichter Terry Ragon stond veertig jaar geleden aan de basis van open-sourcesoftware avant la lettre. Mumps – voluit Massachusetts General Hospital Utility Multi-Programming Management System – werd lange tijd gepromoot door computerfabrikant Digital Equipment Corporation (DEC).

Nadat deze pionier van de minicomputer tot veler verassing in handen viel van Compaq, fabrikant van IBM-pc-klonen, besloot Ragon als hoeder van het Mumps-gedachtegoed tot bundeling van alle varianten in één product, aangeduid als Caché. De toebedeelde opslagtaken uitvoeren, uit het zicht van de gebruiker want verborgen onder de motorkap van de computer, is hetgeen wat het databasemanagementsysteem letterlijk doet. De functie van een aparte database-administrator (DBA) is overbodig; de database onderhoudt zichzelf.

Koppelmechanisme

Geboren in de zorgsector dreef Intersystems in het begin voornamelijk op de omzet die gerealiseerd werd met ziekenhuisinformatiesystemen. Caché werd geschoven onder de diverse toepassingen van andere IT-leveranciers voor de zorg, zoals Epic, I-Soft, Siemens en Philips. Het bedrijf uit Cambridge Massachusetts stond bij Gartner aanvankelijk alleen te boek als leverancier van een ‘embedded’ database. Totdat de softwarebouwer in 2004 met Ensemble kwam, een softwareproduct waarmee data van verschillende applicaties zich laat uitwisselen.

Deze zogeheten ESB-oplossing (enterprise service bus) zou al snel het succes van de database overtreffen tot ver buiten de zorgsector. In een IT-landschap met uiteenlopende applicaties van verschillend fabricaat, functioneert Ensemble als effectief koppelmechanisme tussen de datastromen van diverse signatuur. Die laten zich daarmee veilig en efficiënt aansturen binnen een organisatie of een keten van bedrijven.

Healthshare

In Nederland is het ooit door de politiek gelaakte Landelijk Schakelpunt voor de zorg gebaseerd op HealthShare. Die technologie is met specifiek op de zorg afgestemde functies voortgekomen uit Ensemble. Ook in de logistieke sector met al zijn afwijkende deelapplicaties weet men de koppelingstechnologie te waarderen.

Vomar, Jan Linders en Plus (via hun logistieke dienstverlener Hollander Barendrecht) zijn voorbeelden van retailers die voor hun dagelijkse operationele dataverwerking vertrouwen op de persistente eigenschappen van een ESB met ingebouwde database. En ook Eurail, de boekingsorganisatie voor trans-Europees treinreizigersvervoer, bespaart veel kosten door de administratie van de centrale ticketverkoop via de ESB-technologie automatisch te koppelen aan de reserveringsystemen van de lokale, nationale spoorwegoperators. Wie op elk moment inzage heeft in het verloop van zijn datastromen, kan sneller en nauwkeuriger transacties herstellen die niet goed zijn verlopen.

Tijdrovend

De explosieve groei van de wereldwijde hoeveelheid data stelt nieuwe eisen aan de databasemachinerie. Big data, small data en fast data moeten in alle variaties ongehinderd hun weg kunnen vinden naar de silo’s van de corporate legacy-IT-infrastructuur. Gestructureerde gegevens komen gefaseerd vanuit de operationele databases terecht in datawarehouses en de daarvan afgeleide datamarts; de massa’s ongestructureerde data gaan direct naar de zogeheten ‘datalakes’. Pas daarna kunnen ze worden gefilterd en op waarde geschat.

“De explosieve groei van data stelt nieuwe eisen aan de databasemachinerie”

Het gedurende de gehele levensduur ordenen en beoordelen van data vraagt steeds meer tijd. Volgens Joe Lichtenberg is die doorlooptijd binnen de IT-infrastructuur van veel organisaties niet meer te verantwoorden. Binnen één organisatie zijn dikwijls te veel verschillende databases in omloop; het beheer wordt te complex. Onder invloed van moordende concurrentie of onder druk van de publieke opinie moet het allemaal sneller. Bovendien moet het gemakkelijker en goedkoper. Daar is het immers allemaal om begonnen bij het omschakelen naar een digitale werkwijze.

Multifunctioneel

Juist op dat vlak scoren de fintechbedrijven, terwijl de traditionele grootbanken nog worstelen met hun bedrijfscultuur en verouderde IT-infrastructuur. Joe Lichtenberg toont ze maar wat graag het voorbeeld van een van zijn klanten, een Amerikaanse investeringsbank met 50.000 werknemers die voor 1.000 miljard dollar aan vermogen beheert. Veel factoren die de bank niet zelf in de hand heeft, beïnvloeden het resultaat. Snel handelen op basis van correcte en actuele data is een vereiste.

De vervanging van de bestaande IT-omgeving met in-memorydatabases en separate datawarehouses door het IRIS-platform, zorgde ervoor dat in veel kortere tijd, tien keer meer gegevens de revue passeren met beduidend minder beslag op de voorhanden infrastructuur. Die verbetering is volgens Lichtenberg vooral toe te schrijven aan multifunctionele eigenschappen en uitgebreide integratiefaciliteiten van het platform met soortgelijke systemen van andere leveranciers. Operationele data laat zich nu direct analyseren zonder tussenkomst van datawarehouses met te veel niet relevante gegevens. Verder volstaat één architectuur voor het onderbrengen van praktisch alle soorten data, variërend van gestructureerd tot ongestructureerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter