Het internet of things is het vlak waar fysieke producten en de digitale wereld elkaar raken. IoT kan een grote meerwaarde bieden voor organisatie en individuen. Bijvoorbeeld door zelfrijdende auto’s, slimme routesystemen op een luchthaven of smart cities. Om alle mogelijkheden te benutten is het belangrijk dat meerdere partijen samen aan één doel werken en duidelijke afspraken maken. Want wie heeft belang bij de data en hoe staat het met de privacy van consumenten?

Internet of Things is nu voornamelijk succesvol in gesloten systemen. De grootste kansen liggen in een businessmodel waarbij het gebruikersgemak van de eindgebruiker wordt vergroot. Denk aan een robotgrasmaaier die via een smartphone bestuurd kan worden, of slimme auto’s van Tesla. De software van Tesla ondersteunt de bestuurder optimaal, denkt mee en biedt aanvullende informatie.

De auto staat continu in verbinding met de fabriek, waar data over rijgedrag wordt geanalyseerd. Daardoor kan het bedrijf in hoge frequenties auto’s verbeteren. Door online updates worden de auto’s automatisch voorzien van de nieuwste software en wordt de auto die je rijdt dus beter naarmate de tijd verstrijkt. Dat is een heel grote kracht.

IoT als service

IoT is ook succesvol als service. De Royal Schiphol Group zet beacons in om reizigers een persoonlijke route te geven door de luchthaven, afgestemd op hun vliegreis en persoonlijke interesses.

Beacons zijn kleine hardware-apparaten waarmee een smartphone, na toestemming van de consument, kan communiceren vanuit een app. De reiziger geeft vooraf in een app informatie over zijn reisbestemming en interesses. De software combineert deze gegevens met de locatie van de consument en plattegrond van Schiphol om de reiziger beter van dienst te zijn.

Open gemeenschap

Een open gemeenschap vergt veel meer uitdagingen. Zo kan een smart city persoonlijke en duurzame straatverlichting bieden. Daar is wel een netwerk van samenwerkende organisaties voor nodig, zoals een gemeente, een partij voor de infrastructuur, software en netwerkleverancier.

De gemeente Amsterdam test mogelijkheden op de Amsterdam Beacon Mile, in samenwerking met vele partners die nieuwe software testen. Zo konden mensen tijdens de Sail Amsterdam op basis van hun positie informatie krijgen over de schepen die exact op dat moment over het IJ voeren.

Commerciële toepassingen

Commercieel gebruik van IoT in de openbare ruimte is een complex vraagstuk. Een beacon bij een tramhalte kan iemand in ruil voor persoonlijke data een aanbieding sturen van een broodjeszaak om de hoek.

Maar wie is eigenaar van de data? Is dat de exploitant van het tramhokje, de netwerkleverancier, de broodjeszaak of een andere partij in de keten? Wat gebeurt er met persoonsgegevens en hoe gaan aanbieders om met conflicterende belangen? IoT werkt uitsluitend in de openbare ruimte wanneer samenwerkende partijen één belang nastreven.

Voorwaarden IoT

Bedrijven moeten aan drie voorwaarden voldoen om IoT succesvol toe te passen: privacy, security en competenties van medewerkers. De verwachting is dat de EU strengere regelgeving oplegt rondom privacy. Tegelijkertijd is er een trend zichtbaar waarbij consumenten hun data makkelijker weggeven naarmate zij jonger zijn.

Op technologisch vlak is beveiliging essentieel, omdat hiermee het consumentenvertrouwen toeneemt. Omdat alle apparaten verbonden zijn met internet, is de kans op misbruik aanwezig en zal het aantal hackincidenten ongetwijfeld toenemen. Maar goede beveiliging kost veel geld. De vraag is welke prijs de consument wil betalen voor zijn slimme webcam of robotgrasmaaier.

Meerwaarde uit cocreatie

Tot slot hebben medewerkers de juiste competenties nodig. Het team moet bestaan uit experts in technologie, analisten en architecten. Samenwerking is cruciaal, omdat IoT niet alleen kan worden bedreven. De echte meerwaarde van IoT ontstaat door cocreatie. Wanneer aan alle randvoorwaarden is voldaan, de techniek eenvoudig in gebruik is en bijdraagt aan meer gebruiksgemak, dan wordt IoT een eclatant succes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter