Veel bedrijven zijn momenteel bezig om hun ict-omgeving toekomstbestendig te maken. In menig directiekamer gaan dan ook stemmen op om een ‘cloud-first’strategie te bewerkstelligen. Met het oog op digitale transformatie, flexibiliteit en kostenefficiëntie lijkt dit niet meer dan een logische zet. Bedrijven die ervoor kiezen om volledig naar de cloud over te stappen, moeten goed beslagen ten ijs komen. Hieronder volgt een overzicht van zaken waarmee rekening moet worden gehouden.

Ten eerste is het belangrijk dat de organisatie zich grondig laat informeren over het niveau van datamanagement dat de cloudprovider biedt. Want alle taken op dit gebied die nu op locatie worden uitgevoerd, zullen ook in de cloud moeten worden verzorgd. Welke mogelijkheden biedt de cloudprovider om de beschikbaarheid van data te waarborgen, zoals back-up- en hersteloplossingen? Aangezien cloudproviders niet automatisch back-ups van data maken om een snel gegevensherstel te garanderen, verdient het aanbeveling om altijd een kopie van data op te slaan in een andere cloud of op een fysieke locatie.

Compliance status

Met name internationaal actieve bedrijven moeten zien te voldoen aan een constante stroom van eisen die voortvloeien uit nieuwe wet- en regelgeving. Bedrijven kunnen hun compliancestatus aflezen door de bedrijfstak waarin ze actief zijn op de y-as uit te zetten en de relevante wet- en regelgeving op de x-as. Aan de hand van het resulterende plaatje kunnen de organisatorische en ict-processen aangepast worden. Dat is al een hele opgave wanneer alle applicaties en data intern worden gehost en de overstap naar de cloud zal hier nog een extra niveau van complexiteit aan toevoegen. De tools voor gegevensbeheer die een cloudprovider aanbiedt, zullen er waarschijnlijk anders uitzien dan degene die nu in gebruik zijn. Het is daarom belangrijk om gebruik te maken van een en dezelfde oplossing voor gegevensbeheer, die in verschillende clouds of op locatie kan worden gehost.

Testomgeving

Normaliter begint de overstap naar de cloud met de test- en developmentafdeling die nieuwe omgevingen in de cloud inricht. Deze afdeling hoeft zich geen zorgen te maken over de beschikbaarheid, de prestaties of hun datasets. Bij veel bedrijven is de testomgeving reeds in de cloud ondergebracht, al dan niet met de toestemming van de ict-afdeling. De volgende stap is vrijwel zonder uitzondering klantgerichte applicaties in de cloud onder te brengen, zoals websites, apps en internetportalen. Al deze oplossingen werken met hun eigen tools voor gegevensbeheer, die niet per definitie ondersteuning bieden voor workloads in de cloud.

Beveiliging

Dit heeft ingrijpende gevolgen voor bedrijven en met name vooruitstrevende bedrijven die besluiten om hun ERP-systeem, CRM-systeem en oplossingen voor zakelijke analyse in de cloud onder te brengen. Of er nu wordt gekozen voor een SaaS-oplossing die door de leverancier van de software wordt aangeboden of de migratie van de huidige systemen naar een ‘neutrale’ cloud, ict-afdelingen zullen de functionaliteit, prestaties en beveiliging op peil moeten zien te houden. En net zomin cloudproviders verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor het maken van back-ups kunnen ze verantwoordelijk worden gehouden voor de algehele beveiliging, met inbegrip van het beheer van de toegang van werknemers en partners. De verantwoordelijkheid van de cloudprovider bestaat eruit dat die een veilige applicatie aanbiedt. Niets meer en niets minder. Dit kan variëren van firewalls tot op rollen gebaseerde toegang tot het aanbrengen van beveiligingslagen rond secundaire kopieën van datasets.

Bandbreedte

Bij de overstap naar de cloud kunnen de kosten van netwerkconnectiviteit fors aantikken, al naar gelang de locatie van data en file-repositories. Het is daarom van cruciaal belang om keuzes qua ICT-architectuur te maken die de kosten van netwerkconnectiviteit minimaliseren. Dit is mogelijk door de data dicht in de buurt van de bijbehorende applicaties te houden of door louter gebruik te maken van koppelingen naar de data in de cloud in plaats van de data zelf over te dragen, zodat er een hoop bandbreedte wordt bespaard.

Exitstrategie

Tot slot is het essentieel om over een exitstrategie te beschikken wanneer de overstap naar de cloud gemaakt wordt. Veel bedrijven richten hun focus momenteel op ‘instappen’, terwijl ‘uitstappen’ ook zonder meer een aandachtspunt zou moeten vormen. Waar bedrijven vroeger het risico liepen dat ze aan een specifieke leverancier zaten vastgepind, lopen ze nu het risico dat ze van een specifieke cloud afhankelijk worden. En dat kan het vanuit technisch, financieel of juridisch perspectief bijzonder lastig maken om de data die ze in de cloud hebben opgeslagen terug in hun bezit te krijgen. Om deze valkuil te vermijden valt het aan te raden om altijd een kopie van alle datasets intern op te slaan en uw oplossing voor gegevensbeheer in te richten voor een naadloze overstap van cloud A naar cloud B.

Rens Koopman is CEO bij Commvault Benelux

Commvault is leverancier van oplossingen voor databescherming en informatiemanagement. Het helpt bedrijven over de gehele wereld bij het activeren van hun data om meerwaarde te genereren en nieuwe inzichten op te doen, en bij het transformeren van moderne dataomgevingen. Met oplossingen en diensten die zowel direct als door een netwerk van partners en serviceproviders worden geleverd, beschikt Commvault over een van de grootste portfolio’s ter wereld op het gebied van databescherming en -herstel, cloud, virtualisatie, archivering, en filesync en share. Commvault wordt onderscheiden door zowel klanten als derde partijen op het gebied van technologische visie, innovatie en het vervullen van zijn rol als onafhankelijk en betrouwbaar expert. Doordat het geen belangen in hardware heeft of andere zakelijke verborgen agenda’s, kan Commvault zich volledig richten op datamanagement. Verschillende bedrijven – van klein tot groot en in verschillende sectoren – vertrouwen daarom op de oplossingen van Commvault, zowel on-premise, op verschillende mobiele platforms, naar en van de cloud, en als as-a-service. Commvault heeft wereldwijd meer dan tweeduizend medewerkers in dienst, is Nasdaq-genoteerd (CVLT) en heeft zijn hoofdkantoor in Tinton Falls, New Jersey, in de Verenigde Staten. Ga voor meer informatie over Commvault en hoe het bedrijf u kan helpen uw data voor u te laten werken naar commvault.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter