‘Fintechs’ en chatbots staan volop in de aandacht. Wie durft er nog te beweren dat finance saai is? ABN AMRO, ING, de Volksbank en NN doen mee met de Nationale Blockchain Coalitie. Verzekeraars verenigen zich in B3i en zeven banken maken korte metten met de ouderwetse papieren ‘letter of credit’. Van Lanschot doet het met Fidor en Annexum met Bloqhouse. Never a dull moment.

Het borrelt en bruist in de zogenoemde B. Amsterdam Buildings die onder de rook van het hoofdkantoor van IBM zijn ingericht voor startende ondernemers. Op 12.000 vierkante meter is een compleet ecosysteem voor start-ups ingericht. Zeker niet vrijblijvend, want volgens Lewis Duncan, oud-decaan van Dartmouth College, is “innovatie het talent om ideeën om te zetten in facturen”.

Bij innovaties zoals blockchain zijn het meestal de financials zelf die samen met technologiebedrijven, zoals IBM, het voortouw nemen. De toezichthouders volgen op gepaste afstand. Als een financiële onderneming kan aantonen dat deze met behulp van blockchaintechnologie op een efficiëntere en betere manier voldoet aan het achterliggende doel van een integere en beheerste bedrijfsvoering, kan ze in beeld komen voor de ‘regulatory sandbox’, oftewel: maatwerk. Op deze manier kan De Nederlandsche Bank innovatie die bijdraagt aan de toezichtdoelstellingen zoveel mogelijk accommoderen.

ICO’s

Diezelfde financiële toezichthouders zijn meestal minder soepel als het gaat om ‘initial coin offerings’ (ICO’s), emissies van nieuwe cryptovaluta of specifieke crypto-tokens voor het financieren van nieuwe projecten of ondernemingen. Een ICO lijkt nog het meest op crowdfunding. Omdat officiële regels nog ontbreken, volgen toezichthouders de ICO’s met argusogen. China heeft zelfs tot nader order een verbod afgegeven op alle ICO’s.

Showstoppers

Alle mogelijke showstoppers voor blockchain zijn inmiddels wel in kaart gebracht. Vooral de snelheid laat nog te wensen over; dit belemmert een brede adoptie op korte termijn.

Open netwerken zoals bitcoin werken met het consensusprotocol ‘proof of work’ dat heel robuust moet zijn. De vertrouwensfactor is cruciaal omdat er grote bedragen mee gemoeid zijn. Een sterk consensusprotocol vergt veel rekenkracht van de computers, waardoor het wel tien minuten kan duren voordat een bitcointransactie is gevalideerd.

Het Ethereum open-blockchainplatform is momenteel in staat tien tot vijftien transacties per seconde te verwerken. Bij permissioned netwerken, zoals Hyperledger, waarbij deelnemers eerst toestemming moeten krijgen om mee te doen, speelt de vertrouwensfactor een minder grote rol omdat de participerende partijen immers bekend zijn.

Kwantumcomputer

Het Hyperledger-platform kan wel honderden transacties per seconde aan, maar dat zal snel doorgroeien naar enkele duizenden. De komende maanden en jaren staan dus nog in het teken van het zo efficiënt mogelijk inrichten van de diverse blockchainplatforms en hun infrastructuur.

Ondertussen staat de techniek niet stil. Het wachten is op de doorbraak van de kwantumcomputing. Binnen IBM en op universiteiten wordt koortsachtig gewerkt aan een schaalbare kwantumcomputer, die voor significant meer rekenkracht moet gaan zorgen. In een wereld waarin berekeningen steeds complexer worden – denk aan AI-toepassingen – is de kwantumcomputer sowieso meer dan welkom.

Met meer rekenkracht kunnen cybercriminelen proberen het algoritme van de blockchain te kraken. Softwareontwikkelaars kunnen diezelfde rekenkracht ook gebruiken om nog robuustere consensusprotocollen te bouwen. Kortom: de ‘ratrace’ tussen de good guys en de bad guys gaat gewoon door. Het is geruststellend dat de blockchain zelf nog nooit is gehackt.

Verzekeraars experimenteren in het consortium B3i voorzichtig met prototypes van blockchain, maar de meeste financials zitten nog in de ‘wait and see’-modus. Technisch zijn er echter nauwelijks belemmeringen gevonden die niet kunnen worden opgelost. Wat overheerst is het gemak, gewin en genot. Het internationale betalingsverkeer kan met blockchain veel gemakkelijker, sneller en goedkoper plaatsvinden. Frictieloos, zo blijkt uit de eerste praktijkvoorbeelden.

Praktijkvoorbeelden

Door blockchain en het Internet of Things te combineren ontstaan ongekende mogelijkheden. Dankzij tracking en tracing kunnen bedrijven zien waar hun goederen zich bevinden. Neem een bloemenkweker in Kenia die rozen wil exporteren naar Nederland. In een smart contract worden de contractuele voorwaarden en leveringscondities afgesproken. Een smart contract is een slim, digitaal contract dat uit computercode bestaat. Hierin staan de regels die partijen tussen elkaar hebben opgesteld, maar ook wanneer en onder welke voorwaarden het smart contract moet worden uitgevoerd.

Vertrouwen (‘trust’) kun je afvangen in smart contracts. Essentieel is dat een smart contract automatisch kan worden uitgevoerd zonder tussenpersonen. Manipulatie is uitgesloten. Contract is contract. De rozen moeten gedurende het hele transport gekoeld blijven tot maximaal 5 graden Celsius. Dankzij het IoT kunnen sensors dit realtime registreren. Als tijdens transport blijkt dat de temperatuur te hoog oploopt, worden de rozen minder waard. Het contract wordt nietig verklaard en betaling blijft achterwege. De inferieure rozen worden wellicht nog elders gesleten, maar over de vrijwaring en aansprakelijkheid ontstaan geen discussies. Meten is weten.

Een groep van zeven banken bouwt met blockchaintechnologie een internationaal handelsplatform waar 50.000 mkb-ondernemers veilig en snel zaken kunnen doen. Deze Digital Trade Chain verbindt alle ketenpartijen die betrokken zijn bij de handelstransactie online en via mobiele apparaten met elkaar. Smart contracts verminderen het papierwerk.

Tokenization

Bitcoins, ethers, crypto’s en tokens zijn hot. Wat ooit ontlook als de Satoshi-affair, naar de mysterieuze uitvinder van bitcoin, groeit nu uit tot ‘the next big thing’: tokenization. Ieder bedrijf zijn eigen tokens? Het zou zomaar kunnen. Tokens heb je in alle smaken en soorten. Een aansprekend voorbeeld is de Brave browser van Brandon Eich, uitvinder van JavaScript en webbrowser Mozilla. Hierbij wordt het eigendom van personal data weer teruggehaald naar de gebruiker die die data naar eigen voorkeur kan ‘monetizen’ naar adverteerders.

Overal ontstaan dergelijke nieuwe ecosystemen waar traditionele bankiers en verzekeraars individueel geen grip op hebben. Samen sta je wel sterk. Zo sloot Van Lanschot een overeenkomst met Fidor, een innovatieve Duitse fintech met als doel de klantbeleving aanzienlijk te verbeteren. Annexum en start-up Bloqhouse democratiseren het beleggen in vastgoed met blockchain. Beleggers kunnen kleine stukjes vastgoed vanaf 100 euro aan elkaar verkopen zonder tussenkomst van notarissen of andere intermediairs. Koerswinsten worden uitgekeerd in ethers, de digitale valuta van het Ethereum-platform.

Risicoprofiel

“What the internet did for information, the blockchain will do for transactions”, aldus IBM’s CEO Ginni Rometty. Blockchain verandert het zakendoen fundamenteel en fungeert hierbij als ‘audit trail’. De kosten om te voldoen aan know your customer (KYC) en de plicht om witwaspraktijken te voorkomen, zijn nu nog torenhoog. Blockchain verlaagt deze compliancekosten drastisch.

Door het bouwen van een shared-KYC-platform op blockchaintechnologie is het mogelijk om de toezichthouders, klanten en banken met hun eigen private keys toegang te geven en de gegevens in te zien en aan te vullen. Dit maakt alles transparant: van asset-allocaties tot en met risicoprofielen. In die zin kan blockchain bijdragen aan een wat gunstiger risicoprofiel van sommige financiële processen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter