Data is het nieuwe goud, zo valt er tegenwoordig vaak te horen uit de mond van allerhande guru’s en trendwatchers. Maar klopt dat eigenlijk wel? Zijn gegevens inderdaad één van de belangrijkste assets van een organisatie? Hoe vertaalt dat zich bijvoorbeeld naar de marktkapitalisatie van een onderneming?

De BaaS-redactie heeft gegraven in de cijfers zoals die door de bekende Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poors (S&P) door de jaren heen zijn gepubliceerd. Om boven water te krijgen hoe het zit met de waarde van die ‘data driven bedrijven’. De resultaten van ons speurwerk zijn op zijn minst verhelderend. En wellicht zelfs alarmerend voor bestuurders die hun eigen bedrijf of hun concurrenten niet meer terug zien in onze samengestelde S&P top tien als het gaat om marktkapitalisatie.

Waar de top vijf in 2006 slechts nog met één data driven bedrijf was bevolkt (Microsoft, 294 miljard dollar), ziet die situatie er dit jaar aanmerkelijk anders uit. De gehele top vijf bestaat nu uit concerns die het predicaat ‘data driven’ mogen krijgen. Met Apple als absolute koploper (741 miljard dollar), gevolgd door Google’s moederbedrijf Alphabet (585 miljard dollar) en Microsoft als een goede derde (505 miljard dollar). De vierde plek wordt ingenomen door Amazon (432 miljard dollar), terwijl Facebook (408 miljard dollar) op nummer vijf staat.

Lichtpuntjes voor ‘traditionele’ concerns

Hoe zit het dan met de ‘traditionele’ concerns? Niet al te best als het tenminste gaat om hun marktkapitalisatie. Neem een gigant als General Electric. Het concern stond in het vierde kwartaal van 2006 nog op nummer één met een marktkapitalisatie van 447 miljard dollar. Elf jaar later staat GE niet eens meer in de top tien. Een lichtpuntje: General Electric is inmiddels druk bezig om zich om te vormen naar een data driven-bedrijf waar gegevens uit allerlei in- en externe bronnen leidend zijn voor de strategie- en productontwikkeling. Wellicht komt het dan toch nog goed.

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter