Ofschoon we er de mond nog vol van hebben, zal het gebruik van clouddiensten over een jaar of zeven zo vanzelfsprekend zijn, dat de terminologie geassocieerd met ‘cloud’ in het jaar 2015 uit ons dagelijkse vocabulaire verdwenen zal zijn. Daarop duiden twee enquêtes naar de acceptatie van cloud-technologie in opdracht van Citrix onder respectievelijk 500 IT-beslissers in west-Europa en 500 Nederlandse jongeren.

Vier op de tien ondervraagde IT-beslissers uit Nederland gelooft dat vanaf 2025 niet meer over de cloud gesproken wordt en 14 procent denkt zelfs dat we in 2020 al zover zijn. Van deze eerste groep, denkt ruim de helft dat we vooral nog zullen praten over de functionaliteit die de cloud mogelijk maakt, in plaats van over de cloud zelf. Vier op de tien beslissers denken dat werknemers het tegen die tijd alleen nog hebben over cloud-applicaties, zoals Salesforce, maar dat de vraag waar de data staat tegen die tijd geen gespreksonderwerp meer is.

Het uitsterven van de term ‘cloud’ komt ook terug in de opmerkingen van de nieuwe generatie werknemers die in 2021 de arbeidsmarkt zullen betreden. Drie op de tien Nederlandse kinderen tussen 12 en 15 jaar oud zeggen geen idee te hebben wat de computerterm ‘cloud’ precies betekent – en van de overige groep heeft een derde niet meer dan een vaag begrip (spontaan veelgenoemd: “een computer in de lucht”).

Meer dan 90 procent gebruikt de term zelden tot nooit buiten de ICT-les. Toch speelt de cloud al wel een belangrijke rol in hun leven. Zes op de tien ondervraagde kinderen in Nederland beseffen dat hun foto’s en muziek in de cloud worden bewaard, terwijl ruim een derde aangeeft dat ze de cloud gebruiken om data met vrienden te delen, zoals bijvoorbeeld foto’s, muziek of werkstukken voor school.

Nederland loopt voorop

Drie op de vijf grote organisaties in Nederland slaan op dit moment al meer dan de helft van hun data op in de cloud: aanzienlijk meer dan in Frankrijk (51%), Duitsland (45%) of het VK (38%). Toch blijft op dit moment ruim 40 procent van de Nederlandse bedrijven ook nog data lokaal opslaan en verwerken. De overgrote meerderheid (87%) van de grote Nederlandse organisaties is het er wel over eens dat de cloud belangrijk is voor de business, met name voor toepassingen die de productiviteit moeten verhogen.

Het blijft noodzakelijk de voordelen van de cloud beter in de organisatie onder de aandacht te brengen, met name op bestuursniveau, zeggen de ondervraagden. Bijna de helft (45%) van de Nederlandse IT-besluitvormers acht het eigen middenkader niet goed op de hoogte van de mogelijkheden die cloudtechnologie biedt. Voor bestuursleden ligt dat percentage zelfs nog hoger (57%).

Anderzijds kan het gebrek aan kennis van de cloud bij leidinggevenden ook een indicatie zijn van het verdwijnen van de term, omdat technische details van cloud-technologieën voor de meeste gebruikers prima ‘onder de motorkap’ kunnen blijven, in tegenstelling tot de automatisering die gedurende de afgelopen decennia in de eigen organisatie werd ingezet.

Organisaties hebben echter serieuze plannen met de cloud. Bijna negentig procent heeft inmiddels een cloud-strategie of staat op het punt ermee te beginnen. Wel bevinden veel van die plannen zich nog in een vroeg stadium. Slechts 40 procent noemt de eigen plannen zeer gedetailleerd en goed afgestemd op bedrijfsdoelstellingen.

Private cloud populair

Ofschoon de data bij een gerenommeerde cloud service provider minimaal even goed beveiligd kan worden als on-premise opgeslagen data, heeft een groot deel van de beslissers hierover zorgen, met name bij de publieke en hybride cloud. Een derde van de Nederlandse IT-besluitvormers heeft er weinig tot geen vertrouwen in dat de data van de organisatie veilig is in een publieke cloud. Ook over hybride cloud-oplossingen heeft 28 procent nog twijfels.

Het vertrouwen in private cloud-oplossingen is groter: 86 procent van de Nederlandse IT-besluitvormers heeft daar redelijk tot zelfs veel vertrouwen in. Het verbaast dan ook niet dat private cloud het meest gebruikte model is in Nederland: 64 procent van de grote Nederlandse bedrijven gebruikt al een private cloud-model. Een derde kiest momenteel voor public cloud en ruim een kwart (28%) maakt al gebruik van hybride cloud-modellen.

Over het onderzoek

In opdracht van Citrix heeft Censuswide 500 IT-beslissers ondervraagd. Dezen werken allemaal bij organisaties met minimaal 250 medewerkers. Ook is een onderzoek gehouden onder 500 Nederlandse jongeren in de leeftijd van 12 tot 15 jaar.

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter