CIO’s zien hun strategische invloed binnen de organisatie afkalven. Steeds minder vaak maakt hij of zij deel uit van het bestuur. Dat is onder meer te wijten aan de opkomst van de chief digital officer (CDO).

Ook het feit dat beslissingen over IT-bestedingen steeds vaker buiten de IT-afdeling om worden genomen speelt een rol bij het afnemende strategische belang van de CIO. Hierop duidt een internationale enquête onder IT-beslissers van KPMG en Harvey Nash. De CIO komt onder steeds grotere druk te staan om strategische waarde aan de onderneming toe te voegen. Bijna 10 procent van de ondervraagde IT-bestuurders is van mening dat zijn rol steeds minder strategisch aan het worden is. Nog twee derde van de onderzochte CIO’s maakt nu deel uit van de raad van bestuur, terwijl dit vorig jaar nog ruim 70 procent was.

“De strategische invloed van de CIO lijkt dus steeds beperkter te worden”, constateert William Koot, partner bij KPMG Digital Advisory. Koot: “Het toenemend gebruik van ‘shadow IT’, de opkomst van de CDO, en de veranderende aard van de technologie hebben tot gevolg dat het belang van de rol van de CIO afneemt.”

Effectiever

Op dit moment vormt de beweging naar digitale platformen en oplossingen vooralsnog een enorme uitdaging voor veel IT-bestuurders. Hoewel ondernemingen aangeven dat een effectieve digitale strategie essentieel is om dataveiligheid te kunnen waarborgen, worstelen veel bedrijven met een succesvolle aanpak. Bijna 80 procent geeft aan dat hun digitale strategie in beperkte mate of helemaal niet effectief is. Ruim 30 procent vindt dat zij niet in staat zijn de juiste mensen met de juiste digitale vaardigheden aan zich te binden en te ontwikkelen.

Om de digitale strategie succesvol te maken, kiezen steeds meer bedrijven voor een CDO. En met succes. Bedrijven met een CDO hebben in het algemeen twee keer zo vaak een duidelijke en overtuigende digitale strategie dan ondernemingen zonder deze functie.”

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter