Beslissingen nemen over IT-investeringen is nooit eenvoudig. Zeker niet onder invloed van factoren als een fluctuerende markt, veranderende klanteisen, leveringsproblemen en niet-aflatende technologische ontwikkelingen. Hoe kun je met beperkte financiële reserves een investeringsstrategie ontwikkelen die zal leiden tot een winstimpuls?

Heb realistische verwachtingen

Elk bedrijf zou bij het uitstippelen van een strategie eerst zijn verandersuccessen uit het verleden moeten raadplegen. De meeste organisaties hebben immers harde lessen geleerd over de invloed van de bedrijfscultuur op de haalbaarheid van veranderdoelen. Het gevolg is dat de vraag naar maatwerkoplossingen afneemt en er meer vraag is naar tools die gebruikers in staat stellen hun werkomgeving, interfaces en rapportagetools te personaliseren.

2. Richt je op de echte pijnpunten

Het is altijd belangrijk doelgerichte investeringen te doen om bestaande problemen op te lossen. Software kan helpen prestaties van medewerkers in kaart te brengen, te monitoren, te managen en te verbeteren, maar door de toenemende complexiteit van werkzaamheden is er nog meer behoefte aan automatisering. Aan de hand van een analyse kun je bepalen hoe uitdagingen samenhangen en hoe je op verschillende terreinen het maximale uit technologische investeringen kunt halen.

3. Leer van anderen

Hoe weet je wat haalbaar is? Vaak worden benchmarking, casestudies en enquêtes die wijzen op succesverhalen uit de praktijk over het hoofd gezien bij het plannen van investeringen. De ervaringen van anderen in je marktsegment kunnen uiterst waardevol zijn wanneer er onderscheid moet worden gemaakt tussen zaken die wel of niet in de kern vereist zijn. Markten veranderen snel, dus hecht meer belang aan de meest recente bevindingen en resultaten.

4. Richt je eerst op de basis

In dit tijdperk van enerverende innovaties en geavanceerde technologieën zien veel bedrijven al snel over het hoofd dat zij informatie die intern voorhanden is niet ten volle benutten. Zorg ervoor dat je ERP de bedrijfsvoering vereenvoudigt en, waar nodig, aan branchespecifieke eisen voldoet. Het heeft geen zin om je capaciteit om orders te verwerken op te voeren als de levertijden buitensporig lang zijn of de kwaliteit achteruit gaat bij een productietoename.

5. Stel upgrades niet uit

Het is nooit slim een IT-oplossing te implementeren om deze vervolgens te vergeten. Upgrades zijn essentieel om het meeste uit je beleggingen te halen. Softwareoplossingen evolueren, en wat je destijds aan je oplossingen hebt aangepast, is waarschijnlijk in de laatste versie van de software al vertegenwoordigd, of kan eenvoudig zonder maatwerk worden verwerkt. Dit kan wel betekenen dat de huidige werkwijze moet worden aangepast om te kunnen profiteren van de nieuwe standaardmogelijkheden.

6. Overweeg de cloud

Een voordeel van cloud computing is dat je direct aanspraak kunt maken op nieuwe softwarereleases. Deze ‘altijd up to date’-aanpak is een belangrijke reden waarom cloud-deployment steeds meer geaccepteerd is. Organisaties die de overstap maakten naar de cloud delen en integreren meer dan drie keer zo vaak hun gegevens. Bedrijven met cloud-ERP zagen hun volledige en on-time levering met 18 procent stijgen.

7. Zet klanten op de eerste plaats

In het huidige informatietijdperk kunnen klanten gemakkelijk veranderen van leverancier en zich tot sociale media wenden om hun teleurstelling over productkwaliteit of service te uiten. Het opbouwen van klantloyaliteit is moeilijker dan ooit. Door in verre mate gepersonaliseerde producten te ondersteunen, kun je die loyaliteit vergroten. Gelukkig zijn er klantvriendelijke oplossingen die dit mogelijk en beheersbaar maken. Configuratie-, tarieven- en offertetools die online portals ondersteunen, verbeteren de klantervaring en verminderen kosten.

8. Blijf op de hoogte

Een IT-strategie zou aan de hand van onverwachte zakelijke kansen, acties van concurrenten en technologiegerelateerde ontwikkelingen moeten veranderen. Blijf flexibel. Bekijk maandelijks wat je kunt verbeteren en vertrouw op leveranciers om je te helpen alles uit potentiële kansen te halen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter