In februari vierden we de 20e verjaardag van open source. De belangrijkste fundamenten van open source (software waarvan de broncode beschikbaar is) zijn transparantie, samenwerking, vrijheid en delen. Deze karakteristieken zijn inmiddels tot ver buiten de grenzen van bedrijfstechnologie te vinden. Dit artikel geeft een overzicht van 25 zaken die dankzij open source en het besturingssysteem Linux, de belangrijkste exponent van open source, verbeterd zijn.

Het is alweer 25 jaar geleden dat Linus Torvalds met een korte Usenet-post aankondigde dat hij een gratis besturingssysteem had ontwikkeld. Dat hobbyproject staat nu bekend als Linux en is het hobbyniveau ruimschoots ontstegen. Het besturingssysteem heeft een golf aan innovatie voortgebracht die het IT-landschap aanzienlijk heeft veranderd.

Nog groter dan Linux is de open source-beweging die eruit voortkwam, een wereldwijde community van gelijkgestemden die gezamenlijk software ontwikkelen en delen. Dit ontwikkelmodel zou later het IT-fundament van de toekomst worden.

Wereldwijde industrie

1 Realtime handel
We vinden het bijna vanzelfsprekend dat financiële transacties, zoals het overmaken van geld, bijna simultaan plaatsvinden. Dit zou onmogelijk zijn zonder de realtime-functionaliteit van de Linux-kernel, waarmee meer dan 50 procent van de wereldwijde financiële transacties en 100 procent van die van de Fortune 500 commerciële banken worden verwerkt.

2 De wereldwijde technologie-economie
Linux en andere opensourceprojecten die erop gebouwd zijn, hebben geholpen om IT te standaardiseren. Dit heeft geleid tot vergaande interoperabiliteit van software en diensten in de wereldwijde zakelijke IT.

3 IT binnen de overheid
Overheidsinstanties hebben een rijke geschiedenis in open source, gedreven door de prijsefficiëntie, innovatie en schaalbaarheid van Linux en open source. Zij zijn nu hard op weg om het modelvoorbeeld van open source-efficiëntie te worden.

4 Verbonden steden
Netwerkverbindingen tussen alle kritieke aspecten van een stad, van putdeksels en verkeerslichten tot hulpdiensten en weerswaarschuwingen, vereisen grootschalige rekenkracht. Linux biedt hiervoor de gewenste schaalbaarheid en tegelijkertijd mogelijkheden om de verschillende informatielagen te abstraheren om daarmee het beheer van zo’n complexe implementatie overzichtelijk te houden.

5 Luchtverkeersleiding
De Amerikaanse Federal Aviation Administration houdt toezicht op bijna 24.000 vluchten per dag en dat wordt allemaal mogelijk gemaakt door de schaalbaarheid en beveiligingsfuncties van Linux.

Entreprise-IT

6 Supercomputers
Rekenkrachtintensieve taken, zoals het berekenen van weermodellen, vereisen computers die gespecialiseerd zijn in deze extreme simulaties. Dit leidde tot de moderne supercomputer, die er zonder Linux heel anders zou uitzien. Kijk maar naar de top 10 van de Top 500-lijst van snelste supercomputerprestaties. Die draaien allemaal op een Linux-distributie.

7 Cloud computing
De huidige vorm van distributed (cloud) computing, waarbij verwerkingskracht niet on-premise staat of eigendom is van een organisatie, werkt dankzij de schaalbaarheid, flexibiliteit en lagere kosten van Linux.

8 On-demanddiensten
Het concept van on-demanddiensten gaat hand in hand met cloud computing. Als een ontwikkelaar een virtuele machine of server moet opleveren, verwacht hij dat dit snel en makkelijk gaat. De schaalbaarheid van Linux maakt een snelle uitrol mogelijk, zonder dure licenties.

9 DevOps
DevOps biedt een betere afbakening en werkrelatie tussen ontwikkelaars en IT-operationsprofessionals. Dankzij Linux en open source is het eenvoudiger geworden om deze methodologie te implementeren voor op Linux gebaseerde innovaties, zoals Linux-containers. Teams kunnen zich daardoor beter richten op hun specifieke rollen.

10 Hybrid computing
Organisaties hoeven tegenwoordig niet te kiezen tussen cloud en on-premise. In plaats daarvan kunnen ze een mix van technologieën gebruiken die het beste aansluiten bij hun infrastructuurbehoeften. Zonder Linux als de schaalbare, stabiele basis voor deze servicemixen, zou hybrid cloud computing zoals we dat nu kennen onmogelijk zijn. Organisaties zouden dan waarschijnlijk moeten kiezen tussen on-premise of hosted, met het gevaar van vendor lock-in voor elke keuze die ze maken.

Volgende IT-generatie

11 IoT
De enorme groei van het Internet of Things (IoT) had zonder Linux nooit kunnen plaatsvinden. In de IoT-wereld worden veel embedded Linux-besturingssystemen gebruikt, die qua omvang slechts een fractie zijn van conventionele besturingssystemen. Zonder Linux zouden grootschalige IoT-implementaties onbetaalbaar zijn of organisaties onlosmakelijk verbinden aan één leverancier.

12 Linux-containers
Deze methode voor het verpakken en isoleren van een applicatie met alleen de afhankelijkheden, is een technologie die is opgebouwd uit de belangrijkste onderdelen van de Linux-kernel. De open aard van Linux-containers in combinatie met innovatie uit de open source-gemeenschap, heeft ervoor gezorgd dat het ecosysteem razendsnel is gegroeid.

13 Openstack
Het openstack-cloudframework is een belangrijk platform voor private en hybrid cloud computing, dat zonder Linux waarschijnlijk niet zou bestaan. Openstack biedt bedrijven de voordelen van private clouds door de schaalbaarheid en flexibiliteit van Linux, zonder de vendor lock-in die gepaard gaat met een propriëtaire private cloudframework.

14 Software-defined
Van netwerk tot opslag, software wordt tegenwoordig gebruikt om steeds meer onderdelen van enterprisehardware te abstraheren. In het huidige IT-landschap is bijna alles ‘software-defined’. Linux is een belangrijke aanjager van deze ontwikkeling en biedt een flexibel, open platform voor deze abstractie zonder vendor lock-in.

15 Big data-analyse
Big data biedt een belangrijke kans voor een efficiëntere bedrijfsvoering en een hogere omzet. Deze gegevens moeten echter wel eerst gesorteerd, verwerkt en geanalyseerd worden. Veel van de analysetools die hiertoe in staat zijn, zijn open source en vereisen een krachtig, schaalbaar platform.

Hardware en online diensten

16 Commodity hardware
Betaalbare computersystemen op basis van x86-chip waren zonder het Linux-besturingssysteem nooit zo populair geworden. Er zijn talloze gestandaardiseerde Linux-besturingssystemen voor x86-chipsets die bedrijven op een kostenefficiënte manier kunnen inzetten.

17 Nieuwe chiparchitecturen
Linux helpt ook om nieuwe chiparchitecturen tot stand te brengen, zoals ARM, een uiterst energiezuinige processor. Zonder Linux als het gestandaardiseerde platform voor deze chipsets was er waarschijnlijk andere hardware op de markt gekomen die veel minder open en uitwisselbaar was geweest.

18 Amazon
Amazon Web Services maakt gebruik van een uitgebreid arsenaal aan on-demand diensten, met Linux als een fundamenteel onderdeel van het AWS-platform. Een AWS-achtige dienst zonder Linux is niet ondenkbaar, maar de omvang en prijsstructuur van AWS zouden zonder Linux moeilijk te evenaren zijn.

19 Google
De online zoek-, advertentie- en cloudgigant Google zou er zonder Linux en de open source-technologie die de infrastructuur aandrijft heel anders uitgezien hebben. Bovendien zouden de bijdragen van het bedrijf aan de opensourcewereld – waaronder Kubernetes – mogelijk verloren zijn gegaan.

20 Transparantie en verantwoordelijkheid
Zonder Linux en open source zou het enterprise datacenter er nog steeds als een bakstenen silo uitzien met weinig tot geen inzicht in de business.

Nieuwe ontwikkelingen

21 Drones
De groeiende interesse in drones is grotendeels te danken aan Linux vanwege de kleine, ingebedde besturingssystemen die nodig zijn om deze apparaten te laten vliegen.

22 Open overheidsinitiatieven
Het Open Government Initiative is gebaseerd op het open-source community-model en richt zich op transparantie en samenwerking met het publiek.

23 Crowdsourcing en crowdfunding
Deze concepten, waarbij een project wordt gebouwd of gefinancierd door potentiële eindgebruikers in plaats van werknemers of vrijwilligers, zijn een voorbeeld van de meritocratie van Linux en open source.

24 Android
Android is afgeleid van Linux en biedt een schaalbaar, flexibel platform voor een breed scala aan chipsets en mobiele apparaten. Het besturingssysteem is oppermachtig ten opzichte van propriëtaire besturingssystemen zoals iOS en Windows Phone en heeft een groot ecosysteem van applicaties en diensten.

25 3D-printing-/makersbeweging
De makersbeweging, waarbij eindgebruikers hun eigen dingen proberen te maken, wordt versterkt door de opkomst van 3D-printers. Het is weliswaar nog lang geen commodity-technologie, maar veel 3D-printers ondersteunen Linux als besturingssysteem. Ook zonder Linux was de technologie doorgebroken, maar door de wijdverspreide adoptie en de lage kosten zijn de ontwikkelingen rond 3D-printing aanzienlijk versneld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat alsjeblieft een reactie achter!
Laat hier je naam achter