Steeds vaker nemen computers belangrijke beslissingen. Zo ook bij Shell, dat gebruikmaakt van het C3 IoT Platform op Microsoft Azure. Hieronder noem ik enkele mooie praktijkvoorbeelden van ‘slimme toepassingen’.

Met 85.000 medewerkers en 44.000 benzinestations in 70 landen verwerkt Shell bergen data. Soms op afgelegen gebieden waar de internetverbindingen niet optimaal zijn. Dat laatste was voor het olieconcern een reden om zijn artificial intelligence (AI)-platform te baseren op Microsoft Azure. Diensten zoals Azure IoT Edge, Azure IoT Hub en Azure Databricks verwerken data zoveel mogelijk lokaal. Alleen de data die in aanmerking komen voor geavanceerde analyses, worden geüpload naar het cloudplatform van Microsoft.

In april 2018 kondigde Microsoft een strategische samenwerking aan met C3 IoT, een leverancier van een Platform-as-a-Service voor AI- en IoT-toepassingen. Een hechte integratie van dit platform met Azure maakt een snelle ontwikkeling en uitrol van AI-gebaseerde applicaties mogelijk. Bij Shell leverde dat onder andere deze drie toepassingen op:

1. Levens redden met analysetools

Stel je voor: een man steekt een sigaret op terwijl hij staat te tanken. Dan wil je zo snel mogelijk ingrijpen. Een vonk of een onverwachte beweging kan immers al een explosie veroorzaken, met mogelijk doden tot gevolg.

Op de meeste tankstations leggen camera’s alle gebeurtenissen vast, van iets onschuldigs als een automobilist die zijn voorruit schoonmaakt tot diefstal in de winkel. Het gaat vaak al om 6 camera’s die per seconde 200 megabyte aan data vastleggen. Hoe filter je uit die enorme stroom beelden de ongewenste handelingen zoals diefstal of zelfs levensbedreigende situaties?

Shell zet hiervoor Azure IoT Edge en machine learning in. De camerabeelden worden lokaal opgeslagen en razendsnel geanalyseerd met tools die gaandeweg beter worden in het herkennen van gevaarlijke situaties. Is er sprake van een gevaarlijke situatie? Dan gaat het beeld naar de Azure-cloud voor een diepgaandere analyse. Blijkt het inderdaad te gaan om roken tijdens het tanken, dan ontvangt de manager van het tankstation een melding en wordt de benzinetoevoer afgesloten. Bij twee benzinestations in Thailand en Singapore is dit al realiteit.

2. Efficiënt boren naar olie en gas

Hoe weet je als ingenieur of geoloog in welke gesteentelagen de meeste olie of gas zit zodat je gericht kunt boren? Shell ontwikkelde hiervoor Geodesic. Deze ‘boorsimulator’ visualiseert het olie- en gasgesteente, en geeft op basis van geteste algoritmen realtime aan wat de beste plaatsen zijn om te boren. Ook voorspelt het systeem de resultaten van de booractiviteiten.

Geodesic biedt Shell meerdere voordelen. De kans op het verkeerd plaatsen van een put is kleiner en er is minder onzekerheid over de opbrengst. Ook verkleint de toepassing het risico op botsingen wat de veiligheid bevordert.

3. Onderhoud beter voorspellen

Shell heeft wereldwijd honderdduizenden bedrijfskritische assets in beheer. Die bevinden zich bijvoorbeeld op offshore locaties, in putten en bij raffinaderijen. Voor het olie- en gasconcern is het belangrijk dat eventuele problemen met dit materieel tijdig worden opgemerkt. In het ideale geval zijn de reserveonderdelen al onderweg nog voordat een storing optreedt. Dat voorkomt niet alleen downtime maar ook gevaarlijke situaties.

Shell vertaalt nu zijn jarenlange ervaring met het beheer en onderhoud van die assets naar een algoritme dat draait op de Azure Cloud. 24 of 48 uur voordat bijvoorbeeld een compressor dreigt uit te vallen, krijgt de verantwoordelijke operator al een seintje. Door snel te handelen bespaart het bedrijf hoge kosten door downtime.

Kracht van AI op Azure

Zijn de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie voor alle ondernemingen weggelegd? Ook een mkb’er kan baat hebben bij predictive maintenance, of bij geautomatiseerde analyses van videobeelden. De voorbeelden van Shell laten zien wat er mogelijk is met AI op het Azure-cloudplatform: een veiligere en efficiëntere business tegen lagere kosten.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam