ICT-dienstverlener Wipro heeft negen blockchain-oplossingen ontwikkeld voor de financiële sector, de maakindustrie, de detailhandel en de consumptiegoederen-sector. De oplossingen zijn in het Wipro Blockchain Innovation-lab in samenwerking met klanten gedefinieerd, ontworpen en ontwikkeld en tonen aan wat de toegevoegde waarde is van blockchain voor internationale ondernemingen.

Bedrijven zoeken naar oplossingen voor specifieke situaties zoals grensoverschrijdende betalingen en know your customer (KYC) in de bankwereld, transactieverwerkingsprocessen in de financiële sector, herkomst in de leveringsketen, peer to peer-verzekeringen in de deeleconomie en ‘track and trace’-oplossingen in het domein van de gezondheidszorg en levenswetenschappen.

Concrete toepassingen bieden oplossingen voor delivery v/s payments (DvP), onderpand-beheerdiensten waar drie partijen bij betrokken zijn, skip trace consortia, handelsfinanciering, peer to peer-verzekeringen voor de deeleconomie en het beheer van loyalty reward-programma’s in het bank- en verzekeringswezen.

Voor de maakindustrie ontwikkelt Wipro oplossingen voor het bestrijden van namaakonderdelen en het volgen van luchtwaardigheidscertificaten, evenals traceerbaarheid in diverse logistieke ketens. Het voordeel van deze oplossingen is dat ze de processen efficiënter maken, kosten optimaliseren en innovatieve bedrijfsmodellen stimuleren.

Prototypes

In het lab van de dienstverlener is het mogelijk om snel prototypes van blockchain-oplossingen te bouwen. Door de inzet van blockchain-omgevingen in een cloudgebaseerd laboratorium kunnen klanten vooraf gedefinieerde praktijkgerichte blauwdrukken en kant-en-klare oplossingen optimaal gebruiken en hiermee de ontwikkeling van blockchain-oplossingen versnellen.

Naast het laboratorium hebben klanten toegang tot de domeinspecialisten, technologische experts, eigen tools en procesmiddelen van Wipro, waardoor de ontwikkeling van hun blockchain kan worden versneld. Het laboratorium beheert technologieplatformen vanuit het partnerecosysteem van Wipro, dat onder meer bestaat uit blockchain-platformproviders, blockchain applicatie providers en providers van technologische toepassingen die zich specialiseren in blockchain use cases.

‘Internet van waarde’

“Terwijl de eerste generatie ons het ‘Internet van de informatie’ heeft gebracht, levert de tweede generatie, die door blockchain wordt gedreven, ons het ‘Internet van de waarde’”, aldus Don en Alex Tapscott, co-auteurs van Blockchain Revolution en oprichters van het Blockchain Research Institute.

“Blockchain belooft ingrijpende veranderingen te brengen. Bedrijfsprocessen worden vereenvoudigd, waardoor er minder risico en een grotere transparantie ontstaat. Dat is een goede zaak. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: persoonlijke en handelsleningen, risicobeheer, investmentbanking, treasurydiensten, globale markten, verzekeringen, technologie, zakelijke activiteiten en activabeheer zullen allemaal geraakt worden door blockchain.”

“Onze benadering van blockchain wordt gedreven door vernieuwing en ondersteund door onze advies- en consultingcapaciteiten die in de sector erkend worden”, zegt Krishnakumar N Menon, vice president, Service Transformation bij Wipro.

“Klanten willen de sluier van geheimzinnigheid rond blockchain-technologie wegnemen, terwijl ze streven naar blockchain-oplossingen die snel opgeschaald kunnen worden naar productie. De volgende generatie digitale ecosystemen zal op blockchain worden gebouwd en daarom vinden we het belangrijk om in blockchain-programma’s te investeren en deze op te schalen in overeenstemming met de behoeften van de klant.”

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam