Pakweg de helft van de werknemers met een kantoorbaan ziet zichzelf terecht als zwakste schakel in de beveiliging van hun PC en bedrijfsgevoelige data. Maar tegelijkertijd heerst de opvatting dat de IT-afdeling verantwoordelijk is. Internet (33%) wordt als tweede zwakke schakel genoemd, gevolgd door virusscanners (10%). Daarop duidt onderzoek van hosting provider BIT.Het is daarnaast niet vanzelfsprekend dat werknemers melding maken van een vermoeden slachtoffer te zijn van cybercrime bij de IT-afdeling. Van de respondenten informeert 15% de IT-verantwoordelijke nooit en 20% doet dit af en toe.

Een meerderheid van de ondervraagde werknemers (70%) is van mening dat IT verantwoordelijk is voor de veiligheid van computerapparatuur en de integriteit van bedrijfsgevoelige data. Negen op de tien werknemers hebben zelfs het volste vertrouwen in de beveiliging die de werkgever heeft geïnstalleerd op de werkcomputers en gaan ervan uit dat zij zelf niets hoeven te doen om de beveiliging op het werk op een adequaat niveau te houden.

“Cybercriminelen worden alsmaar professioneler. Ze hebben steeds meer technische tools, mankracht en financiële middelen tot hun beschikking om een aanval uit te voeren”, zegt Wido Potters, Manager Support & Sales bij BIT. “Het is zorgwekkend dat veel werknemers geen melding maken van cybercrime-vermoedens. Daarom is het cruciaal dat IT-managers en professionals aanstalten maken om werknemers bewust te maken van de risico’s die aan hun internetgedrag kleven en welke consequenties dit heeft op de werkvloer”.

Over het onderzoek

In opdracht van BIT heeft Markteffect in de zomer van 2016 onderzoek gedaan onder 992 Nederlandse werknemers met een kantoorbaan van 18 jaar en ouder.

 

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam