Terwijl we massaal kijken naar de toekomst van informatietechnologie, met innovaties als kunstmatige intelligentie (AI), het internet of things en groeiende wendbaarheid in het bedrijfsleven, is het vaak ook nuttig om naar het verleden te kijken en een vergelijking te maken.

In 1965 constateerde Gordon Moore dat het aantal transistors in een gesloten circuit elke twee jaar verdubbelde. Deze trend hield een halve eeuw stand en dicteerde het stappenplan voor de ontwikkeling van halfgeleiders. In feite kleurt dit nog steeds onze verwachtingen voor een steeds snellere technologische ontwikkeling door bijvoorbeeld CPU-kracht.

Recente discussies betwijfelen echter of de Wet van Moore nog wel van toepassing is. Intel heeft zijn roadmap recent aangepast naar het minder frequent uitbrengen van nieuwe chipmodellen en daarbij de Wet van Moore overboord gegooid. Aan de andere kant heeft Nvidia kunstmatige intelligentie toegevoegd aan GPU-development en een ontwikkeling sneller dan de Wet van Moore voorspeld. Wat is hier aan de hand?

Meer met minder

Onder IT-professionals is de term ‘doe meer met minder’ een soort mantra geworden. Het vinden van een manier om hieraan te voldoen is een speerpunt voor velen. Maar hebben we het hier over een betere, snellere en sterkere IT door continu uit te breiden? Of gaat het hier om de mensen die daadwerkelijk deze technologie gebruiken?

Het gaat al lang niet meer over hardware die kleiner en krachtiger wordt binnen IT. De drang naar nieuwe ontwikkelingen die gelijke tred houden met de Wet van Moore is niet afgenomen. Echter, de manier waarop we onze doelen behalen met technologie is wel veranderd.

Nu richten we ons op de manier waarop IT-middelen zo optimaal mogelijk ingezet kunnen worden in een steeds complexer en gevarieerdere omgeving binnen bedrijven. Daarnaast gaat het ook over hoe IT de medewerkers het beste kan ondersteunen.

Automatisering en robotics zijn de logische kandidaten voor het verlichten van de werklast omdat bedrijven hybride cloudomgevingen ontwikkelen en om het maximale uit deze inspanningen te halen. Door automatisering kunnen mensen zeer complexe IT-infrastructuur, applicaties en platformen terugbrengen naar een menselijke maat.

Start met de workload

De grootste efficiency kan worden behaald als organisaties starten met het automatiseren van de bedrijfsprocessen – op weg naar één overzichtelijk geheel om bedrijfsactiviteiten te orkestreren en uit te voeren. Maar het is geen onmogelijke taak, of zoals de Engelsen het zeggen ‘It’s not about boiling the ocean’. Start met de meest uitdagende onderdelen in het IT-landschap – automatiseer legacy schedulers en andere workload-automation tools met up-to-date platformen.

Blikken we terug op de jaren zestig dan was het vergroten van capaciteit van onder andere transistors de sleutel tot succes bij opkomende technologieën en daarmee ook dat de productiviteitsdoelen behaald werden. In 2019 zijn automatisering en robotisering de sleutel om een complexe IT-wereld beter te laten werken voor bedrijven en voor de mensen die er werken.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam