Te lang is storage beschouwd als pure noodzaak, in plaats van iets dat concurrentievoordeel kan opleveren. Die perceptie begint de laatste jaren echter langzaam te veranderen. Zij die niet naar behoren investeren in storage, of hun datacenters niet moderniseren, lopen het risico op de lange termijn te verliezen van concurrenten die beter in staat zijn om te gaan met het groeiende aantal IT-uitdagingen dat op hen af komt.

In deze context is het goed te verklaren waarom systemen voor hyper converged-infrastructuren (HCI), volgens IDC, het snelst groeiende segment zijn binnen de markt voor integrated of converged systems. De verschuiving naar een nieuwe aanpak van datacenter-infrastructuren wordt gevoed door krimpende of statische budgetten en overvraagde IT-teams, terwijl de vraag vanuit de business alleen maar toeneemt. En dat is precies waar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van virtuele storage om de hoek komen kijken.

Virtuele storage heeft zichzelf bewezen als het fundament waarop modern concurrentievoordeel kan worden behaald. Het helpt organisaties zich voor te bereiden op het dynamisch zakendoen van morgen en ondersteunt de behoefte aan verhoogde security, een ‘always on’-mentaliteit en het verschaffen van return-on-investment (ROI). Zonder virtuele storage raken organisaties achterop, iets waar ik graag dieper op in wil gaan.

Verzekerde bedrijfscontinuïteit

De continuïteit van de business is iets dat veel organisaties als vanzelfsprekend beschouwen, maar het kan heel gemakkelijk een issue worden wanneer een organisatie digitaal wil transformeren. Organisaties gebruiken vaak meerdere datacenters, waarbij een breuk tussen twee locaties een reëel scenario kan zijn. Dit betekent dat een back-up van de ene locatie nodig is om door te kunnen gaan. Stretched clustering op basis van virtuele storage-oplossingen kan dit probleem aanpakken over meerdere datacenters. Op het moment dat een locatie wegvalt, kan een tweede het werk zonder onderbreking overnemen, terwijl het op een intelligente manier een back-up van de data maakt en bijhoudt.

Deense supermarktketen Coop had hier direct profijt van. Nadat het al zijn servers naar één fysiek serverplatform had gemigreerd, ontstond er een probleem. Elke donderdag om middernacht sloten alle systemen volledig af. Het duurde enkele weken voordat bleek dat het probleem voortkwam uit het antivirussysteem. Dat probeerde namelijk een nieuw pattern definition-bestand te downloaden op alle 1.300 servers tegelijkertijd, waardoor de gehele infrastructuur plat kwam te liggen en transacties niet konden worden verwerkt. Dit leidde tot de kostbare aangelegenheid enkele systemen naar separate storage-platformen te verplaatsen.

Nadat Coop ons virtuele storage-platform vSAN implementeerde, was continuïteit gegarandeerd. De verbeterde prestaties van gevirtualiseerde storage betekende dat de activiteit van het antivirussysteem niet langer invloed had op de prestaties van het algehele systeem. De supermarktketen kon daarom vertrouwen op vSAN als enige oplossing voor zijn storage-behoeften, een kosteneffectieve keuze.

Dit is deel van de reden dat software-defined storage tegenwoordig ten grondslag ligt aan alle business-processen van Coop, van de kassa’s tot de levering van goederen uit magazijnen en alle processen op het hoofdkantoor.

Virtuele beveiligingszones

Software-defined storage wordt vandaag de dag ook gebruikt door organisaties om een groot hoofdpijndossier van de IT-afdeling op te lossen: de noodzaak om steeds geavanceerdere cyberdreigingen een stap voor te blijven. In de nieuwste versie van vSAN worden encryptie-tools geboden die klanten in staat stellen data te versleutelen zodra deze wordt opgeslagen, zodat de security kan worden ingebouwd in de data terwijl het zich voortbeweegt. Virtuele storage-platformen kunnen naadloos worden aangesloten op het netwerk, wat de efficiëntie en veiligheid aanzienlijk helpt verbeteren.

Andere voordelen van virtuele storage zijn de potentiële return-on-investment en de kostenbesparingen die het voor organisaties kan realiseren. New College Durham heeft dit ten volle benut. Nadat zij vanuit de UK-regering genoodzaakt waren de kosten aanzienlijk terug te dringen, moesten zij hun bestaande storage area network (SAN) vervangen. Daarbij kozen ze voor een software-defined alternatief. De hogeschool bespaarde alleen al £100k – £120k door het niet hoeven vernieuwen van fysieke storage area networks. De initiële implementatie van het platform hielp ook bij het aanzienlijk terugdringen van de operationele kosten, zoals het aanpassen van de service levels en het versnellen van workload-configuratie.

In wezen zorgen virtuele storage-oplossingen ervoor dat de kosten van menselijke resources verschuiven, zodat de configuratie van individuele onderdelen van hardware in het datacenter kan worden beheerd door een goedkopere, virtuele laag, zonder dat daar nog mensenhanden aan te pas hoeven komen.

Storage gaat niet langer enkel over het voorzien in capaciteit waarmee organisaties data kunnen opslaan. IT-afdelingen die stoeien met beperkte budgetten, security-issues en de continuïteit van de business, kunnen profiteren van nieuwe ontwikkelingen in virtuele storage om die uitdagingen te tackelen. Het wordt tijd de perceptie van storage te veranderen van ‘onderdeel van de technologie-stack die nodig is om data op te slaan’ naar ‘een essentieel onderdeel van een software-defined basis waarop organisaties concurrentievoordeel kunnen bouwen’. De organisaties die niet omschakelen naar deze ‘always on’-mindset, lopen het risico te verliezen van snellere, meer agile en beter beveiligde concurrenten. Het moderniseren van data moet nu gebeuren, achterblijven zorgt er wellicht voor dat inhalen niet meer mogelijk is.

Boudewijn Aelbers is senior manager presales Benelux bij VMware.

Since our founding two decades ago, our employees and ecosystem of 75,000 partners have been behind the technology innovations transforming entire industries—from banking, healthcare, and government to retail, telecommunications, manufacturing, and transportation. Every day, we work to solve our customers’ toughest challenges through disruptive technologies like edge computing, artificial intelligence, blockchain, machine learning, Kubernetes and more–to define the digital foundation that will accelerate the next wave of innovation.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam