Bijna driekwart van de IT-beslissers denkt dat de snelle overgang naar thuiswerken voor een versnelling zorgt van de digitale transformatie in hun organisatie. Ze verwachten dat medewerkers niet meer terug willen naar oude manieren van werken. Hierop duidt internationaal onderzoek in opdracht van Citrix.

Van de respondenten denkt 44 procent dat hun digitale transformatie door de coronacrisis meer dan een jaar naar voren is gehaald. Thuiswerken is bij veel organisaties in zeer korte tijd ingevoerd voor het grootste deel van de werknemers. Met uitdagingen qua beveiliging en prestaties. Toch verwacht driekwart van de leidinggevende IT’ers dat werknemers de nieuw verworven vrijheid niet snel meer zullen opgeven. Organisaties zullen zich snel moeten aanpassen aan dit nieuwe model.

“In enkele dagen tijd veranderde het kantoorleven van een fysieke naar een digitale ervaring”, zegt Peter van Leest, regionaal directeur Citrix Benelux. “Dit onderzoek laat zien dat IT-teams die uitdaging overal ter wereld voortvarend hebben opgepakt. De volgende stap is ervoor te zorgen dat de huidige situatie ook op langere termijn houdbaar en effectief blijft, ook als we langzaam aan een deel van de werknemers weer naar kantoor laten komen. De schok die dit teweeg heeft gebracht in de zakenwereld, zal er waarschijnlijk voor zorgen dat we nu toegaan naar een echte hybride werkomgeving. Het is aan de IT-teams en hun business partners om ervoor te zorgen dat mensen in die omgeving soepel, veilig en flexibel kunnen werken.”

Nederland was – met Finland – al Europees kampioen thuiswerken (Eurostat 2019). Dit verklaart wellicht dat de overgang naar thuiswerken in Nederland vrij soepel is verlopen. Toch noemden vier op de tien Nederlandse respondenten de overgang in enige mate problematisch, tegen zes op de tien wereldwijd. Van de Nederlanders noemde 46 procent de overgang echter ‘naadloos’, tegen 9 procent gemiddeld.

Een gevolg van de ervaringen met massaal thuiswerken is dat inmiddels wereldwijd 62 procent van alle IT-leidinggevenden overweegt hun eigen fysieke infrastructuur terug te schalen en over te stappen naar een cloudmodel. Vier op de tien beslissers wil een digitale werkomgeving introduceren en 44 procent kijkt naar public cloud services om ook op langere termijn werken op afstand mogelijk te maken.

“Deze crisis heeft de IT-teams – toch vaak de ‘onzichtbare helden’ van een organisatie – plots helemaal op de voorgrond gezet”, zegt Van Leest. “Uit ons onderzoek blijkt dat de reputatie en de zichtbaarheid van de IT-afdeling ingrijpend is veranderd, nu het voortbestaan van de organisatie zo afhankelijk blijkt te zijn van digitale oplossingen en een betrouwbare IT-infrastructuur. 77 procent van de leidinggevenden in IT geeft in het onderzoek aan dat IT in hun organisatie op dit moment wordt beschouwd als ‘business critical’.”

De snelle verandering heeft ook uitdagingen blootgelegd. Ruim de helft van de Nederlandse IT-managers maakt zich zorgen om de veiligheid van data nu zo veel medewerkers thuiswerken, en ruim 65 procent heeft de afgelopen tijd méér software geïnstalleerd zien worden die niet vooraf door IT is goedgekeurd.

Opvallend is ook dat met name in Nederland (30%, tegen 26% wereldwijd) wordt aangegeven dat de IT-teams eigenlijk te klein waren om deze crisis op een goede manier op te vangen. Nederlandse eindgebruikers hadden duidelijk moeite (22%) met de vele verschillende communicatiemiddelen en kanalen die ze plots moesten leren beheersen – terwijl technische ondersteuning juist onder deze omstandigheden vaak moeilijk bereikbaar was.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is gebaseerd op interviews die in april en mei 2020 in opdracht van Citrix zijn afgenomen door Censuswide onder 3.770 IT-beslissers in organisaties met minimaal 250 medewerkers in de VS, het VK, Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Respondenten werken in de financiële dienstverlening, zorg, life sciences, telecommunicatie, media, technologie, professionele dienstverlening, productie en detailhandel.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam