Blockchain is een van de meest veelbelovende moderne technologieën. Hoewel voornamelijk bekend als de technologie achter de virtuele munt bitcoin, heeft blockchaintechnologie de potentie om veel sectoren volledig te transformeren.

Alle nieuwe technologieën ondergaan een aantal groeipijnen en hetzelfde geldt voor blockchain. Hoewel er geen twijfel bestaat over het potentieel, maken organisaties zich zorgen over beveiliging en aanverwante kwesties zoals identiteit en vertrouwen. Op deze gebieden werken grote spelers en kleinere startups hard aan oplossingen. Matthew Key van BT is overtuigd van de potentie van blockchain en doet een aantal voorspellingen over de toepassingen die in verschillende sectoren zullen opduiken:

1. Financiële sector

Als het gaat om betalingsverwerking en bedrijfsobligaties kan een gedistribueerd netwerk van computers transacties sneller en veiliger verwerken dan conventionele systemen.

2. Verzekeringssector

Blockchain kan alle kleine transacties tussen verschillende partijen registreren op een centrale plaats, met volledige transparantie voor alle betrokkenen.

3. Productie supply chain

Blockchain kan de distributie van assets zowel opslaan als traceren terwijl ze zich door de supply chain bewegen. Fabrikanten krijgen hierdoor volledig inzicht in hun toeleveringsketen.

4. Gezondheidszorg

Blockchain kan een centraal register veilig bewaren en door middel van identificatie machtigingen verstrekken, zodat alleen de relevante informatie wordt vrijgegeven aan de juiste personen. Denk aan artsen, apothekers, enzovoorts.

5. Hulpverlening

Sommige liefdadigheidsinstellingen schatten dat 30 procent van de hulpgoederen ‘verloren’ gaat in het huidige distributieproces. Omdat gegevens via blockchaintechnologie worden gedistribueerd en beschikbaar zijn voor iedereen met wifi en een computer, kan dit helpen de distributie te bevorderen door transacties snel te verifiëren en betalingen te bespoedigen, met meer transparantie.

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam