Niet iedere CIO zal direct zijn vinger opsteken bij de vraag wat Tanium is. Toch is deze aanbieder van een platform voor beheer en beveiliging van endpoints al even op de markt. Bedrijven als Barclays, Whirlpool, Amazon en de Amerikaanse overheid gebruiken de software van Tanium. Tijd om kennis te maken. CIO Magazine sprak met Chris Hodson, CISO bij Tanium in EMEA, en Richard Poolman, VP Benelux en Nordics.

Je kunt Tanium vergelijken met een zenuwstelsel voor IT. Allerlei apparatuur, laptops, workstations en servers, zowel fysiek als virtueel, kan door de software in hoog tempo worden gescand en voor beheer toegankelijk gemaakt. Chris Hodson: “Je ziet dat vrij veel bedrijven geen scherp beeld hebben van wat ze aan apparatuur in huis hebben. In zulke gevallen wordt het lastig om in control te zijn: je weet niet wat er gebeurt en waar je data is.”

Visibility en control

Richard Poolman stelt dat de grootste uitdaging voor CIO’s en CISO’s is er zeker van te zijn dat je het weet als er iets fout gaat. “Veel organisaties weten niet precies hoeveel endpoints ze hebben. In de praktijk zijn het er twaalf á twintig procent meer dan ze dachten. Dat percentage wordt dus ook niet gemanaged. Gemiddeld ontbreken daar de laatste zes patches!”

“Visibility en control is wat Tanium biedt”, voegt hij eraan toe. “Bij een incident zie je in korte tijd wat de oorzaak is – bijvoorbeeld het ontbreken van een patch. Daarna kun je die patch ook zeer snel deployen. Andere maatregelen, zoals een bepaalde vestiging in quarantaine zetten, zijn ook mogelijk.”

Peer-to-peer

Tanium scant de endpoints en rapporteert als er iets niet pluis is. Er zijn meer partijen die zo’n oplossing bieden, maar volgens Hodson doet Tanium het helemaal anders: “Tanium werkt volgens het peer-to-peer-principe. Elk systeem in een netwerk praat met het dichtstbijzijnde systeem. Informatie gaat ‘van hand tot hand’ door het netwerk en komt veel sneller bij de server dan op de traditionele manier, waarbij de server een-op-een communiceert met alle endpoints. Bovendien heb je daarvoor een veel zwaardere serverconfiguratie nodig.”

Platform

De platformeconomie is hot. Ook Tanium positioneert zich als platformpartij. Gegevens van het snel toenemende aantal endpoints binnen een organisatie komen samen op het platform dat Tanium Core heet. Hodson: “Je hebt vandaag de dag echt een platform nodig dat de logica biedt die je zoekt. Allerlei teams met eigen tools, dat werkt niet meer. Wij bieden op basis van ons platform nu bijvoorbeeld Tanium Threat Response, dat security teams helpt om aanvallen te beoordelen. We bieden ook api’s om data die is binnengehaald te kunnen delen met andere tools.”

Overtuigen

Tanium heeft zijn wortels in de security-industrie, maar kent momenteel een grote vraag vanuit de IT operations-hoek. Richard Poolman: “Patchen is bijvoorbeeld een enorme klus voor de meeste organisaties. Maar wil je naar de cloud, of migreren naar Windows 10, dan zal je ook moeten weten wat je hebt draaien. Dat laatste is ook gebruikelijk als voorbereiding voor outsourcing.”

‘Tanium werkt volgens het peer-to-peer-principe’

Het doel van het bedrijf is het core-platform te positioneren als de basis van waaruit allerlei modules van Tanium, maar ook van andere partijen, hun werk kunnen doen. Tanium biedt zelf tal van modules op het gebied van threat response, operations en risk management.

“We willen klanten overtuigen af te zien van het gebruik van allerlei point-solutions”, zegt Chris Hodson. Dat lijkt geen kansloze missie voor wie het succes kent van een platform als ServiceNow, dat overigens een hechte integratie met Tanium kent. Tanium werkt samen met een aantal partners van naam, zoals Accenture, Capgemini, DXC, PWC en Verizon. “Bij klanten is er namelijk altijd een integratievraag of een change in de organisatie, en daar zijn zij voor nodig”, legt Richard Poolman uit.

Investeringen

Tanium is niet op de beurs genoteerd en is in handen van investeerders en oprichters vader en zoon David en Orion Hindawi. Zij richten Tanium al in 2007 op. In september 2015 wisten ze een investering van 120 miljoen dollar binnen te halen, waarmee de waarde van het bedrijf op 3,5 miljard dollar kwam te liggen. Het jaar daarop trad vader Hindawi terug als CEO en volgde Orion hem op. David Hindawi is momenteel voorzitter van de raad van bestuur. Twee nieuwe investeringsrondes volgden in 2018, waarmee Tanium uiteindelijk op een waarde van 6,5 miljard dollar kwam te liggen.

Uiteraard wil Chris Hodson niet vooruitlopen op de mogelijkheid van een IPO, noch andere forward looking statements doen. Wel geeft hij aan dat Tanium goed bij kas zit. Dat geld zal Orion Hindawi vast en zeker inzetten om het platform verder te ontwikkelen en in de markt te zetten.


Onderzoek

Eind 2018 liet Tanium onderzoek doen naar wat het ‘business-resilience’ noemt. Vierduizend beslissers in vijf grote landen werden bevraagd. Daarbij gaven flinke percentages aan dat aspecten als complexiteit van de organisatie en silo’s barrières zijn om business-resilience te bereiken. Een deel van de respondenten vond dat cybercriminelen zo langzamerhand een voorsprong op de eigen IT-organisatie heeft. Ook een gebrek aan zicht op de endpoints werd vaak genoemd als hindernis op weg naar business-resilience.

Meer informatie over Tanium

Arnoud van Gemeren is hoofdredacteur van CIO Magazine. Hij heeft een lange staat van dienst in de Nederlandse IT-mediawereld. Als hoofdredacteur was hij van 1996 tot 2001 bij uitgeverij Array Publications verantwoordelijk voor diverse IT-vakbladen, onlines en congressen. Vanaf 2001 was hij communicatieadviseur en hoofdredacteur van diverse media bij Ten Hagen & Stam en Sdu Uitgevers. Sinds 2008 is hij actief bij ICT Media (bladen, online, onderzoeken en events) en tevens eigenaar van Contact Media, producent van content voor de IT-sector.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam