Werkplekken zijn aan verandering onderhevig en dat dwingt veel organisaties in de richting van digitale transformatie. Werknemers werken immers niet meer altijd achter hun bureau op kantoor en zijn ook niet meer per definitie aangewezen op het corporate datacenter. De digitale werknemer van vandaag de dag vraagt om flexibele toegang tot data en applicaties, ongeacht zijn werkplek, apparaat of de locatie van de assets.

Werknemers die gebruik maken van (online) bedrijfsmiddelen als onderdeel van hun dagelijkse werkzaamheden, houden zich niet bezig met de wijze waarop verbinding tot stand komt. Ze willen gewoon toegang verkrijgen tot wat ze nodig hebben, op het moment dat ze het nodig hebben. Met de snelle toename van het aantal bedrijfsapplicaties en regels voor mobiel en op afstand werken, moeten organisaties hun netwerk security-aanpak herzien.

De tijd dat werknemers nog onbelemmerd toegang hadden tot het netwerk is voorbij; werknemers gaan niet langer ‘schuil’ achter de corporate firewall. Organisaties moeten veilige toegang tot applicaties bieden zónder volledig toegang tot het corporate netwerk te geven, aangezien dat laatste onvermijdelijk tot meer risico’s leidt.

Volledige, veilige cloudtransformatie

Het uitdenken van een nieuwe aanpak gaat altijd vooraf aan een daadwerkelijke transformatie. Dit wordt met de dag eenvoudiger, nu zelfs de meest koppige ontkenners niet langer om voordelen van een cloudtransformatie heen kunnen. Dit wordt onderschreven door het recente EMEA State of Digital Transformation 2019-rapport (pdf), op basis van onderzoek door Atomik Research.

Uit dit rapport blijkt dat het aantal digitale transformatie-initiatieven groeit nu de meerderheid overtuigd is van de voordelen. Meer dan 70 procent van de IT-besluitvormers bij grote organisaties (>3000 werknemers) in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn in de implementatiefase van hun digitale transformatieprojecten of hebben zelfs al profijt van een transformatie-initiatief. Slechts 7 procent van de ondervraagde organisaties is nog niet gestart met een transformatieproject.

Legacy structuren toch nog veel gebruikt

Uit het onderzoek blijkt gelukkig ook dat de meeste digitale transformatie-initiatieven worden geïnitieerd vanuit de hoogste managementlagen binnen de organisatie. Toch blijkt in de realiteit dat nog veel bedrijven deels blijven bij hun legacy infrastructuren. Zelfs organisaties waar een deel van de werknemers op afstand werkt, houden nog te vaak vast aan een groot deel van hun middelen on-premises.

De culturele transitie naar een cloud-first infrastructuur – samen met de verhuizing van applicaties naar de cloud – blijkt voor velen een te grote wijziging.

Het verplaatsen van applicaties naar de cloud is echter niet per direct een volledige, veilige cloudtransformatie. Als internet het nieuwe corporate network wordt, hoe zorg je dan voor veilige toegang tot diezelfde applicaties?

Organisaties slaan deze stap van netwerktransformatie vaak over in de planningsfase; ze blijven veelal trouw aan hun traditionele inrichting en leiden gebruikers terug via hun legacy netwerk. Deze omweg zorgt niet alleen voor vertraging en een teleurstellende gebruikerservaring; het beïnvloedt ook de beveiliging van het gehele netwerk.

Organisaties moeten ook rekening houden met het effect van applicatietransformatie op hun netwerkprestaties en bandbreedteconsumptie. Verhuizing van applicaties naar de cloud moet samengaan met een nieuwe netwerkinfrastructuur en bijbehorende security-vereisten.

Het State of Digital Transformation 2019-rapport (pdf) concludeert echter dat slechts 9 procent van de organisaties applicatie-, netwerk- en security-transformatie even belangrijk achten bij het uitstippelen van hun cloud journey.

De holistische aanpak

Een holistische blik is onmisbaar in elk digitale transformatieproject; het vervult een sleutelrol in de algehele gebruikerservaring. Dit betekent dat – onafhankelijk van de bedrijfsgrootte – snelheid, betrouwbaarheid, security en gebruiksgemak belangrijke aandachtspunten zijn binnen elke cloudtransformatie.

De gebruiker wil niet langer moeten schakelen tussen applicaties in de cloud of op het netwerk, in Azure en AWS, of in het corporate datacenter. Werknemers verwachten van zakelijke apps dezelfde soepele gebruikerservaring als bij het gebruik van consumentenapplicaties op hun smartphones.

Van volledige netwerktoegang tot toegang op applicatieniveau

We staan aan het begin van de transitie naar een grenzeloze werkomgeving. Om een ongestoorde ervaring voor de gebruiker te kunnen garanderen, moet een veilige cloudtransformatie samengaan met een andere verandering: van volledige netwerktoegang tot toegang op applicatieniveau.

Waarom zou de werknemer verbonden moeten zijn met het netwerk als de applicatie zich niet meer op het corporate netwerk bevindt? Dat creëert alleen maar onnodige security-risico’s voor het bedrijf. Wanneer organisatie een cloudtransformatie ondergaat om efficiency-redenen, dan is het ook zaak om een moderne aanpak te hanteren wat betreft het verlenen van veilige toegang.

Zero trust-aanpak

Bij het zero trust-model worden gebruikers op veilige wijze verbonden met enkel de applicaties waarvoor zij geautoriseerd zijn – en met doorlopende verificatie van hun toegangsrechten.

Organisaties kunnen Zero Trust Network Access integreren om een volledige, veilige cloudtransformatie te waarborgen. Daarmee bereiden zij zich voor op de werkplek van de toekomst. Nog even, en dan is traditionele toegang tot het netwerk verleden tijd.

Door Nathan Howe, director Transformation Strategy bij Zscaler

Zscaler stelt grote, wereldwijde organisaties in staat om veilig hun netwerken en applicaties te transformeren voor een mobile- en cloud-first wereld. Zijn belangrijkste services, Zscaler Internet Access en Zscaler Private Access, zorgen voor snelle, veilige verbindingen tussen gebruikers en applicaties, ongeacht apparaat, locatie of netwerk. Zscaler-services zijn 100% cloud-gebaseerd en bieden de eenvoud, verhoogde beveiliging en verbeterde gebruikerservaring die traditionele appliances of hybride oplossingen niet kunnen evenaren. Zscaler wordt gebruikt in meer dan 185 landen en heeft een multi-tenant, gedistribueerd cloudbeveiligingsplatform dat duizenden klanten beschermt tegen cyberaanvallen en dataverlies.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam