Diverse IT-executives en andere topmanagers hoorden op een TableTalk-bijeenkomst uit de eerste hand hoe organisaties de nieuwe mobiele (data)communicatiestandaard 5G kunnen inzetten. En hoe 5G in potentie digitale transformatie zowel faciliteert als versnelt.

De door operator T-Mobile en fabrikant Samsung georganiseerde bijeenkomst richtte zich op de kansen die de opvolger van het huidige 4G-netwerk voor mobiele communicatie biedt. Richard Marijs, bij T-Mobile verantwoordelijk voor technologie, strategie en architectuur, nam de aanwezige topmanagers mee in een verkenningstocht naar zowel de technische noviteiten als de zakelijke mogelijkheden van 5G.

Snel, sneller, snelst

Volgens Marijs onderscheidt 5G zich van zijn voorganger op een paar belangrijke vlakken. Allereerst, en wellicht het meest aansprekende voor het grote publiek, kunnen er hogere up- en downloadsnelheden mee worden bereikt. Op dit moment haalt het 4G+-netwerk van T-Mobile een maximale downloadsnelheid van 450 Mbps. Om dat in perspectief te zetten: een gemiddelde wifi-verbinding zit op 100 Mbps. Het landelijk dekkend 5G-netwerk, dat T-Mobile in de loop van 2020 uitrolt, kan een snelheid van 20 Gbps bereiken. Vertaald naar de praktijk komt dat er op neer dat een video van 3 Gb met 5G in slechts 35 seconden wordt gedownload – via een ‘gewoon’ 4G-netwerk duurt dat 40 minuten.

De hogere snelheid van een 5G-verbinding maakt deze bijvoorbeeld geschikt als vervanging van de klassieke vaste internettoegang. Zo zou een retailer op betrekkelijk eenvoudige en kosteneffectieve wijze een pop-upstore van connectiviteit kunnen voorzien, zonder dat er een aparte vaste internetverbinding moet worden aangevraagd.

Meer connecties

Een ander voordeel van 5G ten opzichte van het huidige 4G-netwerk is de mogelijkheid een groter aantal apparaten (zoals smartphones) tegelijkertijd met een zendmast te verbinden. Expert Richard Marijs ziet hier de nodige mogelijkheden voor situaties waar een omvangrijk aantal mensen op één plek bijeenkomt, zoals bij voetbalwedstrijden of andere evenementen. Nu is het nog zo dat er op het 4G-netwerk ‘filevorming’ kan ontstaan en moet worden gewacht tot er weer capaciteit vrij is – met de nodige problemen van dien. Een alternatief was er tot dusver alleen in de vorm van een wifi-netwerk, dat ook een limiet qua beschikbaarheid heeft. Met de technologie die ten grondslag ligt aan 5G is dat probleem echter opgelost.

Het biedt niet alleen perspectief voor ondernemers die een evenement organiseren. Een groter aantal gelijktijdige connecties is ook ideaal voor andere, grootschalige oplossingen waarin internet-of-thingstechnologie wordt toegepast. Denk aan een smart city waarin tienduizenden (of zelfs meer) apparaten en sensoren tegelijkertijd via een draadloze verbinding toegang tot het internet moeten hebben.

Verwaarloosbare vertraging

Het derde belangrijke pluspunt van 5G is de zeer lage latency: de tijd die nodig is om een verbinding te maken met het mobiele netwerk zodat de datatransmissie kan starten. Met een gemiddeld 4G-netwerk bedraagt de latency zo’n 50 milliseconden. Bij een 5G-netwerk kan de latency slechts 1 milliseconde zijn. Ter vergelijking: de mens heeft minimaal zo’n 10 milliseconden nodig om door het oog opgevangen beeld te verwerken in de hersenen.

De ultralage latency van 5G-netwerken maakt ze ideaal voor omvangrijke en complexe toepassingen die nu nog niet realiseerbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s die continu – binnen een oogwenk – met het mobiele netwerk moeten communiceren. Een vertraging van 50 milliseconden is dan niet acceptabel: het kan immers het verschil uitmaken tussen een succesvolle remactie of een auto-ongeluk. Ook voor andere toepassingen is de te verwaarlozen latency van 5G een vereiste. Het is essentieel voor bijvoorbeeld grootschalige streaming van videogamingdiensten zoals het onlangs aangekondigde Google Stadia, of reguliere videostreamingdiensten zoals Netflix.

“5G past prima in de innovatieplannen van de Jaarbeurs”

Bij grootschalige industriële complexen, denk aan een raffinaderij of een autofabriek, biedt 5G ook uitkomst. In dergelijke omgevingen is een lage latency – gecombineerd met de mogelijkheid om duizenden apparaten en sensoren aan het internet te koppelen – eveneens van cruciaal belang.

Privaat netwerk

Wat in de publiciteit rond 5G niet al te vaak wordt genoemd is de mogelijkheid organisaties hun eigen 5G-netwerkinfrastructuur te laten opzetten. Marijs wijst erop dat een dergelijke private infrastructuur de nodige voordelen kan bieden voor bijvoorbeeld industriële concerns of evenementenorganisaties. Het is ook iets wat door T-Mobile actief wordt belicht in gesprekken met geïnteresseerde ondernemers. Een privaat 5G-netwerk heeft alle voordelen van een reguliere publieke infrastructuur. Het kan ook naar believen worden aangesloten op het openbare netwerk, voor bijvoorbeeld internettoegang.

Even wachten tot 2020

We moeten nog even wachten tot 2020 totdat het eerste landelijk dekkende 5G-netwerk, in dit geval van T-Mobile, uitgerold is. Dat T-Mobile in staat is om als eerste met 5G in Nederland te komen, is allereerst te danken aan het feit dat de operator zijn huidige 4G-infrastructuur destijds zo toekomstbestendig mogelijk heeft gebouwd. Hierdoor is de implementatie van 5G makkelijker uit te voeren. Daarnaast heeft de fusie van T-Mobile met Tele2 Nederland in belangrijke mate bijgedragen aan het relatief snel kunnen opschalen. Niet alleen komt hiervoor de netwerkinfrastructuur van Tele2 van pas, die overigens voor een deel samenviel met die van T-Mobile, maar ook beschikt de nieuwe combinatie nu over een groter pakket aan frequenties voor signaaldoorgifte.

Een bijkomend voordeel van de sneller dan geplande 5G-uitrol (die oorspronkelijk voor 2022 was bedacht) is dat Nederland er ook in versneld tempo meer glasvezelinfrastructuur bij krijgt. Want glasvezelnetwerken zijn noodzakelijk om uiteindelijk de grotere (en snellere) doorvoer van data naar de datacenters van T-Mobile in goede banen te leiden.

Digitale transformatie en de Jaarbeurs

Lessen uit de praktijk spreken het meest tot de verbeelding. In het geval van 5G is dat wat lastig, aangezien er in Nederland nog geen 5G-netwerken actief zijn. Desalniettemin kunnen er alvast wat schoten voor de boeg worden gelost. Albert Arp, CEO van de Jaarbeurs Utrecht, gaf de aanwezige topmanagers een verhelderend kijkje in de keuken van de bekende evenementengigant.

“Bij een 5G-netwerk kan de latency slechts 1 milliseconde zijn”

Sinds de oprichting in 1917 staat de Jaarbeurs bekend als locatie waar grootschalige evenementen plaatsvinden, van beurzen tot congressen. Het bedrijf heeft meer noten op de zang, legt Albert Arp uit. Hij wijst op de diverse succesvolle buitenlandse activiteiten die zijn onderneming in de loop der tijd heeft ontplooid, zoals een serie omvangrijke beurzen in China. Het is een onderdeel van zijn missie: het in de vaart der volkeren opstuwen van de Jaarbeurs. Een missie die ook met zich meebrengt dat de gebouwen en faciliteiten in Nederland ingrijpend op de schop gaan. Het moet niet alleen moderner maar ook duurzamer en laagdrempeliger, aldus de topman. De digitalisering is daarbij een onmisbaar hulpmiddel.

Voor 5G ziet Albert Arp dan ook het nodige emplooi. 5G kan het fundament vormen voor grootschalige, snelle internettoegang tijdens evenementen. Iets wat met de reguliere wifi-infrastructuur een aardige uitdaging kan blijken. 5G, al dan niet in de vorm van een private netwerkinfrastructuur in eigendom van de Jaarbeurs, past wat dat betreft prima in de innovatieplannen van de Jaarbeurs.

Innovatie voor alle stakeholders

Digitale transformatie is in het geval van de Utrechtse Jaarbeurs onlosmakelijk verbonden met de toekomstplannen. Reden voor Albert Arp om bijvoorbeeld een innovatieteam voorrang te geven in de plannenmakerij. Dat team bekijkt met behulp van technologieën als augmented reality en virtual reality hoe bezoekers een nog betere en veelomvattendere beleving kunnen krijgen voor en tijdens hun bezoek aan een evenement. Innovatie houdt voor de Jaarbeurs niet op bij het moderniseren van gebouwen en infrastructuren: alle stakeholders (van bezoekers tot exposanten en Utrechtenaren) moeten ervan kunnen profiteren. Waarbij technologie en het intermenselijk contact hand in hand gaan. Digitale transformatie in optima forma.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam