Smart industry staat hoog op de agenda van de Nederlandse industrie. Daarom spreken we steeds vaker organisaties die met smart industry aan de slag willen of al begonnen zijn met een aantal pilots. Hierbij komen dan al snel de vragen, zoals: hoe gaat dit werken in mijn huidige fabrieksomgeving en systemen? Is het veilig? Hoe is dit internationaal schaalbaar? Allemaal terechte vragen, maar hoe begin je met je roadmap voor een smart factory?

Allereest: kom je silo uit!

Het succes van een smart factory valt of staat met het samenspel tussen techniek en de business. De realiteit is namelijk dat verschillende bedrijfsafdelingen vaak vanuit hun eigen silo werken: iemand vanuit finance kijkt heel anders naar een product dan iemand van engineering. De valkuil is dat techneuten iets moois en slims kunnen bouwen waar de business niet direct waarde aan heeft; terwijl de business andersom niet altijd goed weet wat er technisch mogelijk is. Dus kijk goed naar wat smart industry voor het hele bedrijf kan betekenen. Denk bijvoorbeeld aan efficiency-verbetering over de hele keten, verbetering van overall equipment effectiveness (OEE) van specifieke machines of het voorkomen van kwaliteitsproblemen van je producten.

eBook

Ben je op zoek naar Digital use cases voor onder andere smart factories? Download dan dit digital use case-boek.

  Vanaf nul naar een smart factory

  Om vanaf nul te beginnen met de realisatie van een smart factory moet je eerst leren waar de wereld naartoe gaat, wat de nieuwe mogelijkheden zijn en nadenken over je eigen bedrijf en context. Dit is de eerste stap naar het creëren van een digitale roadmap en het inventariseren van je eerste ideeën en use cases. Daarbij helpt het om goed naar concrete en inspirerende praktijkvoorbeelden te kijken. Hoe gaan organisaties met data om en hoe innoveren ze hun producten en processen? En welke nieuwe technologieën zoals 5G, cloud edge en kunstmatige intelligentie (AI) spelen een belangrijke rol?

  Use cases voor smart factory

  Er bestaat geen one-size-fits-all-oplossing voor een smart factory. Alle klanten en organisaties zijn uniek, fabriekslocaties zijn uniek en de specifieke behoeftes zijn uniek. Wel kun je voor jouw use cases inspiratie opdoen uit andere voorbeelden, van het lokaliseren van gereedschap in een fabriek met smart tracking solutions tot het gebruik van automated guided vehicles (AGV’s) voor verbetering van de intralogistiek. Vervolgens kun je je use cases gaan uitwerken tot een proof-of-value of proof-of-concept. Dit laat precies zien wat de efficiency verbeteringen van de use case ten opzichte van de investeringen zijn.

  Implementatie van smart factory

  Als je eenmaal echt gaat beginnen met de implementatie van een use case, dan moet je goed in detail kijken naar de systeemintegratie met de huidige machines en systemen die worden gebruikt om de processen in de fabrieken aan te sturen. Daarbij gaat het om het niet alleen om de initiële implementatie. Met name het continu optimaliseren en onderhouden van de smart factory is cruciaal.

  Sleutel tot succes van smart industry

  De mogelijkheden van smart industry zijn werkelijk eindeloos en de technologie is er klaar voor. Ik zie de integratie van slimme productie, zoals mogelijk in een smart factory, als sleutel tot het voorbestaan en slimmer maken van ondernemingen. Dat is nu zelfs nog belangrijker dan ooit: smart factory kan helpen om weerbaarheid te kweken tegen globale uitdagingen als de covid-19 pandemie.

  REAGEREN

  Plaats je reactie
  Je naam