Terwijl smart cities al jaren veelbelovend zijn, lijken ze nu pas daadwerkelijk tot bloei te komen. De belangrijkste reden is dat we nu over de netwerkconnectiviteit, de backend-opslag- en computerinfrastructuur beschikken om hun volledige potentieel te ontketenen. Dat is goed nieuws voor burgers. En een goed voorteken voor gemeenten en regeringen, wier werk en het dagelijks leven wordt vergemakkelijkt in een smart city. Vijf manieren waarop smart cities werkelijkheid kunnen worden door gebruik te maken van de cloud.

1. De cloud ontketent het volledige potentieel

Essentieel voor zowel smart cities als collaborative cities is een robuuste cloud-backend. Dat betekent eenvoudig gezegd dat alleen door het gebruik van de cloud de implementatie van een smart city mogelijk is.

Een gemiddelde stad genereert waarschijnlijk binnen een maand petabytes aan gegevens. Al deze informatie moet veilig worden opgeslagen. De schaalbaarheid van een cloudoplossing vermindert de noodzaak om voortdurend de opslagcapaciteit te upgraden. Net zo belangrijk zijn de cloudanalyses die een groot aantal gegevenssets bijna realtime kunnen analyseren en zo de leefbaarheid van een stad voor burgers kan verbeteren.

Een goed voorbeeld hiervan is de stad Chicago die als een van de eerste sensoren in de stad plaatste. De sensoren meten permanent de luchtkwaliteit, lichtintensiteit, het geluidsvolume, hitte, neerslag, wind en het verkeer. De gegevens van deze sensoren gaan naar de cloud waar ze worden geanalyseerd. De verzamelde datasets van Chicago’s ‘Array of Things’ worden vervolgens openbaar gemaakt voor onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers om innovatieve manieren te vinden om de gegevens te vertalen naar verbeterplannen.

Voor gemeenten die de implementatie van een smart city willen verkennen, is deze typisch internet-of-things-oplossing een goede eerste stap. Door het gebruik van talloze verbonden sensoren kan in een groot gebied informatie worden verzameld. Het probleem met deze aanpak is dat het aanzienlijke investeringen in deze speciale sensoren vereist. Desalniettemin moeten overheden worden aangemoedigd om alle alternatieven te overwegen die kunnen worden gebruikt om de stad met behulp van cloudtechnologie leefbaarder te maken.

“Op basis van open data kan een app-ecosysteem ontstaan”

2. Maak gebruik van bestaande middelen

Een van die alternatieven is om gebruik te maken van bestaande sensoren die steden mogelijk al tot hun beschikking hebben. Een voorbeeld van hoe dit zou kunnen werken, is slim parkeren. Daarbij gebruiken mensen een mobiele app om beschikbare parkeerplaatsen in de buurt te bekijken bij het navigeren door een stad.

EYSA, een Spaans bedrijf dat gespecialiseerd is in geïntegreerde mobiliteitsoplossingen, ontwikkelde ParkXplorer, een mobiliteitsplatform voor parkeerbeheer met toepassingen op het gebied van stedelijke mobiliteit. De toepassing maakt gebruik van de cloud om parkeermeters, smartphones, parkeersensoren, PDA’s van parkeercontrollers en andere apparaten uit het parkeerecosysteem aan elkaar te koppelen. EYSA biedt zijn parkeerdienst aan in zestig steden in Spanje.

ParkXplorer maakt gebruik van big-datatechnologieën voor het verzamelen, integreren en verwerken van informatie die door het ecosysteem wordt gegenereerd. Het bedrijf levert realtime bruikbare feedback om het resource management te maximaliseren en de backoffice te optimaliseren. Het platform is ontwikkeld op AWS cloud.

3. Informatie van overal

Een andere manier om gebruik te maken van bestaande infrastructuur is door een goedkope, laagvermogen-sensor aan een bus of straatlantaarn te koppelen. Zo kun je er een dataverzamelaar van maken. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Londen met de stadsbussen. Het gaat dan om informatie als verkeersbewegingen, CO2-niveaus, temperatuur en geluid.

Met cloudanalyses kan deze informatie vervolgens worden geëxtrapoleerd en geanalyseerd om vast te stellen waar files of ongelukken zijn, of waar de niveaus van verontreiniging tot onveilige niveaus stijgen. Burgers kunnen vervolgens via een mobiele app geïnformeerd worden. Mensen praten vaak over steden als levende, ademende entiteiten en op deze manier kun je daadwerkelijk een realtime MRI-scan van een stad maken.

4. Innovatie uitbesteed

Het koppelen van sensoren is niet de enige manier om de cloud te gebruiken om een ​​slimmere, collaboratieve stad te creëren. Een andere mogelijkheid is het publiceren van open datasets. Terugkerend naar het voorbeeld van Chicago: deze stad publiceert een Excel-spreadsheet met de datum, beschrijving en gps-coördinaten van straten die moeten worden schoongemaakt. In Chicago worden geparkeerde auto’s op de aangegeven data weggesleept en kunnen hun eigenaren een boete krijgen. Met dit in gedachten gebruiken onafhankelijke ontwikkelaars de dataset om een ​​app te maken waarmee gebruikers kunnen zien wanneer een specifieke straat wordt schoongemaakt en een e-mail-waarschuwing ontvangen als ze in de buurt wonen of werken.

Een van de grote voordelen van het delen van datasets is dat individuele ontwikkelaars apps kunnen ontwerpen, die tegen een kleine vergoeding kunnen worden gebruikt, of die advertentie-inkomsten kunnen opleveren. Zo ontstaat een app-ecosysteem dat continue innovatie bevordert. We zien nu wereldwijd al veel voorbeelden van dergelijke innovatieplatformen.

In het Engelse Peterborough City heeft het stadsbestuur weerstations geïnstalleerd in scholen in de stad. De sensoren worden gebruikt om meteorologische data en klimaatactiviteit te bewaken. De gegevens kunnen worden gebruikt op alle niveaus van het onderwijs, van wetenschap tot technologie.

De stad ontdekte ook dat het open source maken van de gegevens van de weerstations een onverwacht neveneffect had. De beschikbare dataset trok ontwikkelaars aan die graag van de data gebruik wilden maken. Zo werd het tekort aan developers in de stad aangevuld. Het delen van datasets op deze manier heeft veel potentieel. Door bijvoorbeeld datasets van weerstations en ziekenhuistoegangen te delen, kan een stad bijvoorbeeld bepalen of een temperatuurdaling correleert met toegenomen ziekenhuisopnames, en voorzorgsmaatregelen nemen.

Een echte smart city is een stad die ook over geëngageerde burgers beschikt

5. Burgers worden app-ontwikkelaars dankzij open data

Een echte smart city is een stad die niet alleen beschikt over sensoren die gegevens verzamelen, maar ook over geëngageerde burgers die helpen bij het verzamelen van gegevens die anderen ten goede komen. Dit kan nieuwe businessmodellen opleveren. Burgers zijn niet alleen verzamelaars van informatie, maar in potentie ook makers van toepassingen van de beschikbare, open datasets. De verstrekte informatie kan worden geanalyseerd met behulp van beveiligde cloudtechnologieën.

Conclusie

Het is duidelijk dat smart cities en cloudtechnologie een natuurlijke fit zijn: smart cities genereren een continue stroom aan nieuwe data, en passen zich aan de behoeften van hun burgers aan. De cloud kan zich snel aanpassen aan de evoluerende behoeften van zijn gebruikers.

Overheden en gemeenten kunnen sensoren inzetten om informatie te verzamelen. Het is zeker zo belangrijk om de bestaande infrastructuur te gebruiken, voor zover dat mogelijk is.

Dit alles komt niet alleen de stad ten goede, maar vervult vooral de belangrijkste belofte van smart cities: een hogere levensstandaard voor burgers.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam