Wereldwijd worden steeds meer cloud- en SaaS-gebaseerde applicaties gebruikt. Dat heeft tot gevolg dat de vraag naar bandbreedte groeit en er meer druk komt op bestaande bedrijfsnetwerken. Hoe kunnen CIO’s die druk onder controle houden?

Ons dagelijks leven draait steeds meer om netwerken. Daarom moeten deze betrouwbaar, efficiënt en veilig zijn. De snelheden van zowel vaste als draadloze netwerken nemen toe en de verschillende netwerken zoals 4G/5G, ethernet en wifi beginnen steeds meer naar elkaar toe te groeien qua connectiviteit. Netwerken zijn ook steeds meer software-defined waardoor datastromen flexibel te optimaliseren zijn. Ook geeft het CIO’s meer controle over de manier waarop netwerken worden ingericht en gebruikt.

Vooral SD-WAN staat in de schijnwerpers en wint aan populariteit bij grote bedrijven. Een meerderheid van de nieuwe bestellingen heeft inmiddels met SD-WAN te maken. Dat is wel verklaarbaar, want SD-WAN levert qua latency grote verbeteringen op, bijvoorbeeld tussen verschillende vestigingen van een bedrijf. De virtuele WAN-netwerken zijn bovendien goedkoper in te richten en eenvoudiger te beheren dan traditionele verbindingen of MPLS-netwerken.

Vraag naar real-time datamanagement neemt toe

Voor wereldwijd opererende bedrijven draait het optimaliseren van private netwerken om het verkrijgen van de hoogste bandbreedtes en de laagste latency. Big data moet immers snel en efficiënt verwerkt kunnen worden, ongeacht in welk land of continent deze zich bevindt. Providers volgen daarbij vaak het zogenoemde ‘Follow the Sun’-principe, wat ervoor zorgt dat klanten altijd de bandbreedte en rekenkracht krijgen die ze nodig hebben, ongeacht hun locatie. Dit is bijvoorbeeld van belang voor beurshandelaren die in real time willen reageren op prijsschommelingen op de lokale markt.

Maar ook voor het ontwikkelingsproces van autonoom rijden zijn deze netwerkkenmerken doorslaggevende succesfactoren. Want wie snel en efficiënt een grote hoeveelheid data kan analyseren met het juiste WAN, staat al 1-0 voor.

Flexibele opslag

De WAN-infrastructuur is slechts één kant van het verhaal. Ook de juiste opslag is van belang. Traditionele opslagconcepten bieden vaak niet de nodige flexibiliteit voor de ontwikkeling van big-datatoepassingen zoals zelfrijdende auto’s. Hiervoor is software-defined storage (SD-storage) een oplossing. Deze technologie biedt een veilige, wereldwijd toepasbare en technisch flexibele oplossing.

De verwerking van data van bijvoorbeeld veel IoT-apparaten is alleen mogelijk met een enorme hoeveelheid netwerkvermogen en opslag. Zonder technologieën zoals SD-WAN en een netwerk met zeer hoge capaciteit en lage latency zou dit niet mogelijk zijn.

Door Mark de Haan, senior vice president Benelux bij GTT

GTT is redefining global communications to serve a cloud-based future, connecting people across organizations around the world and to every application in the cloud. Our clients benefit from an outstanding service experience built on our core values of simplicity, speed and agility. A Fortune Future 50 company, GTT owns and operates a global Tier 1 internet network and provides a comprehensive suite of cloud networking services to any location in the world.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam