De IT-dienstverlening – de grootste branche in de sector Technologie, Media en Telecom (TMT) – is een belangrijke aanjager van groei in Nederland, constateert ABN AMRO. Nederland loopt echter achter qua adoptie van 5G, waar onder meer het late tijdstip van frequentieveilingen debet aan is.

Nederlandse IT-dienstverleners nemen wereldwijd een zeer sterke positie in dankzij de robuuste infrastructuur met snelle internetverbindingen. Nederland loopt echter achter bij andere landen qua adoptie van 5G-netwerken, vooral bij Azië.

Hoewel 4G op dit moment voor veel toepassingen afdoende is en Nederland al beschikt over de snelste 4G-netwerken ter wereld, lijkt een snelle introductie van 5G geen noodzaak. Maar Nederland kan het zich niet veroorloven achterop te raken als 5G-toepassingen daadwerkelijk op stoom komen, aldus Kasper Buiting, sector econoom Technologie, Media en Telecom bij ABN AMRO.

“De eerste veilingen van 5G vinden in ons land pas in 2020 plaats. Het is echter van groot belang dat Nederland een inhaalslag gaat maken en de voordelen van 5G ten volle gaat benutten”, benadrukt hij. “Zo brengen de veel hogere snelheden van 5G kansrijke verdienmodellen en nieuwe toepassingen voor diverse sectoren in het bedrijfsleven, zoals de zelfrijdende auto en VR-diensten, binnen handbereik. Een te langzame ontwikkeling van 5G kan op den duur ten koste gaan van de concurrentiepositie en het gunstige vestigingsklimaat voor IT-bedrijven in Nederland.”

Groei

In de eerste drie kwartalen van 2019 groeide de omzet van de sector Technologie, Media en Telecom met 7 procent op jaarbasis. Vooral softwarebedrijven en hostingbedrijven zijn – onder invloed van een toenemende vraag naar cloudgebaseerde diensten – een belangrijke groeimotor van de IT-dienstverlening.

Hoewel ABN AMRO verwacht dat het bbp in Nederland in 2020 met minder dan één procent groeit, stijgt de omzet van de TMT-sector naar verwachting met 3 procent en zal de IT-branche nog beter presteren (+4,5 procent). De sterke groei van deze branche heeft de afgelopen jaren gezorgd voor een sterke groei van het aantal werknemers. Tegelijk is de skills gap het grootste probleem van de IT-branche: er blijft een groot tekort aan personeel.

In de telecom was in 2019 sprake van krimp (-0,5 procent), mede als gevolg van digitalisering, de focus op dataverkeer en dalende prijzen van telefoniediensten. In 2020 verwacht ABN AMRO een verder dalende omzet van telecombedrijven: -2,0 procent. Ook andere branches binnen de sector, zoals uitgeverijen en drukkerijen, zullen de komende jaren met een lichte omzetkrimp te maken krijgen.

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam