Europa loopt voorop in het gebruik van multicloud-omgevingen, maar de kennisontwikkeling gaat, nog steeds, minder hard dan de technologische ontwikkelingen. Nog steeds, want deze trend is al langer gaande. Dat komt naar voren in ons recente State of Application Services-rapport.

Maar liefst 88 procent van de bedrijven in de EMEA-regio maken gebruik van een vorm van multi-cloud, maar de kennisachterstand blijft een obstakel om er volledig de vruchten van te plukken.

Volgens het onderzoek stelt iets meer dan de helft (54%) van de ondervraagde EMEA-bedrijven dat cloud in al zijn verschijningsvormen de belangrijkste strategietrend zijn de komende twee tot vijf jaar. Bij 27 procent van de bedrijven draait meer dan de helft van hun applicaties in de cloud.

Men loopt vast op kennis van met name cloud security. Twee derde van de organisaties in EMEA (en overigens ook in de VS) stelt dat ze een tekort aan security-talent hebben. In Azië loopt dit op tot 76 procent. Slechts 15 procent is overtuigd dat ze een aanval op de applicatielaag in de cloud succesvol kunnen weerstaan tegenover 30 procent in een eigen datacenter en 20 procent in colocatie omgevingen.

Een hoop statistieken, maar wat zegt dit ons? Multicloud is wel degelijk een oplossing voor veel bedrijven, maar het blijkt complexe materie. De technologie snelt ons vooruit. Bedrijven vinden het lastig om bijvoorbeeld beveiliging over applicatie-omgevingen heen uit te rollen. Dit resulteert in een grote diversiteit aan applicatieportfolio’s.

Er zijn dan ook veel aandachtspunten om hybride cloud-omgeving productief en veilig in te zetten:

  • Technische skills en strategie: medewerkers moeten voldoende kennis hebben van cloud-technologie over de verschillende modellen, voordelen en nadelen en beperkingen. Portfoliomanagement is belangrijker dan ooit tevoren. Bovendien moet voor elke belangrijke service helder zijn wat de risico’s zijn.
  • Toegangscontrole: gebruikers, services, servers en netwerken moeten gedefinieerde toegang en rollen hebben; de processen voor het herstel foutieve toegangsrechten moeten kraakhelder zijn. De methodes voor het aanmaken en veranderen van instellingen moeten voor alle storage-elementen, services en applicaties gelden. Secrets voor encryptie en authenticatie moeten centraal en gestandaardiseerd beheerd worden.
  • Zichtbaarheid: er moet onder andere een vastgelegde en gemonitorde single-path-production pipeline zijn, gedetailleerde logging en detectie van opmerkelijkheden, en een overzicht van alle cloud service objecten, data-elementen en control rules.
  • Security-standaarden: zorg ervoor dat er standaarden zijn, inclusief gecertificeerde libraries, frameworks, omgevingen en configuraties. Geautomatiseerd stoppen (of verwijderen) van instances en accounts die niet aan de regels voldoen.

Dit is een flinke lijst, en hij is nog lang niet compleet. Maar we moeten deze zaken wel het hoofd bieden, want inflexibele, one size fits all-oplossingen zijn uit de tijd. Bedrijven nemen per applicatie de beslissing wat ze ermee willen doen, waar ze deze hosten en hoe ze deze aanbieden.

Deze mix maakt multi-cloud tot norm, maar zorgt wel voor de nodige uitdagingen. Het is noodzakelijk om het geheel als single-applicatie-architectuur of uniforme infrastructuur te benaderen. Daarom zijn applicatieservices die omgevingsonafhankelijk zijn zo belangrijk. Alleen op die manier bereik je een consistente performance en security.

Als District Sales Manager overziet Pieter Slavenburg de regio Benelux voor F5 Networks. Met een uitgebreide track record in de ICT sector, en met name in de dienstverlening naar Service Providers en enterprise accounts, is hij een graag geziene partner voor strategische gesprekken over cloud- en applicatiebeveiliging. Deze staan hoog in het vaandel, of het nu gaat om toekomstige ontwikkelingen in een snel veranderende markt te voorzien, of om legacy omgevingen en operational excellence te managen en risico's te verminderen.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam