Logistiek dienstverlener Ewals Cargo Care verwerkt met meer dan 3.400 zendingen per dag continu massa’s aan uiterst waardevolle gegevens. Om beter te kunnen meebewegen met de marktdynamiek transformeert het transportbedrijf data naar inzicht, om processen in near-real-time te kunnen optimaliseren. Maikel Jaspers, aanvoerder van het BI-team binnen Ewals Cargo Care, maakte grote stappen met de automatisering en flexibilisering van het datawarehouse.

Ewals Cargo Care is actief in 15 landen, bezit 3.400 trailers en 500 vrachtwagens. De oude IT-infrastructuur voldeed niet langer aan de eisen van het groeiende bedrijf. Er was een drastische modernisering nodig om adequaat in spelen op veranderende behoeften bij de business. “Een nieuw ERP-systeem moet onder meer leiden tot uniformering van businessprocessen”, vertelt Maikel Jaspers. “Om zo agile mogelijk te kunnen inspelen op de telkens veranderende businessbehoeften – zowel tijdens de implementatie als in de periode daarrna – hebben we gekozen voor een zo flexibel mogelijke data-infrastructuur.”

Van data naar informatie naar inzichten

op 15 december organiseert ICT Media samen met Qlik een virtuele interactieve sessie over de transitie naar datavolwassenheid bij Ewals Cargo Care. Maikel Jaspers heeft bij Ewals flinke stappen gezet met de automatisering van het data warehouse. Hij zal ingaan op wat vooraf ging – en op wat komen gaat.

Meer weten over cloud-based data warehousing? Meld je aan!

Ik ben erbij!

De benodigde enterprise datawarehouses hadden jarenlang de reputatie langzaam en moeilijk te implementeren te zijn. Ze waren daarnaast nogal prijzig om te onderhouden en reageerden niet snel op veranderende wensen en eisen. Met de komst van cloud-based datawarehousing is er veel veranderd. Deze oplossingen zijn in combinatie met de juiste datamanagement-oplossingen agile, kostenefficiënt en flexibel.

Alternatieve oplossing

“In 2015 zag ons datawarehouse er heel anders uit”, vertelt Jaspers. “We vergeleken het graag met een kom spaghetti. Slechts een kleine wijziging zou kunnen resulteren in een lawine aan andere wijzigingen in de database. Toen we de realisatie van ons datawarehouse in 2016 uitbesteedden, dachten we dat we de nodige veranderingen hadden aangebracht op het gebied van efficiëntie. Dat bleek achteraf niet het geval te zijn.”

Als gevolg hiervan ontbrak het het bedrijf aan wendbaarheid of flexibiliteit wanneer het het datawarehouse wilde aanpassen. Het toevoegen van nieuwe databronnen duurde meer dan 20 dagen en het maken van nieuwe datamarts – een subset van een datawarehouse gericht op een specifiek onderwerp of doel – duurde weken. “Dan heb je een probleem als een week voor de implementatie ineens een businessvraag wijzigt.”

Bovendien was het logistieke bedrijf met het oude systeem niet in staat om data realtime te verwerken, wat in een veranderende keten- en marktdynamiek straks een vereiste gaat worden. Ewals Cargo Care besloot op zoek te gaan naar een alternatieve oplossing.

Keuze voor cloud

Gekozen werd voor samenwerking met dataplatform en analysespecialist Qlik en cloudgebaseerde dataspecialist Snowflake om de efficiëntie van het datawarehouse te verbeteren. Voor de ETL-ontwikkeling, waarbij de juiste gegevens uit een of meer bronnen naar het enterprise datawarehouse worden gekopieerd, viel de keuze op Qlik.

De BI-leider van Ewals Cargo Care verduidelijkt: “Onze motivatie was de mogelijkheid om met deze tool snel veranderingen te kunnen doorvoeren. Snowflake faciliteert dat, door een optimale schaalbaarheid in de cloud. Zonder al te grote investeringen, omdat je alleen betaalt voor wat je gebruikt.“

Dit alles moest leiden tot essentiële verbeteringen in de efficiëntie binnen het bedrijf, onder meer door de hiaten tussen ruwe data en bruikbare inzichten weg te werken.

Immense resultaten

Met Qliks datawarehouse-automatiseringsoplossing kan Ewals data gemakkelijk en veilig in realtime naar het datawarehouse verplaatsen. De gegevens worden omgezet in datasets die klaar zijn voor analyse verderop in de keten. Door de combinatie met de oplossing van Snowflake bereikt de logistieke dienstverlener een veel hoger niveau van efficiëntie in zijn analyse-omgeving. Het bedrijf heeft daardoor meer inzicht in het verloop van processen en vrachtverkeer.

“Sinds de uitrol hebben we immense resultaten bereikt”, vervolgt Jaspers. “Door de database naar de cloud te verplaatsen en deze te laten werken met de geautomatiseerde oplossingen van Qlik, kunnen we nieuwe databronnen in ons datawarehouse binnen vijf dagen ontgrendelen in plaats van de genoemde twintig. We kunnen nieuwe incrementele datamarts creëren in dagen in plaats van weken. We hebben ook een kostenreductie van 75 procent gerealiseerd op ETL-ontwikkeling.”

Ewals Cargo Care kan nu niet alleen efficiënter rapporten uitvoeren, men kan bovendien meer verzoeken vanuit de business aan. “Dit heeft ons de mogelijkheid gegeven om agile te werken en uiteindelijk het hele bedrijf veel effectiever te maken. Iets waar we al heel lang naar streven.”

Corry Wouters (CIO): ‘Werken aan Next Generation Logistics’

Ewals Cargo Care heeft te maken met een grillige businessdynamiek, onder meer als gevolg van de coronapandemie. Naast een neergang in bepaalde markten, is op andere terreinen sprake van flinke groei. “Een markt die enorm in beweging is”, stelde CIO Corry Wouters van Ewals Cargo Care onlangs in een uitzending van CIO TV.

Het bedrijf heeft niet alleen te maken met prijsdruk. Ook fenomenen als multimodaal goederentransport, gebaseerd op een combinatie van meerdere vervoermiddelen, en ‘freight forwarding’ zijn in opmars. Bij dat laatste treden vervoerders of andere partijen op als tussenpersoon. Dit alles maakt het snel en flexibel kunnen plannen en optimaliseren van de keten voor Ewals cruciaal.

Automatisering

Cloud-based datawarehousing en bijbehorende automatisering is volgens de CIO een onderdeel van wat ze hun ‘Next Generation Logistics’-ambitie noemt. “Deze businessgedreven ambitie kent vier programma’s, waarvan er één sterk verband houdt met IT: ‘Building Systems to Perform’. Wouters: “Naast governance en regievorming rollen we onder meer nieuwe maatwerksystemen voor transportmanagement en -planning uit.”

Ewals Cargo Care werkt bovendien aan API’s voor het verbinden van platformen met andere partijen in de logistieke waardeketen. Ook Track & Trace is belangrijk. “Waar het kan wordt gebruik gemaakt van standaardoplossingen”, vertelt de CIO.

Hotze Zijlstra (1964, taalkundige) is onafhankelijk redacteur en communicatiespecialist. Hij richt zich primair op ondersteuning van CxO’s en besturen bij de communicatie rond digitale strategie en technologie-gedreven veranderprogramma’s.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam