In het huidige AI-tijdperk is er steeds minder aandacht voor het opslaan van data. Een prima ontwikkeling! Want waar het om draait is het beschikbaar stellen van data, zodat we er iets mee kunnen doen. Storage bevindt zich in de unieke positie om veel meer te worden dan alleen maar een silo vol met enorme hoeveelheden data. Het moet een platform worden dat het mogelijk maakt data te delen om er waarde uit te halen.

De uitgaven aan data-intensieve AI-systemen zullen dit jaar 19,1 miljard dollar bedragen en dat bedrag neemt razendsnel toe tot 52,2 miljard in 2021, aldus marktonderzoeker IDC. Deze systemen worden breed ingezet, voor geautomatiseerde klantenservice en productaanbevelingen, voor het geautomatiseerd detecteren van cyberdreigingen en voor medisch onderzoek, diagnose en behandeling.

Te zwak uitgedrukt

Deze ontwikkeling wordt aangeduid als de Vierde Industriële Revolutie. Maar dat is veel te zwak uitgedrukt. De vorige industriële revolutie werd in gang gezet door de lopende band. Door deze technische ontwikkeling konden bijvoorbeeld auto’s sneller in elkaar worden gezet. Vandaag gaat het om technische ontwikkelingen die de zelfrijdende auto mogelijk maken en dat is toch echt van een andere orde. Een nieuwe generatie van tools die het vermogen hebben om met ongekende hoeveelheden data te werken, zorgen voor een vloedgolf aan innovaties die tot voor kort science fiction waren.

Enorm belang

Het belang van data voor de toekomst van business kan niet worden overschat. Volgens onderzoek van MIT Technology Review (in opdracht van Pure Storage) zegt maar liefst 86 procent van topmensen uit het bedrijfsleven dat data het fundament zijn voor het nemen van zakelijke beslissingen, terwijl 87% aangeeft dat data essentieel zijn voor het bereiken van resultaten voor hun klanten.

Architecturen op de schroothoop

Voor de storage-industrie is het nu hoog tijd om hierin mee te gaan. Allerlei verouderde architecturen die onderling fundamenteel incompatibel zijn, kunnen op de schroothoop. Ze kunnen niet onderling communiceren en zijn dus niet in staat om data uit te wisselen, het belangrijkste dat nodig is om de volledige waarde uit data te halen. De juiste architectuur maakt het mogelijk dat data gedeeld kan worden en overal op elk moment kan worden afgeleverd – een data hub waarmee de moderne business verder kan komen.

Warboel van silo’s

Een echte data hub bestaat uit vier fundamentele elementen:

  • Een zeer hoge doorvoersnelheid voor de opslag van bestanden en van objecten
  • Mogelijkheden voor opschalen
  • Multidimensionale performance, gebouwd om te werken met elk type data en elk toegangspatroon
  • Grootschalig (‘massively’) parallel

Deze vier elementen zijn essentieel om alle data onder één noemer te kunnen brengen. Vandaag blijven nog veel te veel data steken in een warboel van silo’s. Elk daarvan is bruikbaar voor zijn oorspronkelijke taak. Maar in een wereld waar alles draait om data zijn deze silo’s contraproductief. Silo’s betekenen dat de data van de organisatie niet actief worden gemanaged en daardoor niet kunnen worden ingezet voor de business.

Eén enkel platform

Een data hub zal data warehouses en data-stuwmeren niet vervangen. Organisaties die hun data willen uitwisselen tussen teams en applicaties kunnen een data hub gebruiken om de sterke punten van elke silo in kaart te brengen en om de unieke kwaliteiten ervan te integreren. Zo ontstaat één enkel platform voor de business.

Laat data werken!

Vergelijk storage met een investering. We investeren in aandelen of in de startup van de buurman. Dat doen we omdat we geld voor ons laten werken. Daarom steken we geld in systemen die iets met dat geld doen. Moderne organisaties dienen hetzelfde te doen met hun data.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam