Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers vertrouwt op hulp van jongere generaties als zij digitale vaardigheden missen. Ondanks de sterk stijgende vraag naar vaardigheden in alle leeftijdsklassen vindt pakweg de helft dat de meeste trainingen niet nuttig zijn. Tijdgebrek (67%) of de hoge kosten (51%) zijn andere redenen om geen training te volgen. Daarop duidt Europees onderzoek in opdracht van Salesforce.

Van de werknemers die zijn gestart met een opleiding of training, heeft ruim twee derde deze niet afgerond, hoofdzakelijk omdat de stof te moeilijk was. Verder voelt bijna de helft van de ondervraagden dat zij vastzitten in hun huidige werk omdat ze niet weten wat ze nog meer kunnen bijdragen.

Europese werknemers vinden dat digitale vaardigheden slechts beperkt houdbaar zijn en zien bijgevolg het nut in van continu leren. Driekwart denkt dat vaardigheden op het gebied van programmeren en data-analyse minder dan 5 jaar relevant zijn. Meer dan een derde (36%) heeft promoties of loonsverhogingen gemist omdat ze niet de benodigde vaardigheden misten en meer dan de helft (51%) is van mening dat ze zich voortdurend moeten bijscholen om hun baan te behouden.

Tegelijkertijd lijden ruim zes op de tien respondenten aan keuzestress. Ze hebben het gevoel dat er een overweldigende keuze is aan opleidingen en weten niet welke vaardigheden prioriteit moeten krijgen. De top-drie vaardigheden die de respondenten willen leren zijn leiderschap (49%), projectmanagement (47%) en marketing (46%).

“Het is van cruciaal belang dat toegang en kosten niet op de lijst van mogelijke belemmeringen voor het opdoen van nieuwe vaardigheden staan”, zegt Eva Heffernan, country leader Nederland bij Salesforce. “Vooral gezien ons onderzoek aantoont dat in Nederland werkervaring (38%) en opleidingen voor volwassenen (32%) naar verluidt een grotere impact hebben op de vooruitzichten op een baan op de lange termijn dan hoger onderwijs (30%).”

Over het onderzoek

Het onderzoek is in opdracht van Salesforce gehouden onder 2.000 werknemers in het VK, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland.

Redacteur online media (freelance) voor ICT Media. Van huis uit politiek historicus, met een brede interesse die de techniek voorbij gaat.

1 REACTIE

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam