Bijna driekwart van het Nederlandse grootbedrijf werkt nog met eigen inkoopsoftware ondergebracht op eigen computersystemen. Ongeveer 14% maakt gebruik van inkoopsoftware in de private cloud en slechts 1% maakt gebruik van een publieke cloud. Daarop duidt een enquête in opdracht van leverancier van inkoopsoftware SynerTrade.Organisaties met de hoogste jaaromzetten doen vaker een beroep op de cloud. Bij omzetten van 500 miljoen of meer is de inzet van een private of publieke cloudoplossing respectievelijk 17% en 4% hoger. Tussen sectoren zijn de verschillen verwaarloosbaar, behalve de zorg, die met 4% meer gebruikmaakt van inkoopsoftware uit de publieke cloud.

“Snelheid, kostenefficiëntie en het op- en afschalen in capaciteit voor (nieuwe) applicaties kunnen een antwoord zijn op de huidige uitdagingen van de inkoopafdeling, die ook verder moet digitaliseren. Real-time inzicht in digitale tenderprocessen, spendanalyses of inzage in leveranciersgedrag zijn makkelijker te realiseren met kant-en-klare toepassingen uit de cloud. Daarbij heb je ook nog eens beter zicht op het gebruik van de software,” zegt Marcel Doppenberg, country manager bij SynerTrade.

Eerder onderzoek wees er al op dat HR, office-applicaties en CRM de meest gebruikte cloudapplicaties zijn; ruim 40% van de Nederlandse bedrijven maakt gebruik van HR-software uit de cloud, gevolgd door office-toepassingen met ruim 20% en door CRM-toepassingen.

Over het onderzoek

In opdracht van SynerTrade heeft Conclusr Research heeft afgelopen najaar ruim 200 inkoopfunctionarissen ondervraagd bij organisaties die veelal fysieke producten inkopen zoals zorginstellingen, de detailhandel, de maakindustrie, groothandel, de bouw en transport. Van deze bedrijven heeft 40% een jaaromzet van meer dan 100 miljoen euro en 35% meer dan 500 miljoen; de ondergrens is 25 miljoen euro op jaarbasis.

 

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam