Zes van de tien Nederlandse organisaties verwacht binnen drie tot vijf jaar te zijn overgestapt op een hybride cloud-omgeving. Qua inzet van de hybride cloud lopen Nederlandse bedrijven met 7 procent (2019) wel achter in vergelijking met het wereldwijde gemiddelde van 13 procent. Daarnaast is het denken over security en cloud echt helemaal omgeslagen: slechts drie procent van de bedrijven denkt dat een eigen datacenter veiliger is dan cloud-architecturen. Daarop duidt onderzoek van Nutanix.

De uitkomsten van het onderzoek, dat voor de tweede keer is gehouden, zijn enigszins ambivalent. Vergeleken met 2018 laat het onderzoek een lichte daling zien in hybride implementaties en zit de grootste stijging in private cloud-deployments. Bijna driekwart van de Nederlandse organisaties heeft plannen om applicaties terug te halen uit de public cloud en onder te brengen in een private cloud.

Die ‘remigratie’ is een wereldwijde trend. “De uitkomsten van het onderzoek zijn zeker herkenbaar”, zegt Sunil Dutt, head of channel, OEM & Alliances, North Eastern EMEA and Russia. “We zien dat klanten een aantal jaar geleden naar de public cloud zijn gegaan met hun applicaties, vanwege de belofte dat het allemaal makkelijker en voordeliger zou zijn. Maar uiteindelijk zijn ze erachter gekomen dat dit niet voor alle applicaties en workloads geldt, en ze soms zelfs duurder uit zijn. En wanneer ze dit gaan analyseren, blijkt dat hybride cloud het meest ideale model is.”

Een op de drie Nederlandse organisaties noemt applicatiemobiliteit als voornaamste voordeel van de hybride cloud: pakweg twee keer zo vaak als het wereldwijde gemiddelde. Maar bijkomende voordelen zoals flexibiliteit om de juiste cloud te matchen met iedere app en use case, worden weer substantieel minder vaak genoemd door Nederlandse bedrijven.

Multicloud vaak problematisch

Naast het afnemende gebruik van één publieke cloud is ook gebruik van meerdere public clouds minder populair. Dit is volgens Dutt te verklaren door de complexiteit die multi-cloud met zich meebrengt: “De traditionele silo’s van compute, storage en netwerk die door de komst van cloud waren verdwenen, zijn vervangen door nieuwe silo’s. Namelijk die tussen de verschillende cloud-aanbieders. Organisaties komen erachter dat deze silo’s net zo veel complexiteit met zich meebrengen. We zien ook dat klanten liever kiezen voor één public cloud-aanbieder en één on-premises omgeving die ze dan verbinden tot een hybride cloud.”

Security

In zowel het onderzoek van 2018 als dat van 2019 speelt security een grote rol bij de beslissing welke IT-infrastructuur wordt geïmplementeerd en welke infrastructuur het meest geschikt is voor een workload. Pakweg een derde van de Nederlandse respondenten vindt de hybride cloud het meest veilige IT operating-model, gevolgd door de on-premises private cloud (27%). Nederlandse bedrijven noemen databeveiliging en privacy wel het vaakst als uitdaging (62%).

Adequate inter-cloud security – het juiste niveau van consistente beveiliging voor alle gebruikte infrastructuren – is bij de helft van de organisaties een belangrijke factor bij de vormgeving van hun cloud-plannen. Een belangrijker factor is de AVG/GDPR: 57 procent van de organisaties houdt hier rekening mee en wil weten waar hun data precies wordt opgeslagen.

Over het onderzoek

In opdracht van Nutanix heeft Vanson Bourne 2.650 IT-beslissers uit 24 landen ondervraagd. De respondenten werken bij organisaties in verschillende sectoren, bedrijfsgroottes en regio’s in Noord- en Zuid-Amerika; Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië/Pacifisch gebied.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam