Terwijl de mogelijkheden in theorie voor het oprapen liggen, zoeken organisaties in de praktijk naar hoe ze analytics kunnen toepassen in het HR-domein. De HR-afdeling ziet analytics vooral als een tool waarmee ze rapportages en grafieken kunnen maken. Daarop duidt een benchmark van HR-dienstverlener Raet.

Een minderheid van 15% van de respondenten ervaart geen struikelblokken bij de uitvoering van HR analytics. Van de onderzochte organisaties doet 16% nog niets met analytics op HR-gebied en vier op de tien hebben nog geen bedrijfsdata gekoppeld aan HR-data. Ruim de helft van de HR-managers (55%) ziet HR analytics echter wel als randvoorwaarde om de rol van business partner waar te maken.

HR-managers vinden het moeilijk om HR analytics goed toe te passen. Een grote groep (42%) vindt dat zij nog niet over de juiste rapportage- en analysetools beschikt. Ook hebben managers moeite met het koppelen van data-resources (34%) en zijn ze van mening dat de competenties van hun eigen afdeling op het gebied van data-analyse beter kunnen (31%).

Op dit moment gebruiken organisaties analytics vooral voor het meten van HR-data binnen de eigen organisatie (51%) en dit was twee jaar geleden niet anders. Verder is het in gebruik voor benchmarking van eigen data ten opzichte van de branche (31%) en analyse van HR-data met andere data, zoals financiële gegevens (28%). De HR-afdeling meet dus vooral binnen het eigen domein.

“Het is noodzakelijk om als HR de affiniteit met analytics te gaan opbouwen, anders mis je de slag naar de toekomst”, zegt John Cohrs, Portfoliomanager bij Raet. “Het is daarom vooral zaak om gewoon te starten met HR analytics, ook al ken je nog niet alle ins & outs. Ga aan de slag met de data uit het verleden en van vandaag. Op basis van deze gegevens kunnen er voorzichtige aannames worden gedaan voor de toekomst.

Ook kan deze data worden gebruikt als een early-warning system. Denk bijvoorbeeld aan de te verwachten uitstroom, opleidingsbehoeften of ziekteverzuim. Een goed dashboard en rapportageprogramma zijn nodig om de resultaten te visualiseren. Echter, tooling is slechts een middel, geen oplossing. HR analytics gaat om inzichten en helpen meer uit te business te kunnen halen.”

Over het onderzoek

Raet doet jaarlijks onderzoek naar de bevindingen van bestuurders en werknemers over HR-gerelateerde zaken. Dit jaar zijn 1.100 werknemers, 565 HR-managers, 409 zzp’ers en 102 bestuurders uit verschillende sectoren in Nederland ondervraagd.

 

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam