Leveranciersbeheer en contractonderhandeling zijn bijzonder tijdrovende inspanningen voor IT-professionals: weken of zelfs maanden zijn geen uitzondering. Daarop duidt wereldwijd onderzoek in opdracht van Ivanti.

IT-organisaties hebben doorgaans contracten met een flink aantal leveranciers. Zo heeft de helft meer dan elf leveranciers, een vijfde tussen de vijf en zeven leveranciers en 16 procent werkt samen met acht tot tien leveranciers.

Het aantal leveranciers waar IT-professionals mee werken, heeft invloed op de contractonderhandelingstijd. Een krappe vijfde van de respondenten besteedt slechts enkele uren aan het onderhandelen over hun leverancierscontracten. Een derde geeft aan er ‘dagen’ aan kwijt te zijn, voor 35 procent is dat ‘weken’ en voor 13 procent kost het zelfs ‘maanden’ werk voor contracten rond zijn.

Operationele rapportages zijn ook tijdrovend. Een vijfde van de ondervraagden besteedt ‘minuten’ aan het produceren ervan, terwijl 52 procent er ‘uren’, 22 procent ‘dagen’ en 6 procent er zelfs ‘weken’ aan kwijt is.

Unified IT

Gevraagd naar unified IT, vaak gedefinieerd als uniform endpointbeheer, activabeheer, enterprise service management en uniforme cybersecurity, geven de meeste IT-organisaties aan dat dit een ambitieus doel blijft, maar nog geen realiteit is. De belangrijkste voordelen die de respondenten noemen zijn consistente gegevens tussen systemen en IT-afdelingen, een verbeterde gebruikerservaring, gebruiksgemak, consistente en op elkaar afgestemde processen tussen IT-afdelingen en kostenbesparing.

De ondervraagden geven aan dat ze naar Unified IT kijken omdat ze de toegevoegde waarde ervan zien voor het verwezenlijken van hun prioriteiten en initiatieven. Zes op de tien respondenten willen patching en beveiliging verbeteren en de tijd verkorten voor het oplossen van incidenten en patchen van systemen. Een krappe helft (47%) wil de IT-rapportage verbeteren, terwijl 30 procent naar de IT governance kijkt.

Over het onderzoek

De enquête is dit voorjaar gehouden onder meer dan 1.300 IT-professionals wereldwijd, waarvan 55 in Nederland.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam