Aan moderne technologische mogelijkheden binnen de advocatuur geen gebrek. Het hoofdkantoor van het wereldwijd opererende kantoor Clifford Chance staat ook meer dan open voor de toepassing ervan. Toch staat de regionale Deputy Director Francois Klerx voor de uitdaging om artificiële intelligentie (AI) goed te laten landen bij de business. Wat hem betreft stof voor discussie tijdens een thema-bijeenkomst op CIODAY op 26 november in de Amsterdamse Beurs van Berlage.

Francois Klerx heeft de regionale verantwoordelijkheid voor de operationele IT bij ‘law firm’ Clifford Chance. Elf Europese kantoren en liefst tweeduizend gebruikers vallen onder zijn beleid. Het vanuit het Londense hoofdkantoor bestuurde bedrijf is qua IT onderverdeeld in vijf regio’s, plus een eerstelijns servicedesk in India. Wereldwijd is Klerx voorzitter van de groep IT-verantwoordelijken, die het tactische beleid voor de komende drie tot vijf jaar indien mogelijk gezamenlijk aanvliegen.

Toen hij als Regional Technology Executive Manager ruim drie jaar geleden bij Clifford Chance aantrad, trof Klerx een op het eerste gezicht redelijk traditionele IT-omgeving. Het interessante is volgens hem dat er aan de innovatiekant volop gewerkt werd met nieuwe technologische ontwikkelingen. Met name op het terrein van AI, automation, informatieportals voor de rechterlijke macht en zogeheten ‘smart contracts’ in combinatie met blockchain. ”Daar liggen we ver voorop de meeste bedrijven en sectoren”, zegt hij.

Tweedeling

Klerx: “Ik zie hier alleen wel een tweedeling: enerzijds haken we goed in op alle ontwikkelingen, anderzijds zijn de partners hier terecht enorm beschermend richting hun klanten. Bevreesd om met bepaalde technologieën over de schreef te gaan. Op het gebied van AI, maar bijvoorbeeld ook nog ten aanzien van de cloud – zeker in landen als Duitsland en Luxemburg die te maken hebben met veel strengere wetgeving. Er zit dus op meerdere plaatsen de nodige koudwatervrees ten aanzien van het gebruik van moderne mogelijkheden als stemherkenning, chatbots en andere zaken. Dat zullen wij vanuit de technologie moeten helpen overwinnen.”

Discussietafel

Tijdens de discussietafel op CIODAY gaat de Clifford Chance-RDD op zoek naar ‘good’ en ‘best practices’ van collega’s, met name qua omarming en uitrol van AI. “Waar liggen de voordelen? Hoe vliegen we het aan? Waar pakken we het laaghangende fruit? Hoe maken we de eerste kleine stappen, om vervolgens te kunnen opschalen?”, aldus Francois Klerx.

“Waar liggen de voordelen? Hoe vliegen we het aan? Waar pakken we het laaghangende fruit?”

Werken met AI is volgens de Regional Technology Executive Manager toch iets anders dan de uitrol van een willekeurige applicatie. “Het vereist zowel technologische knowhow als kennis op het gebied van wet- en regelgeving – bijvoorbeeld met oog op Brexit en GDPR. Dat leidt tot voorzichtigheid bij de omarming, en maakt training in het gebruik noodzakelijk. Want wat kan, mag en moet er allemaal? Zeker als bedrijf dat heel erg bezig is met maatschappelijke thema’s als duurzaamheid, diversiteit en privacy is dat enorm belangrijk.”

Implicaties

Klerx noemt een voorbeeld van zo’n potentieel pijnpunt: “Denk aan het monitoren van e-mail, waarbij het systeem automatisch een waarschuwing geeft wanneer het bericht fouten of gevoelige informatie bevat. Dat heeft als voordeel dat je geen foute teksten verstuurt, maar het heeft mogelijk ook implicaties voor de privacy. De voor- en nadelen moeten we allemaal nog afwegen en ervaren. Daarom is de uitwisseling van ervaringen en het leggen van contacten met andere CIO’s tijdens de discussietafel op CIODAY zo waardevol. Zodat we te aanzien van AI niet allemaal voor onszelf het wiel hoeven uit te vinden.”

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam