Het Digital Trade Chain consortium gaat een gezamenlijk blockchainnetwerk laten bouwen door IBM waarmee het midden- en kleinbedrijf zijn import – en exportprocessen gemakkelijker, betrouwbaarder en efficiënter moet maken.

Het consortium, bestaande uit zeven grote banken, verwacht bovendien dat het platform de transparantie van geld- en goederenstromen verhoogt. Het consortium bestaat uit Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Société Générale en Unicredit.

“Blockchain is in essentie goed te gebruiken bij processen en toepassingen waarbij meerdere partijen in een keten samenwerken en veel documenten en contracten uitgewisseld worden. Dit open platform gaat blockchain daadwerkelijk voor klanten in gebruik brengen”, zegt Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van Rabobank. IBM is bij het project gehaald om te helpen het systeem in productie te brengen. Verwacht wordt dat het platform eind dit jaar operationeel kan zijn.

Krediet

De Digital Trade Chain-toepassing zal bij de meeste banken draaien in de IBM Cloud en is ontworpen om bij een handelstransactie de betrokken partijen met elkaar te verbinden, zowel online als via mobiele apparaten. De toepassing vereenvoudigt de handelsfinancieringsprocessen door handelstransacties efficiënt te beheren, op te volgen en te garanderen.

Dat biedt volop kansen voor het mkb, waar kredietverlening doorgaans meer beperkingen kent dan in andere klantgroepen. Met Digital Trade Chain krijgen bedrijven toegang tot een eenvoudig platform dat een geconsolideerd overzicht van de handelstransacties biedt. Dit bevordert de accountability in transacties, verhoogt de toegang tot kapitaal en helpt risico’s beperken. Zo kan het bedrijven ondersteunen handelsrelaties te starten met nieuwe partners in eigen land of in andere Europese markten.

Trade finance

“We werken met honderden klanten over de hele wereld samen aan heel diverse blockchainprojecten en daaruit is gebleken dat trade finance een van de sterkste ‘use cases’ is voor de technologie”, zegt Marie Wieck, general manager voor IBM Blockchain.

Het Digital Trade Chain-netwerk wordt gebouwd op Hyperledger Fabric v1.0.0, een open source blockchain-structuur en een van de vijf Hyperledger-projecten van de Linux Foundation.

Naar verwachting zullen zich meer banken aansluiten en ook handelspartners zoals verzenders, expediteurs en kredietverstrekkers.

Ofschoon het nog niet in de praktijk werkt, heeft het Digital Trade Chain-concept al twee sectorprijzen gewonnen: de EFMA-Accenture-award voor ‘beste nieuw product of dienst in bankactiviteiten’ en de Global Finance-award voor ‘vernieuwer in trade finance’.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam