Migratie naar de cloud van complexe toepassingen zoals ERP kan innovatie remmen, want de roadmap van vele grote leveranciers is niet de beste. Wie wil er nu minder functionaliteit tegen meerkosten? Een tweeledige aanpak is doorgaans beter. Daarbij omarm je bijvoorbeeld díe applicaties in de cloud waarmee je de klantervaring kunt verbeteren, en laat je systems of record –  feitelijk commodities – vooralsnog intern draaien.

Cloud-migratie kan innovatie aanjagen en een voorsprong geven op de concurrentie. Maar ERP-leveranciers benadrukken deze voordelen vaak ten onrechte. Bij complexe systems of record ligt het gecompliceerder, want bij een beslissing over ERP-migratie zijn er meer factoren in het spel dan bij welke andere applicatie ook.

ERP migratie kan innovatie remmen

Op SaaS-gebaseerde ERP is doorgaans nog lang niet geëvolutioneerd naar een volwaardige applicatiesuite. Deze producten zijn ontwikkeld met de grootste gemene deler als uitgangspunt, en bieden grote bedrijven vaak nog geen enkel voordeel. En de kosten ervan kunnen tot twee tot drie keer hoger zijn dan een intern gehoste oplossing.

Voor de meeste grote organisaties is een transitie van hun ERP-suite naar SaaS nog niet zinvol. Zo’n migratie kan bovendien personeel en financiële middelen weghalen bij innovatie-initiatieven. Over het algemeen is het beter kernfunctionaliteiten voor productie, transport en financiën voorlopig in de vertrouwde ERP-omgeving te laten.

Business-driven roadmap

Een door de business gedreven roadmap is niet meer dan logisch. Maar menige organisatie loopt onder druk van de business op de zaken vooruit. Veel businessmanagers staren zich blind op de cloud. Ze zoeken vaak naarstig naar groeimogelijkheden en concurrentievoordeel. Onder druk van de omstandigheden dreigen sommige IT-beslissers dan de verkeerde knopen door te hakken, met een migratie zonder sluitende business case als gevolg.

In het algemeen geldt dat, wie per se ERP uit de cloud wil, voorlopig beter kan kiezen voor een oplossing op basis van IaaS of PaaS. Maar pas op: ERP-leveranciers kunnen klanten verleiden over te stappen op hun propriëtaire versies van IaaS of PaaS, waardoor een dure lock-in kan ontstaan. Het kan dan verstandiger zijn bij een grote onafhankelijke cloud-aanbieder aan te kloppen, zoals Azure of AWS. Zo’n aanbieder biedt een stabielere omgeving – en je kunt verwachten dat deze technisch voorop loopt. Bovendien blijf je als IT-beslisser de baas, en dat komt ook van pas in je relatie met de business.

Hybride aanpak

In de komende jaren ziet het ernaar uit dat een hybride aanpak voor de meeste organisaties de beste keuze is. Daarbij laat je de basale functionaliteit van systems of record intern draaien of op basis van IaaS. Applicaties voor bijvoorbeeld interactie met eindgebruikers en klanten neem je direct in de cloud af, terwijl je ze op een flexibele manier koppelt aan de ERP-suite. Hierdoor kunnen je investeringen waarde toevoegen, want ze komen direct ten goede aan innovatie.

Migratie naar de cloud van ERP hoeft innovatie dus niet te remmen. Het is alleen belangrijk dat je als organisatie onderzoekt wat de juiste strategie is, zodat je een eigen roadmap kunt kiezen – niet die van je leverancier.

Rimini Street heeft over dit onderwerp een whitepaper uitgebracht. Het lezen van deze paper kan je helpen bij de interactie met de business en in de voorbereiding op de onderhandelingen met je ERP-aanbieder. Geïnteresseerd? Laat dan hieronder je gegevens achter. Je ontvangt de link naar de paper direct in je mailbox.

 

 

 

    .*

    REAGEREN

    Plaats je reactie
    Je naam