Elke euro omzet in de digitale economie voegt vijftien keer zoveel waarde toe aan de economie als geheel. De digitale infrastructuur staat garant voor ruim drie miljoen banen en brengt jaarlijks 460 miljard op: 60 procent van het BNP. Hierop duidt onderzoek in opdracht van AMS-IX, Dutch Data Center Association, DHPA, ISPConnect en SURF. De partijen vragen alleen wel om overheidsbeleid opdat Nederland niet wordt ingehaald door omliggende landen.

The METISfiles en PB7 hebben met medewerking van Rabobank het belang van de digitale infrastructuur onderzocht. De onderzoekers en opdrachtgevende partijen komen in hun rapport De Toekomst van de Digitale Economie – Tijd voor Fundamentele Keuzes met een aantal aanbevelingen voor de overheid.

De sterke positie die Nederland heeft opgebouwd als digitale toegangspoort wordt ernstig bedreigd, aldus het onderzoek. De huidige Nederlandse digitaliseringsstrategie richt zich sterk op 5G en mist cruciale onderdelen, zoals de belangrijke rol van internationale datalijnen (zoals zeekabels), knooppunten, ruimte voor groei van datacenters en cloud- en hostingbedrijven.

Ondertussen worden we ingehaald door omliggende landen doordat overheden daar doortastender optreden. De sector wil daarom dat de overheid een samenhangend, allesomvattend beleid voor de ‘digitale mainport’ ontwikkelt, met een coördinerend aanspreekpunt.

“Nederland mist een coherente visie op de eigen digitale infrastructuur”, meldt AMS-IX in het begeleidende persbericht. “Enerzijds wordt de digitale mainport door politici geprezen, maar aan de andere kant wordt er weinig gedaan om onze koppositie te behouden. Het wordt tijd dat de overheid keuzes gaat maken en de sector echt gaat ondersteunen.”

De digitale infrastructuur groeit in vergelijking met Schiphol Airport en de Rotterdamse haven, die beide zo’n twee procent groei kennen, snel met 6,5 procent per jaar. De digitale infra is het fundament voor praktisch alle sectoren: webwinkels, online media en platforms tot de financiële sector, de zorg en alle online applicaties. Er zijn dan ook vele banen van afhankelijk. Elke werknemer in de sector maakt het werk van 33 andere medewerkers in andere sectoren mogelijk.

In 2019 had een kwart van de beroepsbevolking een baan waarbij voor meer dan de helft van de tijd gebruik gemaakt wordt van ICT. Ruim een derde van de internationale investeerders vindt dat de digitale sector de belangrijkste groeimotor van de Nederlandse economie is. En ruim de helft van de internationale investeerders adviseert ondersteuning van high tech en innovatieve bedrijvigheid om competitief te blijven.

“Nieuwe ontdekkingen en innovatie worden mogelijk door de digitale transformatie in research [en] in science”, zegt SURF in een verklaring. “[…] De goede uitgangspositie van Nederland staat onder druk. Daarom is het belangrijk dat de Nederlandse overheid nu een visie ontwikkelt. Daarbij moet er ook aandacht zijn voor het borgen van publieke waarden en dienen deze waarden te worden vertaald naar principes, bijvoorbeeld voor eigenaarschap van en toegang tot data.

“Deze studie laat zien hoe essentieel de digitale infrastructuur is voor Nederland als geheel”, aldus ISP Connect, de belangenvereniging van bedrijven in de digitale wereld. “Als deze sector sterk en innoverend kan blijven is het de grootste troef die ons land heeft om de koploperspositie die we nu hebben ook in de toekomst te behouden. Dit vraagt echter om erkenning, en beleid vanuit de overheid dat de voorwaarden schept voor ondernemerschap en groei. Het gebeurt niet vanzelf.”

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam