Technologische, economische en sociale ontwikkelingen vragen van organisaties een veranderkracht die de competenties van de traditionele IT-afdeling overstijgt. De IT-functie kan echter een cruciale rol spelen binnen de organisatie van de toekomst. Dat vraagt om stappen op het gebied van leiderschap, governance, de omgang met ‘digital’, security, ‘snelheid’ en werken in ecosystemen. Tijdens het Jaarcongres Innovatie en Transformatie schetsen we de contouren van de toekomstige organisatie.

Leiderschap – Veel meer dan een kwestie van puur technologische keuzes is de omgang met digitalisering een strategisch organisatievraagstuk. Dat vraagt om leiders met visie, overtuigingsvermogen en daadkracht. Wat zijn de kenmerken van hedendaags leiderschap? Hoe kan de CxO digitalisering vormgeven?

Digital en data – Steeds meer organisaties omarmen het idee van data en informatie als basis voor digitale vernieuwing. Daarin kunnen KI en robotisering eigenlijk niet ontbreken. En Blockchain is méér dan het onderliggende systeem voor virtuele valuta. De kunst is evenwel individuele, op zichzelf staande initiatieven te verheffen tot onderdelen van een groter geheel. Dat vraagt om een holistische kijk op digitale assets. Hoe krijg je dat gedaan?

Security, privacy en compliance – Beveiliging en data privacy zijn belangrijke pijlers onder bedrijfscontinuïteit. Software kan nog zo veel kwetsbaarheden bevatten, de mens is de zwakste schakel in de beveiligingsketen. Hoe kunnen organisaties veilig werken afdwingen zonder afbreuk te doen aan user experience en productiviteit?

Snelheid – Om sneller te kunnen innoveren kiezen steeds meer bedrijven en instellingen om een bi- of zelfs trimodale aanpak: naast de traditionele, operationele IT wordt (digitale) innovatie apart ingericht. Hoe ver kun je dit doorvoeren? Wat is productief? Moet de ‘run’ niet mee in de versnelling?

Naast de technologie gaan innovatie en transformatie in het digitale tijdperk dus veeleer om het (opnieuw) vormgeven van de totale organisatie. Daarvoor bestaat geen standaard model, maar CxO’s hebben wel een keur van mogelijkheden die productief kunnen zijn. Tijdens het Jaarcongres Innovatie en Transformatie komen de belangrijkste aan de orde.

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam