Negen op de tien beslissingsbevoegde managers geeft op dit moment prioriteit aan digitale transformatie en cloud-managed services. Een half jaar na het begin van de coronacrisis zijn organisaties nog steeds het werken op afstand aan het optimaliseren. Daarop duidt een enquête in opdracht van Infoblox.

Het percentage ondernemingen waar een meerderheid van de werknemers op afstand aan het werk is, verdriedubbelde van 21 procent vóór het begin van de crisis tot 70 procent in de maanden erna. Vier op de tien organisaties laat een meerderheid van de werknemers permanent thuiswerken: twee maal zo veel als voor de crisis.

Security

Organisaties werken nog steeds aan de IT-infrastructuur en de beveiligingsmaatregelen. De distributie van goedgekeurde apparaten, het opbouwen van de netwerkinfrastructuur en beveiliging van het netwerk kost bedrijven de meeste moeite.

De bestrijding van bedreigingen (threat mitigation) en inzicht in netwerkactiviteit blijven de belangrijkste aandachtspunten voor veilig werken op afstand. Van de respondenten zegt 68 procent dat betere dreigingsdetectie en/of technologie om die dreigingen te bestrijden méér werken op afstand mogelijk zou maken in hun organisatie.

Respondenten zijn specifiek op zoek naar beter inzicht in de apparaten die op het bedrijfsnetwerk worden aangesloten (65%), de cloudapplicaties die hun medewerkers gebruiken (61%) en mogelijk gecompromitteerde apparaten (46%). Daarbij neemt het aantal beveiligingsincidenten toe. De helft van de ondervraagde ondernemingen constateert méér cyberaanvallen; slechts een kwart ziet het aantal aanvallen afnemen.

Tegelijkertijd hebben organisaties hun beleid aangepast om het gebruik van consumentenapplicaties toe te staan om beter te kunnen samenwerken. Zes op de tien bedrijven staan medewerkers toe contact met elkaar te zoeken via applicaties als WhatsApp, Zoom en Houseparty. Ze maken daarbij vaak gebruik van cloud security tools, met name uit de DDI familie (DNS, DHCP, IP Address Management) om dit veiliger te maken. Bijna zes op de tien bedrijven zijn van plan extra te investeren in DNS om hun groeiende netwerken beter te beveiligen.

“Aan het begin van de coronacrisis was het voornaamste doel van organisaties werken op afstand snel mogelijk te maken”, zegt Kanaiya Vasani, Executive Vice President, Products and Corporate Development bij Infoblox. “De hoogste prioriteit was ervoor te zorgen dat medewerkers vanuit huis bij alle zakelijke applicaties konden komen – en soms liep dat via onbeveiligde persoonlijke apparaten.”

“Hoewel de meeste organisaties nu in staat zijn de meest basale vormen van werken op afstand aan te bieden, blijkt uit dit rapport wel dat er op het gebied van beveiligingsmechanismen nog heel wat te winnen valt.”

Over het onderzoek

Zogby Analytics heeft in opdracht van Infoblox ruim 1.000 beslissers ondervraagd in Nederland, Duitsland, Spanje, het VK, de VS, China, Japan, Singapore en Australië.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam