De snel veranderende technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat IT genoodzaakt is om sneller apps en projecten te ontwikkelen. Binnen IT ontstaat er frictie tussen vraag en aanbod; er lijkt nooit voldoende aanbod te zijn om aan de vraag te voldoen. Deze ‘leveringskloof’ wordt de komende jaren alleen maar groter – mede doordat IT’ers met de juiste kennis schaars zijn. Bedrijven hebben moeite met het vinden van de juiste gekwalificeerde werknemers. Daarom gaan steeds meer bedrijven op zoek naar mogelijkheden ‘binnenshuis’.

Citizen development is een low code benadering van softwareontwikkeling waarmee mensen softwareprogramma’s kunnen maken zonder iets te weten over programmeertalen of hoe ze code moeten schrijven. In een low code-ontwikkelingsomgeving kunnen werknemers die geen programmeer- en ontwikkelingsvaardigheden hebben ook applicaties maken.

Waarom app-ontwikkeling door niet-IT’ers?

IT-professionals zijn toch beter gekwalificeerd om apps te maken, dus waarom zou je als bedrijf de verantwoordelijkheid van app-ontwikkeling in de handen van niet-IT’ers leggen? Ten eerste zorgt citizen development ervoor dat IT-medewerkers zich kunnen concentreren op innovatie en de meer high-code projecten. Oftewel, projecten die meer impact hebben op de business. Niet-IT’ers kunnen de ‘zachtere’ kant van de app-ontwikkeling uitvoeren, zoals het ontwerp.

Ten tweede hebben niet-IT’ers vaak een goed beeld van de eisen van de doelgroep en met welk doel een app wordt gebouwd. Zij staan meer in contact met de klant. Deze kennis kunnen zij vervolgens toepassen in het ontwikkelingsproces.

Ten derde zorgt de verdeelsleutel bij applicatieontwikkeling voor snellere ontwikkelingscycli. Zo gelooft meer dan zestig procent van de IT-managers dat low code-oplossingen de duur van de software-ontwikkelingscyclus zal verkorten.

Aan de slag met citizen development

Wanneer je start met low code is het belangrijk om een oplossing te kiezen die de juiste hulpmiddelen bevat. Niet elk platform biedt dezelfde functionaliteit op dezelfde manier. De hamvraag is dan ook: Waar moet je op letten wanneer je aan de slag gaat met low code?

1. Kies een cloud-based platform

Cloud-based tools worden in de cloud onderhouden in plaats van on-premises. Hierdoor hebben gebruikers via bijna elke standaard webbrowser toegang. Een belangrijk voordeel van cloud-based platformen is dat ze realtime gegevens verwerken, wat betekent dat geautoriseerde gebruikers kunnen samenwerken aan dezelfde en up-to-date projecten. Ook wanneer gebruikers vanaf een ander apparaat werken.

2. Stel data centraal

Daarbij is het belangrijk dat data centraal staat in een low code platform. Hulpprogramma’s voor het ontwikkelen van apps moeten rechtstreeks kunnen worden geïntegreerd met betrouwbare, up-to-date databases, zodat de toepassingen die ze maken ook gegevensgericht zijn.

3. Kies een platform dat te gebruiken is door alle niveaus

Wanneer je start met low code wil je dat iedereen binnen je organisatie aan de slag kan gaan met de tool. Het is dan ook van belang om een platform te kiezen dat eenvoudig genoeg is om te gebruiken voor werknemers van alle niveaus. Services met ingebouwde knowledge-base en trainingsopties zoals tutorials, demo’s, en live hulp bieden hier uitkomst voor.

4. Laat training over aan de computer

Een van de belangrijkste obstakels bij de ontwikkeling van citizen development is de capaciteit binnen een bedrijf om werknemers te trainen in het gebruik van low code-oplossingen. Online educatieplatformen zoals Trailhead bieden hier een oplossing voor. De tool bevat een breed scala aan trainingsmodules, die ervoor zorgen dat ook minder technisch ingestelde werknemers gemakkelijk kunnen starten met low code. Deze educatieve platformen bieden een begeleidend proces zodat citizen developers de vaardigheden kunnen leren die ze nodig hebben.

Snellere app-ontwikkeling

Bedrijven hebben te maken met een ‘leveringskloof’; de veranderende markt eist snellere ontwikkelingscycli van apps en projecten. Er kan gesteld worden dat snelheid momenteel het voornaamste doel is binnen IT. Maar wat als IT-teams niet aan deze toenemende vraag kunnen voldoen door de steeds groter wordende skills gap?

“Data moet centraal staan in een low code platform”

Door te investeren in citizen development kunnen bedrijven deze uitdagingen aan gaan met hun huidige team. Citizen development heeft voor bijna zestig procent snellere appontwikkeling gezorgd en bedrijven die gebruik maken van citizen development kunnen bijna zes keer meer zakelijke apps en functies leveren. Zo zijn citizen developers verantwoordelijk voor één derde van alle Citrix-app-implementaties en vergrootte BMC middels citizen development het aantal developers van vijftien naar honderd experts.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam