Vroeg opstaan, bomvolle trein naar Zaandam, stationstrap op en hal in met velen. Gaan die allemaal naar het Google ‘Woorld’-event? Ja, ballonnen met meisjes en jongens eraan wijzen de weg naar de plek van de shuttlebus naar de Hemweg. Vele twintigers en dertigers wringen zich voor mij in de drie Beuk-bussen. Jammer, ik blijf tussen een drietal wat tragere Angelsaksen achter in de druilerige wind die onder het stationsafdak in de gruttersstad doorwaait. Even ‘verbyten’ samen.

Kwartiertje later voorin bus nummer één onderweg. Niemand wil in eerste instantie aanschuiven bij een ouwe knar als ik, dan toch een jonge IT’er. De chauffeurs mopperen, gelukkig loopt hun dienst begin van de middag af, dan hoeven ze niet meer op het Hembrugterrein in de file achter leasebakkies en PC Hooft-tractoren. Hoe ouder de leaser/bestuurder des te groter lijkt het wel. Gemiddelde leeftijd in de bussen onder de dertig, hoeveel C-suite-volk zou daar bij zitten? Van startups wellicht… Ik hoor veel ‘echt’, ‘bizar’, ‘sick’, ‘chill’ en soms zelfs nog ‘cool’ om me heen. Wat laptoptassen, meer iPads en vooral megaphones.

Bodycheck

Eenmaal aangekomen door de bodycheck – het lijkt de Arena of de Kuip wel. Ontvangstcomité is vriendelijk, tot bij de garderobe, daar hebben ze het afsnauwen uitgevonden. Enfin, binnen in de mega-hal met zoete versnaperingen als ontbijt, die calorietjes vragen om een workout… Dat moet maar tijdens de keynotes dan. Even aan de praat bij een ronde stamtafel met wederom twee Angelsaksen, beiden tevreden expat in Amsterdam momenteel, na korte verblijftochten door Ierland en Duitsland voor hun startup vertellen ze mij.

Ik lach om hun Facebook-doopceel. Neen, ze zitten er al jaren niet meer actief op, dat is vooral voor grootouders met kleinkinderen en hun schoonmaakpersoneel lachen ze. En voor iedereen als zijzelf alleen maar voor de single sign-on, want wie is inmiddels zijn Facebook-wachtwoord niet vergeten? Alles liever dan Facebook, LinkedIn gebruiken ze wel veel voor hun posts en zo, dat is tenminste wat serieuzer. OK we gaan weer door, bye!

Ik maak wat plaatjes van de sfeer, uitgestalde koffieversnaperingen en uithangborden van Google-businesspartners en ga in de rij voor de keynote-zaal. Word nog even aangeklampt door een oude collega, wisselen wat algemeenheden uit en krijg galant leeg plekje vooraan de megazaal (paar duizend plaatsen?) toegewezen. te laat – springt een jonge nerd voor me. Maar er blijkt niet al te verderop gelukkig nog een plaatsje, nauwelijks tweede rang, lang niet slecht, vlak voor de wat slungelig deinende drukke DJ in white op het luidruchtige podium.

Remake

Oude annonceringstijden herleven. Lijkt een beetje op IBM vroeger –of Digital (DEC) weet je nog, oudje? Of HP, whatever. Wat is er eigenlijk veranderd in 40 jaar behalve de eet- en sportgewoontes? De speakers staan nog even luid, de muziek is remake. Illuminati pre- of post-9/11? Het academisch kwartiertje in acht genomen begint de wat gestanste Benelux-CEO van Google met zijn introducties. Beetje al te vlot amigo? Maar wel enthousiast. En die koffiehapcalorieën verbrandt ie vast wel zo. Tjonge, gaat goed met die zoekmachineclub zeg. Beangstigend grote en hoge cijfers allemaal, vertrouwen we dat wel? Enfin, America First, China second, maar dan toch ali:Google. Freak out…

“Hebben wij jaren geslapen terwijl Google stug verder rekencentra uitrolt en de wereld oprolt?”

Een kwieke, gevulde, jonge, oudere dame – eerder dit jaar blijkbaar overgekomen van zo’n Amerikaanse old fashioned Bank als JPM, Merryll Lynch of whatever – houdt de marketing-intro. Het begin volg ik nog, maar als het overgaat van containers naar kubernetes wordt het voor mij en mijn spellingschecker ondanks jaren ICT jargon gewenning (zonder verslaving) toch wat te gortig. Heb ik nu al die jaren geslapen terwijl Google rekencentra uitrolt en de wereld oprolt – tussen AltaVista en DuckDuckGo?

Dan volgen de gebruikelijke klantengetuigenissen, waaronder de CIO van Bol.com – die looft en prijst en likt Google en zijn eigen (‘te’) kleine IT-crewleden, die na een smakelijke inspiratietour over de plas het bijltje erbij neer lijken te hebben gegooid ten faveure van de vele honderden Google-boys en hun instant platform.

Zotheid

Ook anderen volgen en zingen de lof van de kubernetes-zotheid. Niet te volgen door de C-suite in de boardrooms, maar waar vind je die nog? Met de Google-suite is het heerlijk samenwerken, uit dan wel thuis, sneller dan ooit, garbage in garbage out op zijn minst… Prachtige demo’s volgen voor de overvolle zaal, kunnen de vijftigplussers ook eens meegenomen worden op die toer? Veel te winnen, maar focus blijft op het toch te veel op het (corporate) bedrijfsleven. Vraag aan de zaal: wie werkt er voor startups? Handen omhoog en applaus. Wie werkt er voor corporates? Handen omhoog en ‘keep trying’ haha. De vraag wat al die anderen dan doen volgt niet…

Het waren twee mooie uurtjes. Ik dwaal nog even door de partnerzaal, zie paar bekende en heel veel onbekende namen en besluit de hipsterlunch te slippen en stappenteller te belonen door paar kilometer terug te wandelen naar station Zaandam. Kost nog wel even moeite om de jas terug te veroveren bij de garderobe. ‘Kom je nog terug?’ Neen! De frisse lucht in, langs tuincentra (winter) en autodealers (met black friday- en cyber monday-associaties) en Smullers (broodje satékroket, neen geen mosterd of sambal graag, op weg naar de trein.

Unstoppable

Daarna gedroomd over een opstandig IoT – unstoppable, ook als er rook uitkomt, waar is de stoppenkast? Al je gegevens weg in de cloud, inclusief adressen en telefoonnummers. Waar is dat notitieboekje? En mega-grote vrachtauto’s die je huis en haard komen ophalen en verpoten. Naar een virtuele wereld? Weer verder aan het denken gezet, waarvoor dank Google! Ik ga eens andere zoekmachine ‘googlen’. Was dat niet DuckDuckGo of zo, eerder vermeld hierboven? Hoe kom je erop. Big Bang soaps!

1 REACTIE

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam