Bedrijven wereldwijd zien de omarming van multicloud als een logische ontwikkeling. Onder Nederlandse IT-beslissers is de belangstelling ervoor vertienvoudigd: bijna dertig procent ziet invoering van een multicloud-aanpak als prioriteit voor 2020. Daarop duidt een enquête in opdracht van Equinix.

Wereldwijd zegt 45 procent van de ondervraagde IT-beslissers plannen te hebben om over te stappen op een multicloud-strategie, maar de adoptiegraad ligt nog steeds op minder dan 20 procent, ook in Nederland. Gemiddeld bevindt 44 procent van de IT-infrastructuur zich nu in de cloud. In Noord- en Zuid-Amerika ligt het percentage op 49, terwijl het in Europa en het Midden-Oosten 40 procent is (Nederland eveneens 40%).

Bijna driekwart van de respondenten wereldwijd is van plan meer IT-functionaliteit naar de cloud te verplaatsen. Tweederde wil dit zelfs binnen de komende twaalf maanden doen. Tools die de productiviteit verhogen, legacy-applicaties en databases zijn belangrijke kandidaten. Tegelijkertijd ziet bijna de helft van de respondenten cyberrisico’s als een belangrijk issue bij cloudadoptie.

De Nederlandse ondervraagden hechten aanzienlijk meer belang aan het verplaatsen van hun IT-infrastructuur naar een datacenter van een derde partij dan een jaar geleden (een prioriteit voor 34%, tegenover 3% vorig jaar).

Ondertussen geeft de helft van de IT-besluitvormers wereldwijd aan dat ze prioriteit geven aan het verplaatsen van hun infrastructuur naar de digital edge. Hier worden digitale bedrijfsecosystemen aan elkaar gekoppeld om in real time te kunnen communiceren, als onderdeel van een overkoepelende IT-strategie.

Hybride multicloud

Een strategie die veelal overwogen wordt is een multicloud-aanpak waarbij één enkel bedrijf verschillende cloudaanbieders gebruikt voor verschillende functionaliteiten. Deze verschuiving naar een multicloud-aanpak zal belangrijke gevolgen hebben voor de cloudindustrie, aangezien bedrijven hun business zo verspreiden over meerdere aanbieders.

Ofschoon er duidelijk een strategische verschuiving gaande is, is multicloud eerder uitzondering dan regel: minder dan één op de vijf (17%) IT-beslissers zegt dat hun applicaties momenteel over meerdere clouds zijn verspreid. Hybride cloud implementaties zijn op dit moment nog het meest gebruikelijk. Zo hanteert 34% van de IT-beslissers wereldwijd op dit moment een hybride cloudstrategie.

“We weten dat een wereldwijde verschuiving naar hybride multicloud-implementaties al geruime tijd voor de uitbraak van COVID-19 aan de gang was, omdat bedrijven een concurrentievoordeel willen behalen door middel van schaalbare oplossingen die toegankelijk zijn vanuit diverse locaties”, zegt Michiel Eielts, Managing Director Benelux bij Equinix. “De resultaten van dit onderzoek laten echter zien dat er een kloof blijft bestaan tussen de ambities van bedrijven en de implementatie van cloudadoptie. Het wordt zeker interessant om te zien hoe dit ontwikkelt en versnelt, gelet op de huidige digitale eisen.”

Over het onderzoek

Voor de enquête zijn in augustus 2019 bijna 2500 IT-beslissers uit 23 landen in Noord- en Zuid-Amerika, EMEA en Azië/het Pacifisch gebied ondervraagd.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam