Meer dan 90 procent van de bedrijven in EMEA is met specifieke uitvoeringsplannen bezig om digitale transformatie naar een hoger niveau te brengen en een sterke ‘applicatie-economie’ is hierachter de stuwende kracht. Daarop duidt de zesde editie van het jaarlijkse State Of Application Services-onderzoek van F5 Networks.

Digitale transformatie is volgens Lori MacVittie, Principal Technical Evangelist bij F5 Networks, een unieke gelegenheid om bedrijfsvoering te veranderen, waarbij de groei van applicatie-portfolio’s en de nieuwe manier waarop deze toepassingen worden ontwikkeld, verspreid en gebruikt centraal staat. De EMEA-regio loopt hierin voorop, gevolgd door de VS en daarna Azië.

De belangrijkste drijfveer voor deze overstap is om sneller nieuwe producten of diensten te kunnen introduceren (aldus 61% van de respondenten). Daarna volgen beter aanpassingsvermogen (40%) en concurrentiekracht (33%). Digitale transformatie vertaalt zich in de meeste gevallen in IT-optimalisatie (64%) en procesoptimalisatie (55%). Deze uitkomsten lopen gelijk op met de resultaten van vorig jaar. Overige gewenste uitkomsten zijn hogere productiviteit van medewerkers (47%), concurrentievoordeel (45%) en in nieuwe markten kunnen stappen (43%).

De tweede fase van digitale transformatie

Het rapport stelt dat steeds meer bedrijven zich klaarmaken voor de tweede fase van digitale transformatie, gekenmerkt door een verdere groei van applicaties en een uitbreiding van automatisering. Lori MacVittie: “Applicaties zijn de motor van de wereldwijde economie. Alle bedrijven in elke industrie worden meer en meer applicatiegericht om sneller te werken en betere gebruikservaring te leveren.” Twee derde van de respondenten gaf aan dat hun bedrijfsvoering afhangt van applicaties. Volgens 32 procent leveren apps een strategisch concurrentievoordeel op.

Het onderzoek wijst verder uit dat 57 procent van de respondenten met name kijken naar mogelijkheden voor automatisering en orchestratie, terwijl net iets meer dan helft (51%) naar nieuwe applicatie-architecturen zoals containerisatie en microservices op zoek is. Zo’n 38 procent heeft dankzij digitale transformatie een nieuwe manier van applicatie-ontwikkeling omarmd en een derde geeft aan meer apps naar de cloud te brengen.

“Organisaties zoeken naar manieren om digitale services te combineren die voorheen gescheiden waren, waardoor er nieuwe ecosystemen ontstaan om meerwaarde te leveren”, zegt MacVittie. Dit is terug te zien in onder andere het aantal API-calls dat volgens 29 procent van de organisaties gegroeid is tot een miljoen per maand.

Om de transformatie-ambities te optimaliseren, adviseren de samenstellers van het rapport om als eerste te focussen op de inzet van applicatieservices voor het beveiligen, schalen en digitaliseren van IT- en bedrijfsprocessen. Hierin spelen automatisering en orchestratie een cruciale rol. In de tweede fase worden applicatieservices ingezet om zichtbaarheid te vergroten en meer controle te krijgen over het doorvoeren van beleidsregels. De derde fase kenmerkt zich door cloud-analyse-tools ten behoeve van operationele ionzichten en bedrijfsinzichten.

Hieronder kun je het State Of Application Services-rapport downloaden. Als je je gegevens achterlaat, sturen we de link naar het document direct naar je inbox.

    .

    Als District Sales Manager overziet Pieter Slavenburg de regio Benelux voor F5 Networks. Met een uitgebreide track record in de ICT sector, en met name in de dienstverlening naar Service Providers en enterprise accounts, is hij een graag geziene partner voor strategische gesprekken over cloud- en applicatiebeveiliging. Deze staan hoog in het vaandel, of het nu gaat om toekomstige ontwikkelingen in een snel veranderende markt te voorzien, of om legacy omgevingen en operational excellence te managen en risico's te verminderen.

    REAGEREN

    Plaats je reactie
    Je naam