Bedrijven die kunstmatige intelligentie en technologieën als IoT, blockchain en digitale assistenten in financiën en overige activiteiten toepassen, zien hun jaarlijkse winst 80 procent sneller groeien. Daarop duidt internationaal onderzoek in opdracht van Oracle. Volgens de onderzoekers zijn de genoemde technologieën voorbij het omslagpunt van implementatie, en vormen ze significante concurrentievoordelen.

Financiën nauwkeuriger en efficiënter

Organisaties die nieuwe financiële technologieën omarmen ervaren voordelen die veel groter zijn dan verwacht. Fouten binnen financiële organisaties zijn bijvoorbeeld gemiddeld met 37 procent verminderd. Bijna driekwart van de bedrijven die AI inzetten hebben beter inzicht in algehele bedrijfsprestaties gekregen. En acht op de tien leidinggevenden denkt dat financiële afsluitingsprocessen binnen vijf jaar volledig zullen zijn geautomatiseerd door AI. Ten slotte verhogen digitale assistenten de productiviteit gemiddeld met 36 procent en versnellen ze financiële analyses met 38 procent.

Responsieve supply chains

AI, IoT, blockchain en digital assistants helpen organisaties bij de verbetering van de nauwgezetheid en snelheid van hun operatie en bieden inzicht in activiteiten van de toeleveringsketen. Respondenten verwachten ook dat deze technologieën extra bedrijfswaarde zullen opleveren, nu blockchain-implementaties steeds meer geaccepteerd worden.

Bedrijven die AI in hun supply chains toepassen, zagen gemiddeld een 6 tot 7 werkdagen snellere afhandeling van orders. Door daarnaast IoT-data in supply chain-processen toe te passen, kunnen bedrijven hun fouten met gemiddeld 26 procent verminderen.

Ook helpt kunstmatige intelligentie bedrijven om fouten met 25 procent, stock-outs met 30 procent en productie downtime met 26 procent te verminderen. Organisaties die daarnaast digital assistants gebruiken in hun supply chains hebben de productiviteit van hun werknemers met 28 procent zien toenemen en de analysesnelheid met 26 procent.

87 procent van bedrijven die blockchain toepassen hebben de ROI-verwachtingen bereikt of overtroffen; 82 procent verwacht het komende jaar aanzienlijke groei in bedrijfswaarde te zien. Bijna acht op de tien leidinggevenden verwachten dat het monitoren van supply chains met behulp van blockchain het aantal fraude-incidenten de komende vijf jaar met minimaal de helft zal verminderen.

Opkomende technologie = concurrentievoordeel

De overgrote meerderheid van organisaties maakt nu gebruik van opkomende technologieën: 84 procent zet minimaal AI, IoT, blockchain, digitale assistenten in. Bedrijven die drie of meer oplossingen van deze gebruiken profiteren het meest en hebben meer kans om beter te presteren dan concurrenten.

Bedrijven zijn twee tot drie keer meer geneigd om kant-en-klare technologische oplossingen aan te schaffen dan ze zelf te bouwen. Negen van de tien respondenten vinden dat SaaS applicaties een belangrijke rol spelen voor opkomende technologieën.

Over het onderzoek

In opdracht van Oracle heeft Enterprise Strategy Group in het najaar van 2019 een internationale enquête gehouden onder 700 financiële en operationele managers en leidinggevenden in dertien landen. Alle respondenten waren managers en leidinggevenden van financiële of operationele afdelingen van hun bedrijf en moesten frequente gebruikers zijn van ERP-, ERM- of SCM-applicaties. Alleen respondenten die werken bij organisaties met 1000 of meer werknemers of met een jaarlijkse omzet van 100 miljoen hebben deelgenomen. Het onderzoek werd aangevuld met 10 diepte-interviews met financiële of operationele leidinggevenden uit verschillende sectoren. Alle respondenten kregen na afronding van de survey enige vorm van beloning.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam