In antwoord op de pandemie is een derde van alle IT-managers in de regio EMEA van plan meer te investeren in networking-as-a-service, en 30 procent in netwerken op basis van AI. Voor de hybride werkomgeving zoeken ze geautomatiseerde en agile infrastructuren. Hierop duidt onderzoek van in opdracht van Aruba.

IT-managers spelen in op de uitdagingen die het thuiswerken met zich meebrengt en op de hybride werkplek – mensen moeten zonder problemen kunnen wisselen tussen hun werk op de campus, thuis en onderweg. Daarom willen zij de infrastructuur van hun netwerk veranderen en de verschuiving maken van capex-investeringen naar oplossingen die als dienst worden afgenomen.

Het gemiddelde aandeel van IT-diensten die via een abonnement worden afgenomen, zal de komende twee jaar flink groeien, van een kleine 30 procent nu naar ruim veertig procent in 2022. Het aantal organisaties dat meer dan 50 procent van hun IT-oplossingen als dienst afneemt, stijgt in diezelfde periode met ongeveer bijna 75 procent.

Invloed pandemie groot

De ondervraagde IT-beslissers geven aan dat de impact van covid-19 aanzienlijk is, zowel voor hun personeel als voor de netwerkinvesteringen op de korte termijn. Een vijfde omschrijft de impact op hun personeel als ‘aanzienlijk’ (veel verlof of ontslagen), 48 procent als ‘gemiddeld’ (tijdelijk minder werken in bepaalde functies) en 23 procent als ‘klein’ (heel weinig functies geraakt).

In EMEA scoren Rusland (27%), de Verenigde Arabische Emiraten (25%), Zweden en Frankrijk (beide 24%) het hoogst op ‘aanzienlijke’ impact, terwijl Spanje (13%) en Nederland (15%) aanmerkelijk lager scoren.

Bijna driekwart geeft aan dat de investeringen in netwerkprojecten door de pandemie zijn uitgesteld of vertraging hebben opgelopen, 30 procent geeft aan dat projecten helemaal zijn geannuleerd. In Nederland ligt het aantal uitgestelde of vertraagde projecten op 57 procent, en is 36 procent van de projecten helemaal komen te vervallen.

Investeren

Veertig procent van de ondervraagde IT-beslissers wil de netwerkinvesteringen minimaal gelijk houden of opschroeven, terwijl een iets grotere groep van 45 procent ze simpelweg op hetzelfde niveau wil houden, en 15 procent ze omlaag wil brengen. In de APAC-regio wil 45 procent de investeringen verhogen, tegenover 32 procent in EMEA (33% in Nederland). India spant de kroon met 59 procent. Met cloudoplossingen die het mogelijk maken om het netwerk op grote schaal op afstand te beheren, zijn deze mogelijkheden vooral verleidelijk voor IT-teams wanneer het niet of nauwelijks mogelijk is om op locatie aanwezig te zijn.

IT-beslissers hebben ook behoefte aan verbeterde tools voor het kunnen monitoren en inzichtelijk maken van netwerken, waarbij 34 procent aangeeft de investeringen in analytics en assurance te willen verhogen, 48 procent deze investeringen op hetzelfde peil wil houden en 15 procent deze omlaag wil brengen. De nadruk ligt ook op innovatieve technologieën die het werk van IT-teams eenvoudiger maken door repetitieve taken te automatiseren. Van de IT-beslissers wereldwijd wil 35 procent meer investeren in AI-netwerktechnologie, waarbij APAC opnieuw vooroploopt met 44 procent en EMEA en Noord- en Zuid-Amerika volgen met beide 30 procent.

Nieuwe verbruiksmodellen

Bij het vormgeven van hun investeringsplannen kijken IT-beslissers nu naar alternatieve verbruiksmodellen om de beste balans tussen waarde en flexibiliteit te bereiken. Van alle IT-beslissers binnen EMEA kijkt 50 procent naar nieuwe abonnementsvormen voor hardware en/of software, 51 procent naar managed services voor turnkey hardware/software en 29 procent naar financiële leasevormen – allemaal als gevolg van de pandemie. Dit weerspiegelt de toegenomen behoefte aan financieel flexibeler modellen. Voor Nederland geldt dat 42 procent naar managed services kijkt en 29 procent (ook) naar financiële leasevomen.

De abonnementsmodellen voor netwerken zijn in APAC populairder (61%) dan in Noord- en Zuid-Amerika (52%) en EMEA (50%). Op landniveau gaat Turkije aan kop (73%), gevolgd door India (70%) en China (65%). Sectoren die wereldwijd gezien de meeste interesse hebben in een abonnementsmodel zijn de horeca (66%), IT, technologie en telecom (58%) en onderwijs (57%). De impact van covid-19 op IT-gedrag heeft geleid tot behoefte aan meer flexibiliteit en voorspelbaarheid in kosten en verlaging van het risico op eerdere kapitaalkosten.

In schril contrast hiermee houdt wereldwijd slechts 8 procent vast aan alleen capex-investeringen, hoewel dit percentage in Nederland (20%), de VS (17%), Spanje (16%) en Frankrijk (15%) hoger ligt. Binnen de sectoren blijft 15 procent van de detailhandel, distributie en transport zich op capex concentreren, tegenover slechts 5 procent van het onderwijs en de IT-sector, tech en telecom, en 2 procent van de horeca.

De behoeften van klanten en werknemers zijn de afgelopen maanden zo ingrijpend veranderd, dat het geen verrassing is dat IT-managers op zoek zijn naar flexibeler oplossingen”, zegt Morten Illum, vice president EMEA bij Aruba. “De behoefte aan wendbaarheid en flexibiliteit in het netwerkbeheer is groter dan ooit en het is nu van cruciaal belang ervoor te zorgen dat bedrijven de complexiteit van het netwerk verminderen om de veilige en naadloze ervaring te garanderen waar gebruikers om vragen.”

“De opkomst van de hybride werkplek betekent voor IT-managers een balanceeract tussen flexibiliteit, veiligheid en betaalbaarheid. De werkplek zoals we die kennen is aanzienlijk veranderd, en om nieuwe normen zoals de anderhalve meter afstand en contactloos zakendoen te kunnen faciliteren, moeten organisaties over de juiste technologie beschikken voor een goede verbinding, beveiliging en ondersteuning. En omdat de omstandigheden ook financieel alleen maar zwaarder worden, kiezen steeds meer IT-beslissers voor het abonnementsmodel, dat minder risico en minder kosten betekent.”

Over het onderzoek

In opdracht van Aruba heeft marktonderzoeksbureau Vanson Bourne in mei 2020 een kwantitatief onderzoek gedaan onder 2.400 IT-beslissers in de VS, Canada, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje, Italië, Zweden, Rusland, de VAE, Turkije, India, Singapore, Japan, China, Zuid-Korea, Hongkong, Australië, Brazilië en Mexico. De respondenten werken bij organisaties met meer dan 500 werknemers, in het onderwijs, de financiële dienstverlening, de overheid, de gezondheidszorg, de horeca, de maakindustrie, de IT-sector en de detailhandel.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam