Voor fabrieken is het verzamelen van grote hoeveelheden data met slimme Internet-of-Things (IoT) toepassingen alléén onvoldoende om een echte smart factory te worden. De snelheid van het datanetwerk in de fabriek en de verwerking van gegevens is bepalend voor de mate waarin een fabriek slimmer en efficiënter wordt. Het is de ruggengraat voor ieder bedrijf dat digitaliseert.

Een smart factory is een goed geoliede fabriek waarin productiemachines, robots, automated guided vehicles (AGV’s) en mensen razendsnel en veilig data met elkaar uitwisselen. Helaas schieten wifi en andere traditionele netwerken tekort om deze voordelen te benutten: het netwerk is eenvoudigweg te langzaam om grote hoeveelheden data snel genoeg te versturen, verwerken en terug te koppelen. 5G en edge cloud bieden uitkomst voor smart factory.


Whitepaper

Wil je meer weten over wat 5G kan betekenen voor smart factories? Download hier de whitepaper.

  Smart factory snel bijsturen

  Het verbinden van alles in en om de fabriek maakt het mogelijk voor bedrijven om hun complete productieketen efficiënter, slimmer en flexibeler in te richten. Produceren wordt zo goedkoper en kwalitatief hoogwaardiger. Een belangrijk aspect daarbij is het autonoom aansturen van productiemachines in een smart factory. Sensoren in productonderdelen en machines verzenden allerlei data tijdens het productieproces. Door continue data-analyse kan kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld direct productkwaliteitsproblemen detecteren en het productieproces in de smart factory bijsturen. Mits dat proces in near-real-time verloopt.

  Responstijd cruciaal voor Smart Factory

  Een supersnelle responstijd is ook belangrijk voor talloze andere machines, apparaten en devices in een smart factory. Denk aan drones die door opslagruimtes vliegen om voorraden te inventariseren of AGV’s die tussen productielijnen rijden. Die moeten direct kunnen reageren op veranderingen in het productieproces en met andere AGV’s of drones kunnen communiceren om botsingen te voorkomen. Dat betekent dat ze altijd verbonden moeten zijn via een supersnel en veilig netwerk. De lage latency en de korte roundtrip-tijd van 5G, in combinatie met edge cloud, maken het mogelijk om data in near-real-time te verzenden, verwerken en terug te koppelen.

  5G en Edge Cloud: de gouden combinatie

  Tijdens mijn bezoek aan de testfabriek op de campus van de Universiteit van Aachen ben ik enthousiast geworden over de potentie van 5G in combinatie met edge cloud. Zo heb ik met eigen ogen kunnen bewonderen hoe AGV’s razendsnel en probleemloos anticiperen op wijzigingen in hun dagelijkse routine. De combinatie 5G en edge cloud zorgt voor hoge peak data rates die data streaming mogelijk maken. Dit stelt bedrijven in staat data te visualiseren via augmented reality (AR) en virtual reality (VR), en daarmee in near-real-time machines aan te sturen met handbewegingen of digitaal onderhoud en reparaties uit te voeren.

  Zelf prioriteiten stellen in een smart factory

  Een ander voordeel van 5G: het vervangen van aparte, vaak geïsoleerde, systemen via network slicing. Veel bedrijven hebben nu bijvoorbeeld nog een apart netwerk voor BHV walkietalkies. Of voor drones, die tussen de fabrieksgebouwen even haperen wanneer ze switchen van wifi-punt. Network slicing maakt het mogelijk om het 5G-netwerk op te delen voor verschillende gebruikscases in een smart factory en die delen te managen. Zo kunnen bedrijven prioriteiten toekennen aan kritische en niet-kritische applicaties, waardoor de BHV walkietalkies altijd werken en de AGV’s in de smart factory altijd rijden.

  Innovatieslag met Smart Factory

  Ik verwacht dat 5G een enorme innovatieslag teweeg gaat brengen bij productie- en logistieke bedrijven. Veel use cases waarover men al jaren praat, worden nu als onderdeel van smart factory mede dankzij 5G mogelijk. Iedere klant, ieder bedrijf en iedere organisatie is uniek, met een eigen fabriek, producten en behoeftes. Met onder meer 5G en edge cloud heeft de industrie nu de bouwblokken in handen om voor iedere situatie een unieke oplossing te bouwen en de visie van smart factory te realiseren. Zo zorgen we dat data dankzij de snelheid van 5G optimaal en razendsnel door onze fabrieken kan stromen.

  REAGEREN

  Plaats je reactie
  Je naam