Waar kan deze column anders over gaan dan over het virus? Naast het lijden van tallozen valt het onvermoeide werken van de medische stand op. We zullen het nog jaren over deze tijd hebben, totdat ook deze herinnering vervaagt en niet meer beelden oproept dan de Spaanse griep van 1918 (ruim 21.000 doden in ons land).

Dit is de plek om stil te staan bij de rol die ict speelt in het omgaan met de pandemie. Miljoenen werken thuis, ondersteund door Zoom, Teams en andere cloudoplossingen. Het gaat niet zonder vallen en opstaan, maar het gaat. Zelfs een digibete sector als de rechtspraak digitaliseert nu in hoog tempo, omdat thuiswerkers helaas thuis geen fax meer hebben staan.

Het is mooi te zien hoe ons land blijft draaien, hoe de netwerken en datacenters het aankunnen en dat we niet in chaos verzanden.

Voor mij persoonlijk zijn niet alleen de artsen en verpleegkundigen helden, maar ook onze CIO’s en hun teams. Ze werken elke dag hard om de infrastructuur in de lucht te houden, te zorgen dat de medische stand gegevens kan uitwisselen. Ze worstelen ook met problemen die lastiger zijn: hoe zit het met thuiswerkende collega’s? Kunnen ze blijven werken? Hoe veilig werken ze? En lastiger nog: hoe zit het met de medewerkers van je offshore dienstverlener – en diens onderaannemers?

Hoe voorkom je dat gewetenloze types juist nu je data gijzelen door middel van professioneel ogende mails over medische oplossingen? Hoe maak je nu werkkapitaal vrij dat vastligt in je IT-assets?

Ict is deze dagen een onderdeel van de oplossing. Supercomputers worden in-gezet om de studie naar vaccins te versnellen. Het kan niet anders dan dat oplossingen voor data-analyse en AI bijdragen aan ons inzicht in de werking van het Covid-19-virus.

Op een ander vlak kunnen we bij de bestrijding van de pandemie ook leren van de moderne aanpak van cybersecurity. Daar zijn we jaren geleden afgestapt van het idee dat je een ‘vestingmuur’ zou kunnen optrekken om gevaren buiten te houden. Tegenwoordig is bijna elke beveiliging gelaagd en beschermen we de ‘bedrijfsjuwelen’, de belangrijke data. Daarnaast scannen we op inbreuken, ongebruikelijk gedrag en wat dies meer zij. We werken er hard aan om het bewustzijn van collega’s op een hoger plan te brengen.

Dat laatste is wel het moeilijkste. Ook in ons land duurde het even voor de ernst van de pandemie doordrong. Hier en daar zijn groepen die uit religieus oogpunt, onwetendheid of onverschilligheid niet meewerken aan quarantainemaatregelen. Zij vormen gaten in de beveiliging, net als de medewerker die op de link in dat ene mailtje klikt.

Ik geloof de profeten en visionairs niet zo die beweren dat de wereld na de pandemie ‘voorgoed veranderd’ zal zijn. Wat wel zeker is: het belang van onze digitale infrastructuur is voor iedereen duidelijk geworden. De digitalisering van de samenleving krijgt deze dagen een enorme impuls.

Let goed op jezelf en je naasten en hou vol!

Arnoud van Gemeren is hoofdredacteur van CIO Magazine. Hij heeft een lange staat van dienst in de Nederlandse IT-mediawereld. Als hoofdredacteur was hij van 1996 tot 2001 bij uitgeverij Array Publications verantwoordelijk voor diverse IT-vakbladen, onlines en congressen. Vanaf 2001 was hij communicatieadviseur en hoofdredacteur van diverse media bij Ten Hagen & Stam en Sdu Uitgevers. Sinds 2008 is hij actief bij ICT Media (bladen, online, onderzoeken en events) en tevens eigenaar van Contact Media, producent van content voor de IT-sector.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam