Veel organisaties hebben nu, uit noodzaak, een thuiswerkbeleid. Hierbij wenden veel organisaties zich tot cloudgebaseerde oplossingen om snel aan de slag te kunnen. Is dit de start van een grote verandering in het bedrijfslandschap? Ik denk het wel.

Geen weg meer terug

We hebben allemaal grote veranderingen zien plaatsvinden in het bedrijfslandschap door disruptors. Maar, is het jou opgevallen dat wanneer dingen eenmaal veranderd zijn, ze meestal niet terug veranderen naar hoe zij ooit waren? Sommige disrupties worden snel onderdeel van het nieuw normaal, terwijl anderen tijd nodig hebben om aan te slaan. Ik denk dat de zaadjes van de volgende grote disruptie al zijn geplant.

Inmiddels zijn organisaties dankzij een aantal uitzonderlijke omstandigheden allemaal thuiswerk-initiatieven gestart. Verwacht wordt dat deze verplichte afstand tot het fysieke kantoor nog weken zal duren (als het niet langer is). Werknemers zullen snel gewend raken aan deze nieuwe flexibiliteit en organisaties zien zich geconfronteerd met een groeiende groep thuiswerkers.

Thuis is het nieuwe kantoor

De termen ‘telewerken’ en ‘telewerkers’ zijn voor het eerst geïntroduceerd in 1973 om het idee van werken op afstand te omschrijven. Terwijl dit concept dus al decennia oud is, is het nog steeds niet volledig omarmd vanwege een aantal redenen: gebrek aan technologie, angst voor productiviteitsverlies, een bedrijfscultuur die waarde hecht aan persoonlijke interactie, en nog veel meer.

En toch heeft de recente gezondheidscrisis organisaties gedwongen hun voorkeuren opzij te schuiven en, al dan niet tijdelijk, een thuiswerk-model te omarmen. Sommige experts geloven dat, nu werknemers uitgebreide ervaring hebben met thuiswerken, zij niet meer terug willen.

“Ik denk dat dit een keerpunt is wat betreft de brede acceptatie en implementatie van het thuiswerken,” zegt Philippe Weis, President van Seyfarth Shaw at Work, een in Chicago gebaseerde training consulting services-organisatie. “Werknemers die geproefd hebben van de voordelen van meer vrijheid en autonomie zullen dit lastig los kunnen laten.”

Het 5G-effect

Sommige werknemers hebben zich verzet tegen het thuiswerken omdat de technologie – specifiek de internetsnelheid – op kantoor beter was dan thuis. Maar dit is niet langer het geval.

Veel thuisnetwerken bieden werknemers robuuste connectiviteit, terwijl ze tegelijkertijd hun bandbreedte niet hoeven te delen met honderden anderen. Voor degene die dat nog niet hebben, is 5G het antwoord. 5G brengt fenomenale internetsnelheden met zich mee: tot 10 Gbps. Op dat tempo kun je een HD-film in een paar seconden downloaden. Het moet thuiswerkers voorzien van snelle toegang tot bedrijfsapplicaties. Met name voor het gebruik van videoconferentie-apps.

Deze kritieke tool zal een grote rol spelen in de thuiswerk-toekomst. Zo kunnen nog steeds face-to-face vergaderingen plaatsvinden, ook als andere teamleden zich aan de andere kant van de wereld bevinden.

Meer productiviteit

De werknemers die het thuiswerken hebben omarmd, doen dit vooral voor het gemak. Je verplaatsen van je slaapkamer naar een home office is tenslotte veel makkelijker dan naar kantoor rijden, wat voor sommige soms een uur of langer kan duren. Dit is echter niet het enige voordeel.

Volgens een onderzoek uit 2019 werken telewerkers elke maand 1,4 dagen, en elk jaar 16,8 dagen meer dan degenen die vanaf kantoor werken. Diezelfde studie laat ook zien dat werknemers die op afstand werken per dag slechts 27 minuten verliezen aan afleidingen, tegenover 37 minuten die kantoorwerkers verliezen.

Daarnaast verbeteren organisaties die gebruik maken van een cloudgebaseerde oplossing voor toegang op afstand niet alleen de productiviteit van hun medewerkers, maar ook voor hun IT- en netwerk-afdelingen. Deze professionals hoeven zich niet langer zorgen te maken over het handmatig updaten of patchen van applicaties of het managen van verschillende netwerksecurity-apparaten. In plaats daarvan kunnen zij starten met nieuwe projecten die nog grotere voordelen bieden voor de organisatie.

En ja, zelfs IT’ers kunnen buiten kantoor werken en genieten van het thuiswerken, omdat cloudgebaseerde oplossingen beheerd worden door de service provider.

Lagere kosten

Natuurlijk wordt geen enkele ontwrichtende verandering geadopteerd tenzij het organisaties profijt biedt waar dit het meest telt: financieel. Organisaties kunnen veel kosten besparen door een thuiswerk-programma op te zetten.

Door werknemers thuis te laten werken, ook part-time, hebben organisaties minder kantoorruimte nodig en daarbij ook minder kantoorartikelen en -meubels. Daarnaast gaan thuiswerk-initiatieven vaak hand in hand met het Bring Your Own Device-beleid (BYOD), waardoor organisaties ook minder laptops en andere apparaten aan hoeven te schaffen.

Daarnaast kunnen thuiswerkers geen ziektes meenemen naar kantoor waar zij mogelijk anderen infecteren. Diezelfde thuiswerkers zullen ook minder ziektedagen opnemen.

Verder zijn organisaties altijd op zoek naar het beste talent, zelfs als dit aan de andere kant van de wereld is. Helaas kijken sommige organisaties niet zo ver omdat verhuiskosten (net als overheidsregelgeving) het proces overgecompliceerd maken. Deze barrières kunnen vermeden worden als nieuw talent kan thuiswerken, of dat nu in jouw thuisland is of niet. Uiteindelijk vergroot dit de talentpool enorm.

Een nieuw zakelijk vereiste

Tot nu toe is thuiswerken altijd een leuke bonus geweest, maar dat geldt niet langer. Organisaties lopen het risico talent te verliezen als thuiswerken niet langer een voordeel wordt, maar een functie-eis. Het kan zelfs het verschil zijn tussen de keuze voor jou of de concurrent als werkgever.

Generatie Z is immers opgegroeid met altijd en overal toegang, en veel van hen zijn zelfs opgegroeid met e-learning. Een generatie die gewend is vanuit huis te leren, zal verwachten ook vanuit huis te kunnen werken. Experts adviseren organisaties hun toekomstige werknemers hierin tegemoet te komen.

Volgens Gartner zal de vraag naar werken op afstand alleen al toenemen met tenminste 30%, simpelweg omdat generatie Z toe zal treden tot de workforce.

Ben jij er klaar voor?

Of je nu een organisatie bent die al een thuiswerk-beleid heeft of bezig bent met het implementeren hiervan, het zou zeer onverstandig zijn om naar thuiswerken te kijken als een korte termijn-oplossing.

Wat sommigen enkel zien als een trend of een tijdelijke behoefte, is waarschijnlijk de volgende grote zakelijke disruptie. Natuurlijk gaat het kantoor nergens naar toe, maar thuiswerk-opties zullen snel een normaal onderdeel van het werk worden. Organisaties die deze nieuwe realiteit niet omarmen, blijven hopeloos achter.

Door Steven Grossenbacher, head of Product Marketing voor Zscaler Internet Access

Fotografie Anna Auza, Unsplash

Zscaler stelt grote, wereldwijde organisaties in staat om veilig hun netwerken en applicaties te transformeren voor een mobile- en cloud-first wereld. Zijn belangrijkste services, Zscaler Internet Access en Zscaler Private Access, zorgen voor snelle, veilige verbindingen tussen gebruikers en applicaties, ongeacht apparaat, locatie of netwerk. Zscaler-services zijn 100% cloud-gebaseerd en bieden de eenvoud, verhoogde beveiliging en verbeterde gebruikerservaring die traditionele appliances of hybride oplossingen niet kunnen evenaren. Zscaler wordt gebruikt in meer dan 185 landen en heeft een multi-tenant, gedistribueerd cloudbeveiligingsplatform dat duizenden klanten beschermt tegen cyberaanvallen en dataverlies.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam